Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27177 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Ciasto cynamonowe

magnolia

postów: 61

10.12.2009 18:38

Jest pyszne i zawsze mi wychodzi. Bardzo szybkie do przyżądzenia jeśli mamy robot kuchenny ;) I ten zapach... BOSKI.

25dag mąki, 25 dag cukru, 1 kostka KASI,
4 jajka, 1 łyżka cynamonu, 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cukru waniliowego, bakalie (jeśli lubimy): 10dag rodzynek,
10 dag siekanych orzechów

Mąkę mieszamy z proszkiem do piecz. i cynamonem, przesiewamy.
Jajka ubijamy z połową cukru i cukrem waniliowym na puszysto.
kasię ucieramy z resztą cukru. Nie przerywając, dodajemy stopniowo
masę jajeczną, a następnie po łyżce mąkę. Dokładnie mieszamy.
Dodajemy bakalie jeśli chcemy. Wlewamy do foremki podłużnej
(wyłożonej papierem do piecz.) Donagrzanego piekarnika do 180 stopni.
Piecze się ok godziny, może ciut więcej. Po ostudzeniu polewamy czekoladą.
ja najczęściej mleczną, ale w orginale jest biała i posypane orzechy.
i już. Gwarantuję, że zniknie bardzo szybko :-)