Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27177 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Coś słodkiego...

wroclawskikucharek

postów: 4

22.03.2011 15:02

Sernik z białej czekolady

0,2 kg żółtek (ok 13 jaj)
0,12 kg cukru
0,45 kg serka "Mój Ulubiony"
400 g białej czekolady
0,5 l śmietany 30%
1 opakowanie żelatyny
1,5 paczki ciastek Degestive
0,125 kg masła

Spód:
Kruszymy ciastka. Następnie łączymy z masłem w idealną masę. Wykładamy na formę (blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia)

Masa:

1. Wymieszać żółtka z cukrem na idealną masę. Dodać ser, mieszając na wolnych obrotach. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do masy.
2. Rozpuścić żelatynę w wrzątku ( ok. szklanki wrzątku)
3. Ubijamy śmietanę 30% na sztywno. Ubitą śmietanę dodajemy do naszej masy. Mieszając pamiętamy, aby robić to już tylko ręcznie.
4. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy troszkę masy sernikowej, aby się nam nie zważyło.
5. Wymieszaną masę wylewamy na formę i wstawiamy do lodówki. Sernik potrzebuje być schłodzony około 8 godzin.

Znakomicie smakuje z polewą truskawkową i lodami.