Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Witam >

Czesc!

kamilawroc, 21.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

To bedzie zdecydowanie dobry wybor.

kamilawroc, 21.10.2017 | czytaj dalej


Grill elektryczny >

Grill elektryczny to świetny pomysł ja taki kupiłam sobie w tym roku...

kuchareczka2, 21.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1975, wpisów: 29958
najnowszy wpis: 21.10.2017 23:10

Mamy 27179 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ cukinia

kamil

postów: 283

27.02.2011 22:02

jacek1f napisał 25.02.2011 15:31:
no, najprostsze z cukinii to rzeczywiscie nadziana - ryzem, miesem, chlebem (Kamil - chleb kukuryku, to z maki kukuryku wlasnie), innymi warzywami drobnymi;
okej, to to ja wiem że z mąki kukurydzianej. Ale ja tego nie widziałem absolutnie nigdzie w sklepie, ale już namierzyłem w necie i aktualnie czekam na przesyłkę.

jacek1f

postów: 2296

25.02.2011 15:31

no, najprostsze z cukinii to rzeczywiscie nadziana - ryzem, miesem, chlebem (Kamil - chleb kukuryku, to z maki kukuryku wlasnie), innymi warzywami drobnymi;

Potem placki - od greckich po wlsokie i hiszpanskie - na tarce z grubymi oczkami cukinia, odsaczyc, zmieszac z niczym lub serem dobranym, mąka tylko do zlepki, wyrabiac i na oliwe smazyc. Doprawiac ziolami (mieta i oregano i tymianek pasuja) lub tylko pieprz i sol.

duszona aw duzych ilosciach z pomidorami i cebula i do sloikow - kazda ilosc da sie przerobic.

zamiast makaronu - cienkie wiorki tniemy z cukinii obieraczka do warzyw - blanszujemy i potem uzywamy do czga i jak chcemy - dalsze z sosami na cieplo, albo do kanapek, albo jako salatka.

szaszlyki najprostsze - kostka cuiniowa w oliwie soli i cytrynie, po 30-40 minutach na patyczki i na rilla lub do pieca.

kamil

postów: 283

25.02.2011 13:27

odnośnie cukinii to mi się spodobał ostatni sposób na nią z Operacji Kolacja. Robią tam dużo fastfoodu i jedzenia z półproduktów, co mnie trochę wnerwia, ale ten przepis wydaje się fajny. Połówki cukin wydrążone i nadziane masą z mozarelli, parmezanu oraz chleba kukurydzianego. Całość zapieczona. Tylko muszę zrobić śledztwo i ustalić, co to i gdzie kupić ten chleb kukurydziany.

Matyldap

postów: 18

25.02.2011 12:03

Ja cukinie zawsze robię tak:

Podsmażam cukinie na patelni, pod koniec dodaję posiekany czosnek. Wykładam podsmażone krążki na talerz i wszystko posypuje dobrą grecką fetą. Na koniec polewam całe danie oliwą i doprawiam pieprzem. Do tego dobra ciabatta i mamy fantastyczne danie:)

Polecam też duże chilli faszerowane fetą i zapiekane w piekarniku ;)

anulka7

postów: 121

21.02.2011 23:50

cukinia faszerowana dla mnie nr dwa zaraz po leczu u mnie wszyscy uwielbiają,leczo to robię (nawet wczoraj robiłam na kolację:) ) cukinia,papryka,cebula,kiełbasa,pomidory(sparzone i obrane) wszystko w kostkę i duszę plus sól i pieprz pychota!!!
a faszerowane to cukinie obmyć nie obirać przekroić na pół wydrązyć środek,na pateli podsmażam mięso mielone obojętnie jakie z ceulką dodaję przecieru pomidorowego sól pieprz i jakie tam jeszcze lubisz przyprawy moga być,nakładam fasz do cukini,posypuję serem żółtym i do piekarnika na oko piekę aż cukinia zmięnie a ser się stopi też świetne szbkie danie

wikta64

postów: 3

31.07.2010 22:33

Surową młodziutką cukinię zawsze dodaję do sałatki z pomidorów i cebuli, a kilka dni temu wymyśliłam fajną zupkę z dodatkiem cukinii. Mój mąż wprost się nią zajadał. Często robię również cukinię smażoną z cebulką i czosnkiem. Posypana startym żółtem serem (w wykwitniejszej wersji - parmezanem) smakuje wyśmienicie.

CUKINIA MARYNOWANA

1 kg cukinii (bez skórki i pestek), szklanka wody, główka czosnku, 1/4 szklanki octu 6%, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki gorczycy

Obraną i oczyszczoną cukinię pokroić w słupki. Ułożyć w słoikach, dodać ząbki czosnku i gorczycę. Zagotować wodę z octem, cukrem i solą. Gorącą zalewę wlać do cukinii, słoiki wstawić do rondla z ciepłą wodą, pasteryzować przez 20 minut.
W ten sam sposób można marynować kabaczki, dynię i patisony.

Smacznego :)

gosia63

postów: 18

31.07.2010 20:31

KIszoną cukinię na próbę zrobiłam, zobaczymy co wyjdzie, marynowaną chętnie zrobię, z góry dziękuję za przepisy.

wikta64

postów: 3

30.07.2010 11:16

Znalazłam jeszcze fajne przepisy na cukinię kiszoną, marynowaną, na sałatkę z cebulką i ostrą papryką, oraz na cukinię w pomidorach. Jeśli zechcesz któryś z tych przepisów, daj znać, bo to troszkę pisania :)

wikta64

postów: 3

30.07.2010 10:47

Uwielbiam cukinię i sama zamierzam wykorzystać ten przepis:

KONFITURA Z CUKINII

Cukinię obrać ze skórki, pokroić w plastry grubości 2 cm, wykroić miąższ z pestkami. Plastry zważyć i odważyć tyle samo cukru. Cukinię włożyć do wrzątku i gotować na małym ogniu 8-10 minut. Wyjąć na durszlak, odsączyć. Szklankę wywaru z cukinii przecedzić, dolać do cukru, gotować na małym ogniu, zszumować, dodać sok z cytryny, przygotować syrop "do nitki". Gorącym syropem zalać cukinię, odstawić na 12 godzin. Wyjąć cukinię z syropu, syrop zagotować, ponownie dodać cukinię, gotować na małym ogniu przez 10 minut. Gorące konfitury włożyć do słoików, natychmiast zakręcić, ostudzić pod kocem.

post edytowany 1 raz, ostatnio 30.07.2010 10:58

gosia63

postów: 18

29.07.2010 21:34

poszukuję przepisu na przetwory z cukinii, obrodziła mi w tym roku obficie, więc słoiczki czekają.