Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Czajnik >

Jaki czajnik polecacie? Elektryczny czy tradycyjny. Nie ukrywam że tradycyjne bardzo mi...

Wanda2017, 18.12.2017 | czytaj dalej


Przepisy na swieta >

Dla mnie w święta obowiązkowo musi być bigos i tradycyjna polska sałatka...

temptinglook, 17.12.2017 | czytaj dalej


Sieć nowych restauracji >

Z racji, że planuję otworzyć niebawem nową restaurację poszukuję ku temu lokale,...

Karpatk67a, 17.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2013, wpisów: 30168
najnowszy wpis: 18.12.2017 05:20

Mamy 27420 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Książki kulinarne

FORUM kuchnia+ Coś o greckiej kuchni

snoozy

postów: 2419

23.05.2009 12:39

Dzięki Elu za propozycje

Ela LISA

postów: 1956

22.05.2009 23:29

Pawelku,poczytaj na polecane ksiazki kucharskie.Jest tam pare greckich pozycji. Dwa dni temu,kupilam tez Kuchnie Grecka - Eleni. ( Piosenkarki),i Marii Sandilou, Dobra jest Kuchnia grecko - polska i polsko - grecka Oli Lazar.

snoozy

postów: 2419

19.05.2009 12:21

A podaj Elu tytuły tych ksiązek?

Ela LISA

postów: 1956

19.05.2009 11:05

Ksiazki kucharskie,o Kuchni Greckiej, ktore posiadam ,sa swietne. Oczywiscie to nie to samo danie,przygotujemy z naszych skladnikow.Inna woda, mieso inaczej smakuje,itd.
Zawsze wszystko bedzie smakowac troche inaczej.

migotka333

postów: 1184

16.03.2009 12:07

Przeglądając oferty księgarskie różnych naszych rodzimych wydawnictw w temacie kuchni greckiej, to tak naprawdę brakuje mi książki z prawdziwego zdarzenia. Takiej jakie wydaje np. Jamie Oliver (z jego włoskiej wyprawy), że chce się do niej wracać, że chłonie się smaki i zapachy z każdej kartki.
Może Ty, Jacku byś miał chęć do stworzenia takiego cudeńka...

KATARZYNKA

postów: 760

07.03.2009 20:13

Co prawda pomidorów i pomarańczy nie przywoziłam (jeszcze), ale przytaszczyłam ostatnim razem "troszeczkę" melonów. Dojrzałych w słońcu, pachnących, soczystych...chyba się rozmarzyłam. Co do graniczników, to niech się tak nie dziwią. Aromatyczne pomidorki to u nas skarb nawet gdy jest na nie sezon (chociaż ja mam dziwne wrażenie, że chyba próbują nas karmić szklarniowymi cały rok). :-)

jacek1f

postów: 2296

07.03.2009 19:35

to tak jak ja:-) Nasi granicznicy z lotniska w Iraklio nie reaguja na 20 litrowe kanki oliwy, ale ostatnio dopytywali sie czy w Polsce nie ma pomidorow i pomaranczy.... jak wiezlismy..:-)

KATARZYNKA

postów: 760

07.03.2009 18:30

jacek1f napisał 03.03.2009 12:03:
nie. Jak czytamy u polskiego autora....
"..Prosty sposób przyrządzania daje nam gwarancję, że potrawa uda się znakomicie, a jej smak nie będzie się różnił od tego poznanego w czasie wakacyjnych wypraw..." to juz widomo, ze nie bedzie fajnie....
Obawiam się, że mimo starań potrawy będą się różnić smakiem.Może nie diametralnie, ale jednak. Inny mają smak warzywa, przyprawy, oliwa...Dlatego ja jak "nawiedzona" taszczę co roku zapasy suszonych ziół, czy też spory kanister oliwy ekstra virgin. Wywołuję tym zazwyczaj pełne zdumienia spojrzenia innych urlopowiczów.

migotka333

postów: 1184

03.03.2009 21:16

tą książeczkę mam w swojej kolekcji, jak również wydawnictwa RM "Świeże i smaczne - kuchnia grecka" i oczywiście "Niebezpieczne związki kulinarne" Andreasa Staikosa :-)

czaja

postów: 39

03.03.2009 20:58

migotko
ja polecam książkę kuchnia grecka którą można było z jakieś dwa lata temu (może rok) kupić z Rzeczpospolitą nie wiem czy można jeszcze gdzieś ją jeszcze dostać, ale książka jest napisana w ciekawy sposób nie ma tam samych przepisów ale sa również opisy tradycji sposobu wytwarzania itp naprawdę bardzo ciekawa a do tego bardzo wierna greckiej kuchni tak przynajmniej twierdzi mój szef, który jest grekiem.

migotka333

postów: 1184

03.03.2009 17:34

Niektórzy Jacku nie mają za bardzo możliwości wyjazdu, nawet choćby do upragnionej Grecji...
Staram się jak najwierniej odtworzyć dania z kuchni greckiej, zdając sobie sprawę, że i tak im daleko do tych spożywanych będąc na przykład na Korfu czy Rodosie w piękny letni wieczór.

jacek1f

postów: 2296

03.03.2009 12:03

nie. Jak czytamy u polskiego autora....
"..Prosty sposób przyrządzania daje nam gwarancję, że potrawa uda się znakomicie, a jej smak nie będzie się różnił od tego poznanego w czasie wakacyjnych wypraw..." to juz widomo, ze nie bedzie fajnie....

migotka333

postów: 1184

03.03.2009 09:15

a macie jakieś inne propozycje tytułów odnośnie kuchni greckiej dostępnych na rynku polskim...

nika

postów: 31

15.11.2007 09:21

czytałam tę książkę Tereniu i stale byłam głodna!

jacek1f

postów: 2296

03.11.2007 19:52

:-)))

Treska

postów: 161

11.10.2007 14:23

O rety! Oczywiście miało być "MOJE WIELKIE GRECKIE GOTOWANIE". Przepraszam autora :)

Treska

postów: 161

11.10.2007 14:21

Jakiś czas temu trafiłam na zabawną książeczkę pt. "Niebezpieczne związki kulinarne" Andreasa Staikosa. Fabułę stanowi ....... kulinarny pojedynek dwóch panów o wdzięki pięknej dziewczyny i w związku z tym roi się tam od przepisów greckich potraw.
Zastrzegam, nie wiem, czy przepisy się sprawdzają. Jeszcze nie próbowałam. Mam nadzieję, że są choć w części tak dobre, jak przepisy naszego nieocenionego jacka1f (patrz: "Serwuj swoje danie - Moje Wielkie Greckie Wesele").

Polecam tę książkę, jako lekką, łatwą i przyjemną - dla odetchnięcia od trudów dnia powszedniego :)))