Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Dom na sprzedaz >

Witam gdzie znajdę ofertę nieruchomości, interesują mnie między innymi domy na sprzedaż...

miamich, 15.12.2017 | czytaj dalej


David w Europie 5 >

moim zdaniem też nie pasuje ..

Wraa, 15.12.2017 | czytaj dalej


Przystawka z cukinii >

Uwielbiam wszelkiego rodzaju potrafi z wykorzystaniem cukinii. Dodatkowo jest to bardzo zdrowe...

temptinglook, 14.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2011, wpisów: 30164
najnowszy wpis: 15.12.2017 13:47

Mamy 27404 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Coś słodkiego...

wroclawskikucharek

postów: 4

22.03.2011 15:02

Sernik z białej czekolady

0,2 kg żółtek (ok 13 jaj)
0,12 kg cukru
0,45 kg serka "Mój Ulubiony"
400 g białej czekolady
0,5 l śmietany 30%
1 opakowanie żelatyny
1,5 paczki ciastek Degestive
0,125 kg masła

Spód:
Kruszymy ciastka. Następnie łączymy z masłem w idealną masę. Wykładamy na formę (blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia)

Masa:

1. Wymieszać żółtka z cukrem na idealną masę. Dodać ser, mieszając na wolnych obrotach. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do masy.
2. Rozpuścić żelatynę w wrzątku ( ok. szklanki wrzątku)
3. Ubijamy śmietanę 30% na sztywno. Ubitą śmietanę dodajemy do naszej masy. Mieszając pamiętamy, aby robić to już tylko ręcznie.
4. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy troszkę masy sernikowej, aby się nam nie zważyło.
5. Wymieszaną masę wylewamy na formę i wstawiamy do lodówki. Sernik potrzebuje być schłodzony około 8 godzin.

Znakomicie smakuje z polewą truskawkową i lodami.