Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Meble z Ikei >

Jeżeli chodzi o jakość wykonania mebli i wytrzymałość materiałów to z czystym...

Katulla, 19.10.2017 | czytaj dalej


jakie meble do kuchni >

Najlepiej wybrac meble na wymiar, wtedy bedzie wszystko idealnie do siebie pasowac....

piotr_e, 18.10.2017 | czytaj dalej


co sieje na dzialce >

A co z przycinaniem drzewek owocowych? Niektórzy mówią, że najlepiej na jesień...

B.Sadowska80, 18.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29951
najnowszy wpis: 19.10.2017 11:37

Mamy 27173 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ coś z cukinii

caer

postów: 194

30.01.2008 12:12

cukinia z miętą

przepis podpatrzony w kuchni tv, dawno i niestety ni pomnę czyj... Ale wypróbowałam go już co najmniej kilkanaście razy i serdecznie polecam

2 zielone cukinie (przyjmijmy że takie około 20 cm)
2 duże ząbki czosnku
dwie garści natki pietruszki
jedna garść świeżej mięty
sól i świeżo zmielony pieprz
oliwa

Na oliwie podsmażam czosnek drobno posiekany lub pokrojony w cienkie plasterki (nie zmiażdżony)
Wrzucam cukinię pokrojoną w grube 1,5 - 2 cm skośne plastry i solę. Smażę często mieszając przez kilka minut, tylko tyle żeby cukinia lekko zwiędła. Dodaję natkę pietruszki. Smażę jeszcze jakieś 2-3 minuty. Cukinia powinna pozostać jędrna. Na koniec dodaję pieprz, liście mięty, wszystko dobrze mieszam i podaję.
Jest doskonała jako dodatek, jak również jako lekkie danie

gienia

postów: 128

12.10.2007 22:12

A moze taka prosta kombinacja dla tych, ktorzy lubia ten specyficzny, delikatny posmak cukinii.
Pokrojona, ugotowana cukinia okraszona pieczarkami podsmazonymi na oleju, prosze uzyjcie lnianego! Sol pieprz.
W tym prostym daniu cukinia staje sie gwiazda a nie tylko gabka przesiaknieta smakiem innych potraw.

kiwi

postów: 234

22.07.2007 20:02

:) Ja juz skorzystalam z Twojego przepisu ;)

A to mój:

4 kg cukinii
1 kg cebuli
Poszatkować je i posolić, po godzinie odsączyć wodę i dodać:
8 łyżek cukru
1 szklanka octu 6%
1 łyżeczka pieprzu
1 szklanka oleju
natka pietruszki
1/2 kg marchewki - zetrzec na tarce na grubych oczkach
3 czerwone papryki - pokroic w kostke
Wszystko wymieszać, napelnic słoiczki i pasteryzowac 20 min
:)

Goga

postów: 38

21.07.2007 23:17

Uwielbiam cukinię i czekam na nowe przepisy na przetwory, (choć nieurodzaj na mojej działeczce).Kiwi cieszę się że skorzystasz z mego przepisu ja poproszę o twój.

kiwi

postów: 234

21.07.2007 22:42

Goga napisała 03.07.2007 18:25:
Przepraszam że tak długo- ciemne chmury w pracy. Już podaję proporcje:
2 kg młodej cukinii umyć,grubo poszatkować i posolić do
smaku,odstawić a po 1 godz odlać wodę,
5 średnich cebul - pokroić w piórka,
1 czerwona papryka świeża - pokroić w paski,
1 spora garść drobno posiekanej naci selera ( nie naciowego).
Zalewa:
1,5 szkl.cukru
2 szkl. wody
1 szkl. octu
2 łyżki soli
3 łyżeczki kurkumy.
Wszystkie składniki zagotować. Chłodną zalewą zalać cukinię, po 30 min. wkładać do słoików i uzupełniać zalewą. Pasteryzować 5 min.
Smaczna jest ta sałatka! Wielkie dzięki za przepis. Znam przepis na podobną a zarazem zupełnie inną w smaku. Mogę się odwdzięczyć ;)

Marlej

postów: 202

16.07.2007 06:44

gienia napisała 15.07.2007 01:43:
jacek1f
postów: 389
02.07.2007 23:48 CYTUJ
mmmmmmmmm
im wiecej ziol tym lepiej (no moze oprocz rozmarynu:-))) w tym wypadku..)

mam pytanko.
dlaczego procz rozmarynu? Dzisiaj Rachel w :Dania w pol.." robila tradycyjna sycylijska potrawe - zupe na bazie cukini i mowila ze rozmaryn swietnie komponuje sie z cukinia. Wiec jak to w koncu jest z ta cukinia i rozamrynem, lubia sie czy sie nie lubia?
Zależy od gustu, ale moim zdaniem rozmaryn za bardzo zdominował by smak cukinii, jest zbyt aromatyczny, i zgadzam się z Jackiem, że nie pasują do siebie.Cukinia chłonie wszystkie smaki dodane do niej, bo sama nie ma go zbyt wiele, więc rozmaryn jest za silnym dodatkiem.

marieta5

postów: 495

15.07.2007 15:57

Przepraszam za kategorię, Marlej, proszę, odbierz pocztę :(

marieta5

postów: 495

15.07.2007 02:02

Gienia - naciśnij tą opcję obok śmietnika, 'chmurkę'. W Twojej wypowiedzi pojawi się cytat. A jeśli chcesz coś pod nim napisać to klikasz 'enter' i piszesz. Mam nadzieję, że wytłumaczyłam. Spróbuj.

gienia

postów: 128

15.07.2007 01:45

A tak w ogole jak wlaczyc cytat? Bo cos mi nie wychodzi

gienia

postów: 128

15.07.2007 01:43

jacek1f
postów: 389
02.07.2007 23:48 CYTUJ
mmmmmmmmm
im wiecej ziol tym lepiej (no moze oprocz rozmarynu:-))) w tym wypadku..)

mam pytanko.
dlaczego procz rozmarynu? Dzisiaj Rachel w :Dania w pol.." robila tradycyjna sycylijska potrawe - zupe na bazie cukini i mowila ze rozmaryn swietnie komponuje sie z cukinia. Wiec jak to w koncu jest z ta cukinia i rozamrynem, lubia sie czy sie nie lubia?

gryfith

postów: 17

14.07.2007 11:31

I jeszcze

Cukinie z farszem mięsno - pomidorowym :
- 2 srednie cukinie, 3 duże pomidory, 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku, 2 łyzki oleju, 100g startego żółtego sera,
- 300g mielonego mięsa,
- 50g prażonych orzechów piniowych,
- 1 i 1/2 łyżeczki oregano , 1/2 tymianku, sól, pieprz.

Cukinie przekroić na połowy, usunąć miąższ lekko posolić odstawić. Pomidory sparzyć obrać pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oleju, dodać mięso i 1/3 pomidorów. Smażyć kilka minut ciągle mieszając. doprawić oregano, solą i pieprzem.
Na dno nacznia rozłozyć pozostałe pomidory, cukinie osuszyć poukładać na pomidory. W wydrązone cukinie napełnić farsz, posypać serem i posiekanymi orzeszkami i tymiankiem.
Zapiekać 50 minut w temperaturze 200 stopni.
Polecam.

gryfith

postów: 17

14.07.2007 11:13

Coś z cukinii

Zapiekanka z cukinii z salami :
- 1 cukinia nieduża ( ok. 500g ),
- 200g żółtego sera, 200g salami,
- 300g śmietany, 2 jajka, ,masło,
- ziarno sezamu, siekane migdały,
- sól, pieprz, gałka muszkatałowa.

Pokrojoną w plastry cukinię obgotować 5 minut w osolonej wodzie. Ser i salami pokroić w słupki. Jaja rozmieszać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową, wmieszać z serem i salami.
Natłuścić naczynie żaroodporne, posypać sezamem i siekanymi migdałami. Ułozyć plastry cukinii, zalać masą z dodatkiem sera i salami. Wierzch posypać sezamem i migdałami oraz niedużą ilościa zmrożonego masła.
Zapiekać 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Ostrożnie z solą, można użyć dodatkowo inne produkty z poprzedniego dnia.

marieta5

postów: 495

13.07.2007 01:08

W piekarniku mówisz? Jak będzie się szykować jakaś zupka to sprawdzę obie wersje...

Marlej

postów: 202

12.07.2007 19:00

odnośnie grzanek, to ja robię kromki pieczywa posmarowane masłem lub oliwą, pokrojone w drobną kostkę i porządnie zrumienione w piekarniku pod grilem lub szybciej pod termoobiegiem na bardzo rumiano i dopiero wtedy zachowują swoją chrupkość i nie rozmiękają za szybko

kiwi

postów: 234

11.07.2007 01:05

Chenia napisała 10.07.2007 19:35:
Zrobiłam dzisiaj i przed chwilą zjadłam zupę cukiniową wg przepisu kiwi. Dodałam tylko sporo koperku i pietruszki i grzanki :-) Wyszło naprawdę super - polecam wszystkim!
Ciesze sie że smakowało :)

Chenia

postów: 459

10.07.2007 23:16

Do usług :-)

marieta5

postów: 495

10.07.2007 22:59

Dzięki Cheniu, ja robiłam na oleju, może dlatego nie wychodziły. Spróbuję je zrobić jeszcze z jakimiś ziołami.

Chenia

postów: 459

10.07.2007 22:30

Grzanki zrobiłam z pokrojonej w kostkę bułki (bo miałam akurat), ale zwykle robię z chleba (czasami razowego). Roztopiłam na teflonowej patelni trochę masła, wrzuciłam pieczywo i smażyłam na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając do zrumienienia.
Myślę, że zupa pyszna byłaby również z groszkiem ptysiowym, albo makaronem - ekonomicznie pożywne.
Ale odrobina śmietany tak jak robiła kiwi też jest ok, szczególnie, gdy planowane jest drugie danie.
Dzisiaj to był mój cały obiad, a że byłam głodna to kombinowałam, żeby podnieść wartość energetyczną jedzonka :-)

marieta5

postów: 495

10.07.2007 19:52

Chenia napisała 10.07.2007 19:35:
Zrobiłam dzisiaj i przed chwilą zjadłam zupę cukiniową wg przepisu kiwi. Dodałam tylko sporo koperku i pietruszki i grzanki :-) Wyszło naprawdę super - polecam wszystkim!
Przepraszam, że odbiegam od tematu, ale Cheniu, możesz mi podać jak robisz te grzanki? Bo jak ja robię swoję, to w ogóle nie są chrupiące - smakują jak hmmm... taki mokry, tłusty chleb w kawałkach ;=/

Chenia

postów: 459

10.07.2007 19:35

Zrobiłam dzisiaj i przed chwilą zjadłam zupę cukiniową wg przepisu kiwi. Dodałam tylko sporo koperku i pietruszki i grzanki :-) Wyszło naprawdę super - polecam wszystkim!

marieta5

postów: 495

10.07.2007 15:31

jacek1f napisał 30.06.2007 08:45:
Jeszcze tylko jedna uwaga - netykieta wymaga jednak, żeby podawać skąd przepis wzięty, sskąd cytat..., jesli nie nasz....
:-)
Hmm... niestety teraz nie jestem w stanie sprawdzić z jakiej strony były te przepisy. Przepraszam, że nie podałam autora, to oczywiście moje przeoczenie. Dziękuję za zwrócenie uwagi - od dziś będę już pamiętać :D

kiwi

postów: 234

10.07.2007 00:21

To ciekawe, nigdy nie jadlam tych placuszków z czosnkiem. Na pewno spróbuje bo czosnek uwielbiam ;)

Ha! śmieszny byl ten odcinek Jamiego, w którym jego przyjaciel ogrodnik zjadl surowy czosnek a Jamie tak sie temu dziwil ;)

Haniuta

postów: 4

09.07.2007 23:57

W formie placków :) Ucieram na dużych oczkach, solę i odstawiam aby puściły nadmiar soków. Po odciśnięciu dodaję dużo koperku, pietruszki można lubczyk, generalnie to co sie lubi, czosnek , sól, jajo i makę w zależności od ilości. ostrożnie z mąka bo masa jest wilgotna i nie można dać za dużo. Smażę na rumiano na niewielkiej ilości oleju (piją) i podaje z sosem jogurtowym. Nawet Ci co nie lubili cukini jedli te placki bardzo chętnie. Polecam.

kiwi

postów: 234

09.07.2007 22:28

Z czosnkiem? Ale w jakiej formie?

Haniuta

postów: 4

09.07.2007 00:05

a placuszki cukinowe z czosnkiem robicie? sa pyszne

Chenia

postów: 459

05.07.2007 21:42

Kiwi muszę spróbować, mam jeszcze zamrożoną żółtą cukinię z jesieni...

kiwi

postów: 234

05.07.2007 17:28

dzisiaj na obiad znowu była..........cukinia!!! ;>

zupa cukiniowa:
Ugotować w bulionie ( 15 min.) pokrojone: cukinie, marchewkę, pietruszkę, selera i por. Wszystko wystudzić i zblenderować. Z odrobiną śmietany na środku talerza smakuje wyśmienicie:) Użyłam żółtej cukinii, zupa była koloru musztardowego

kiwi

postów: 234

05.07.2007 00:08

Dzisiaj na obiad zajadałam się taką zapiekanką:
Najpierw w rondlu poddusiłam pokrojoną drobno cukinię, liście szpinaku, grzybki, czosnek i kminek. Nadziałam nimi makaron canneloni i ułożyłam na dnie żaroodpornego naczynia.

Wszystko polałam sosem pomidorowym: cebula i czosnek podsmażone, pomidory z puszki, bazylia-duzo świeżej posiekanej;) Sos sie zagotował, zalałam nim makaron. Wierzch posypałam fetą i to się piekło 30 min w piekarniku.

Strasznie dobre a na zimno jeszcze lepsze;)

Goga

postów: 38

03.07.2007 18:25

Przepraszam że tak długo- ciemne chmury w pracy. Już podaję proporcje:
2 kg młodej cukinii umyć,grubo poszatkować i posolić do
smaku,odstawić a po 1 godz odlać wodę,
5 średnich cebul - pokroić w piórka,
1 czerwona papryka świeża - pokroić w paski,
1 spora garść drobno posiekanej naci selera ( nie naciowego).
Zalewa:
1,5 szkl.cukru
2 szkl. wody
1 szkl. octu
2 łyżki soli
3 łyżeczki kurkumy.
Wszystkie składniki zagotować. Chłodną zalewą zalać cukinię, po 30 min. wkładać do słoików i uzupełniać zalewą. Pasteryzować 5 min.

jacek1f

postów: 2296

02.07.2007 23:48

mmmmmmmmm
im wiecej ziol tym lepiej (no moze oprocz rozmarynu:-))) w tym wypadku..)

Pysznie, że pyszne.

kiwi

postów: 234

02.07.2007 23:42

Goga! Nie każ nam długo czekac!

Jacku! kwiatki cukinii jadłam w niedziele. dodałam lubczyk, pietruszkę, bazylie i tymianek. Nie byłam pewna czy to pasuje ale nie tylko mi smakowało :)

lili

postów: 20

02.07.2007 06:21

a propos cukinii to jadlam kiedys w pewnej lesniczowce pyszny bigos z cukini.w sklad tej potrawy wchodzila papryka cebula grzyby (malo )znalezione nieopodal i mnostwo przypraw.pewnie dlatego ze bylo to jedyne jedzenie jakie udalo nam sie upichcic smakowalo wysmienicie.

lili

postów: 20

02.07.2007 06:15

podawaj goga przyda sie zaraz bedzie zima i przydadza sie zapasy.zreszta jesienia pewnie ktos otworzy tem.przetwory.

Goga

postów: 38

01.07.2007 22:47

Jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę podać przepis na przepyszną cukinię w zalewie z kurkumą. Moim zdaniem rewelacja. Muszę tylko odkurzyć notes z przepisami na pikle.

Chenia

postów: 459

01.07.2007 21:25

Świetne pomysły na pewno wykorzystam. A w sobotę cukinię w talarkach jadłam w szaszłykach z grilla :-)

lili

postów: 20

30.06.2007 20:35

cukinia zawiera sie w moim ulubionym wakacyjnym garnku ktory w domu nazywamy umownie greckim.polecam kazdemu bo danie jest super latwe w przygotowaniu 15 min i do piekarnika na 40 albo 50 min.Robi sie to tak: ziemniaki kroimy na plastry ok 5milimetrowe papryke cukinie cebule dowolnie ale dosc grubo do tego mieso ja uzywam kotletow jagniecych ale moze byc schab np wszystko to ukladamy warstwami w dosc sporym naczyniu zaroodpornymdodajemy czosnek i ziola oregano albo bazylia pieprz i sol do smaku pomidory oczywiscie swieze lub takie w calosci z puszki i gotowe.trzeba tylko jeszcze skoczyc po swieza bagietke do sklepu i mniam mniam! acha jak ktos lubi a ja lubie to dorzuca do tego oliwki.Uwaga! najlepsze nastepnego dnia.

jacek1f

postów: 2296

30.06.2007 08:45

Jeszcze tylko jedna uwaga - netykieta wymaga jednak, żeby podawać skąd przepis wzięty, sskąd cytat..., jesli nie nasz....
:-)

marieta5

postów: 495

30.06.2007 00:52

I jeszcze cukinia zapiekana z łososiem :) Jak już szukam, to szukam :D

3 płaty ciasta francuskiego
3 cukinie
1 cebula
2 łyżki oleju
sól, biały pieprz
50 dag filetów z łososia
1 łyżeczka sosu z cytryny
5 dag żółtego sera
4 jajka
25 dag kremówki
2 łyżki bułki tartej
koperek do dekoracji

Ciasto rozmrozić. Cukinie pokroić w plastry. Cebulę drobno posiekać. Rozgrzać olej, zarumienić cukinie, dodać cebulę, krótko podsmażyć. Oprószyć solą i pieprzem. Rybę pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Jajka wymieszać ze ?mietaną, przyprawić solą i pieprzem. Płaty ciasta położyć jeden na drugim, rozwałkować na cienki placek. Ciastem wylepić dno i brzeg natłuszczonej formy. Ponakłuwać widelcem, posypać bułką. Rozłożyć cukinię i łososia, polać ?mietaną. Posypać startym serem. Piec 40-45 min.

marieta5

postów: 495

30.06.2007 00:50

A w ogóle to cześć Kiwi :>

Ten przepis też z netu, ale już dla mięsożerców :D

cebula - 2 szt
cukinia - 1 szt
filety z kurczaka - 2 szt
ogórki kiszone - 2 szt
oliwa - 2 łyżki
pomidor - 1 szt

Na oliwie smażymy a potem dusimy pokrojone w kostkę filety z cebulką, po 20 minutach dodajemy pokrojone w kostkę kiszone ogórki, pomidor i dusimy kolejne 20 minut. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę cukinie(odrzucić pestki) i dusimy jeszcze ok.10-15 minut. Doprawiamy solą, ja zamiast soli używam vegety. Zamiast filetów można też zastosować dobry gatunek kiełbasy.

marieta5

postów: 495

30.06.2007 00:47

A tu jest przepis na zwykłe cukinie też faszerowane, uwielbiam wszystkie faszerowane przepisy, więc ten akurat znalazłam w necie, ale ten jacka może wypróbuję.

4 nieduże cukinie
pół kilo leśnych grzybów (ewentualnie pieczarki)
2 cebule
6 łyżek tartego sera żółtego
1 łyżka oleju
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz, suszone zioła (majeranek, tymianek, bazylia)

przyrzadzanie: Cukinie przekroić wzdłuż na pół, łyżką delikatnie wydrążyć miąższ z pestkami. Skropić sokiem z cytryny, obficie posolić i odstawić do lodówki.
Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać oczyszczone i pokrojone drobno grzyby, dusić przez około pół godziny, często mieszając. Mocno doprawić do smaku. Farsz nałożyć do cukinii, posypać serem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około
40 minut.

jacek1f

postów: 2296

29.06.2007 22:18

Tak, tylko kwiatki, nic wiecej z cukinii:-)
Juz zaczeli hodowac minicukiniezna kwiaty wlasnie u nas.:-)
Bedzie jeszcze lepiej pewnie...

kiwi

postów: 234

29.06.2007 21:24

Och kwiaty cukinii:)
Kiedyś chciałam zrobić danie z wykorzystaniem cukinii wraz z kwiatem. Jednak cukinię mam z działki i kiedy cukinia rośnie kwiaty bardzo szybko odpadają i więdną :(
Ale rozumiem, że do Twojej propozycji nalezy użyć tylko kwiatków? :))

jacek1f

postów: 2296

29.06.2007 20:54

a moze cos specjalnego?

sa do dostania kwiaty cukinii:-)

i nadziwamy je ryzem ugotowanym, zmieszanym lub przesmażonym na oliwe z czosnkiem i cebula i ziolami i rodzynkami. Miesne wkladki nie pasuj tutaj, tym razem.

Sparzone liscie, wysuszone, nadziewamy jak dolmadakia i ukladamy obok siebie w rondelku lub w żąro.
Albo w piekarniku albo na małym gazie - podlane białym winem lub ostatecznie bulionem... 20-30 minut.

Mmmm.

(powinno to pojc do Greckiego wątku, ale... :-)))

kiwi

postów: 234

29.06.2007 18:37

I jeszcze makaron z warzywami:
2 cukienie, 2 czerwone cebule, 4 ząbki czosnku, łyżeczka suszonego tymianku lub pęczek świeżego, masło (2 łyżki)

cukienie pokroić w kawałki, cebule w krązki, czosnek na pół. na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć czosnek, dodać cukinię i cebulę i dusić, ale czas duszenia zalęży od tego, jaka konsystencja cukinii nam odpowiada. Ja ok. 20 minut. Dodać tymianek, masło, sól i pieprz.
Podawać z makaronem, posypać startym żółtym serem.
Uwielbiam to danie z powodu sosiku, jaki się wytwarza w czasie duszenia... pycha

kiwi

postów: 234

29.06.2007 18:32

ciasto cukiniowe:
3 szklanki startej cukinii, 4 jajka, 2 szkalnki cukru, 1 szklanka oleju, 3 szklanki mąki, 3 łyzeczki proszku do pieczenia, 3 lyzeczki cynamonu, 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, 1 łyzeczka soli.
Jajka i cukier utrzeć, wlać olej, stopniowo dodawać resztę składników. piec w temp 180 stopni, minimum pół godziny ale czesto o wiele dłużej ;)
Ciasto jest pyszne, takie miekkie, wcale nie jest zbyt słodkie, bardzo sycące, nadaje się na śniadanie!

kiwi

postów: 234

29.06.2007 18:27

Nadeszła pora na cukienię. Co roku mam na nią kilka ulubionych przepisów. Podzielę się więc z nadzieją, że dorzucicie coś od siebie ;)

Placuszki cukiniowe (ale nie te typowe, czyli panierowane jak kotlety ;>):
Kilogram cukinii, olbrzymia ilość posiekanego szczypiorku i pietruszki i świeżej mięty, 25 dkg rozdrobnionej fety (zawsze biorę light, bo jest sucha), łyżeczka suszonej mięty, pół szklanki mąki, 3 jajka, oliwa, sól i pieprz oraz limonka do spryskania placuszków.
cukinię zetrzeć, odstawić a potem odsączyć (wycisnąć), do miski włożyć fetę i zioła, mąkę, przyprawy, potem jajka i wymieszać. Do tego dodać cukinię i smażyć na złoty kolor. Warto układac placuszki równej grubości, aby zbytnio nie byly zbyt wysuszone na cieńszych brzegach.