Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii

ostatnio na forum >>

Bezglutenowo >

Polecam wejść sobie na https://nakulinarnymszlaku.pl/ i zapoznać się z przepisami, które znajdują...

MArek455, 23.05.2018 | czytaj dalej


Catering dietetyczny - opinie >

Stosuję od miesiąca catering jedzeniemarzeniem specjalnie dopasowany do moich potrzeb. Jedzenie jest...

Rozalinda007, 22.05.2018 | czytaj dalej


Czy na pewno umiesz gotować? 5 >

Hmmm

Darcel, 22.05.2018 | czytaj dalej

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Coś do wszystkiego - sosy

guliano

postów: 8

01.08.2007 18:29

czosnek jest boski!spróbuj,zmieszać go:śmietana,kefir koperek,ocet winny lub sok z cytryny,sól,pieprz.

Goga

postów: 38

03.07.2007 20:32

Adżika - sos Serbski - w/g mojego przyjaciela. Moje dzieci serwują go do wszystkiego zamiast keczupu.
Składniki:
2.5 kg czerwonych pomidorów
1 kg marchewki obranej
1 kg jabłek ze skórką
1 kg wydrążonej papryki czeronej
10 szt pzpryki chili
1 szkl. cukru
1 szkl oleju
Wszystkie składniki zmielić w maszynce do mięsa i włożyć do dużegoi garnka. Gotować 50 minut. Wycisnąć przez przaskę czosku tyle aby była cała szklankai dołożyć do garnka. Gotować jeszcze 5 minut. Teraz dodać 1 szkl. octu i 3 łyżki soli, dobrze wymieszać i gotować 5 minut. Gorżcym sosem napełniać wyparzone słoiczki, zakręcać i obrócić do góry dnem przykryć ściereczką, zostawić do wystygnięcia. Nie pasteryzować.
Polecam praktycznie do wszystkiego, nawet podpieczony razowy chleb posmarowany tym sosem smakuje nam wybornie.

jaagniuk

postów: 5

01.07.2007 07:52

Trochę zasłyszane - trochę zmodyfikowane: efekt - sos czosnkowy do mięsa.

Robię go z serka Tosca - można go kupić na wagę we wszystkich chyba marketach. 30 dag takiego serka mieszam z jogurtem - tak, żeby całość miała odpowiednią konsystencję (troche rzadszą niż musztarda). Dodaję kilka przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku oraz przyprawę tzatziki - robi taką np. apetita.
I to wszystko :)

Radzę nie przesadzić z czosnkiem - znajomi moga następnego dnia narzekać na "czosnkowego kaca" :)