Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27177 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Produkty poszukiwane

FORUM kuchnia+ creme freiche i śmietana

alvaro

postów: 25

17.05.2010 16:07

Najlepsza śmietana 36%, ale widziałem też 38%, ale trzeba mieć dojścia, albo wiedzieć gdzie ją kupić

zalup

postów: 1

04.05.2010 13:04

śmietana 24% z OSM Końskie (kieleckie) w kubeczkach jest identyko jak CF.
Polecam, ale nie wszędzie będzie dostępna bo nie jest pasteryzowana. ale w W-wie widziałem gdzieś

Hestia Q-34

postów: 419

04.04.2010 01:53

Jacku, w programie NA SLODKO 3 jest inna proporcja.
2 szklanki smietany kremowki 36%
2 lyzki maslanki
reszta tak samo.
Szklanka na szklanke,pewne to chudsza wersja .

jacek1f

postów: 2296

03.04.2010 09:24

CF to ani smietana, ani maslanka, ani jogurt - tluste, kwasne,jak nasza kwasna mocna smietana, ale zaiwera inne bakterie - jak z maslanki i kefiru.
W Polsce nie ma.
Ale jest pelno przepisow, jesli nie chce sie zastapic po prostu dobra kwasna smeitana od 30% w gore.

Np:

Creme fraiche

Przepis z programu Na słodko 2 (odc.11)

trudność: łatwe

Składniki
1 szklanka śmietany kremówki
1 szklanka maślanki

Przygotowanie
W plastykowym naczyniu zmieszać śmietanę z maślanką i przykryć szczelnie kawałkiem folii plastykowej. Wstawić naczynie do miski i zalać wrzątkiem tak, żeby sięgał do poziomu mlecznej mieszaniny. Odstawić na 24-48 godzin w ciepłe miejsce (w pobliżu kuchenki lub grzejnika). Gdy mieszanina się rozwarstwi (na dnie pojawi się serwatka), ostrożnie, nie mieszając, wstawić plastykowe naczynie do lodówki. Zdejmować z powierzchni porcje creme fraiche za pomocą łyżki.

© Anna Olson

***Ewa***

postów: 3

03.04.2010 00:37

czym sie różni creme freiche od śmietany, bo z tego, co pamiętam creme oznacza śmietanę po francusku. Proszę o konkretne parametry konsystencji smaku i innych właściwości.