Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Blog >

Wpadlam na pewien pomysl zwiazany z moja pasja czyli gotowaniem. Chcialabym stworzyc...

kamilawroc, 22.10.2017 | czytaj dalej


Wasza opinia na temat upominków >

A propo preznetow to zastanawiam sie na jakims upominkiem dla mojej corki....

kamilawroc, 22.10.2017 | czytaj dalej


Witam >

Czesc!

kamilawroc, 21.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1976, wpisów: 29962
najnowszy wpis: 22.10.2017 13:49

Mamy 27184 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Ciasta z owocami.

monika478

postów: 1

21.09.2009 15:12

pycha mniam mniam

Treska

postów: 161

04.09.2009 09:14

Nic wielkiego w porównaniu z Waszymi przepisami, ale może przydadzą się początkującym, bo zawsze się udają :)

BISZKOPT Z OWOCAMI
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
4-5 jabłek

Jajka ubić z cukrem, aż zwiększą objętość dwa razy, dodać mąkę z proszkiem. Wymieszać dokładnie.
Na dno formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką wlać trochę ciasta i wkroić jabłka (w ósemki) lub inne owoce. Zalać resztą ciasta. Piec na złoty kolor.

KRUCHY PLACEK ZE ŚLIWKAMI
15 dkg mąki
15 dkg cukru
15 dkg masła (margaryny)
2 jajka
75 dkg śliwek

Tłuszcz utrzeć do białości, zmieszać z mąką, dodać jajka oddzielnie ubite z cukrem, wymieszać. Warstwą ciasta grubości około 1,5 cm wyłożyć suchą blachę do pieczenia. Połówki umytych, osączonych i wydrylowanych śliwek ułożyć na cieście przekrojem do góry.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 40 min.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub zalać tężejącą galaretką owocową.

KATARZYNKA

postów: 760

26.08.2009 10:11

Naprawdę polecam. Trzeba tylko, wypracować sobie odpowiednią ilość wody/mleka na ilość maku. Ale to ma tylko znaczenie w przypadku gdy zalewamy mak wrzątkiem i odstawiamy, bo jeżeli go później gotujemy to nie ma problemu, nadmiar cieczy po prostu odparuje.

post edytowany 1 raz, ostatnio 26.08.2009 10:11

Ela LISA

postów: 1956

26.08.2009 06:27

Wiesz Katarzynko, dobry sposob z tym mieleniem maku w mlynku.Dzieki, wyprobuje przy najblizszej okazji.

snoozy

postów: 2419

25.08.2009 21:07

To prosze przyjechac na rehabilitacje do stolicy.Masz tu paru znajomych co Ci chętnie pomogą :-)

KATARZYNKA

postów: 760

24.08.2009 21:32

Nigdy nie mówiłam, że zupełnie nie znam się na gotowaniu. Mówiłam tylko, że Wam do pięt nie dorastam, i tyle.

A co się tyczy wizyty w stolicy, to jeżeli moja rehabilitacja będzie przebiegać w tym tempie, to chyba nie prędko to nastąpi.

snoozy

postów: 2419

24.08.2009 20:57

No prosze.Chyba wypróbuje następnym razem.I Ty mówisz,że nie znasz się na gotowaniu.Ale kłamczuszka :-)
Kiedy szanowna Pani zjadzie do stolycy ?

KATARZYNKA

postów: 760

24.08.2009 20:23

migotka333 napisała 13.08.2009 11:53:
Kupuję suchy mak, namaczam, mielę i dalej wg przepisu.
Coś Wam poradzę. Kiedyś też mak namaczałam i dopiero później mieliłam (obowiązkowo trzy-krotnie). Ale znacznie lepiej zmielić mak przed namoczeniem. I nie trzeba do tego specjalnej maszynki do mielenia maku na sucho. Mnie wystarcza zwykły, elektryczny młynek do kawy. Nie tylko jest dzięki temu czyściej w kuchni, ale i sam mak jest szybciej i dokładniej zmielony.

migotka333

postów: 1184

20.08.2009 19:54

może na dniach dołączą ten przepis , do Kuchnioteki.

urszula

postów: 1

20.08.2009 15:04

czy ktoś pamięta i czy może podać przepis na kruche ciasto z programu WAKACJE BILA, którego użył do tarty z czereśniami dodawał do niego płynne masło. Dzięki.

snoozy

postów: 2419

18.08.2009 11:08

A jeszcze najlepiej mak kupic z lnianego worka na jakimś targu od rolnika.Jest taki słodki i pych a nie jak te z hiper sripermarketu

Ela LISA

postów: 1956

17.08.2009 22:06

Raz jeden,sprobowalam gotowej masy makowej.Nigdy wiecej tego nie kupie. To samo, z mielonym makiem z torebki ( bez dodatkow) pierwszy i ostatni raz kupilam go z miesiac temu.Ochyda.
Najlepiej samodzielnie zmielic mak, i zrobic mase.

snoozy

postów: 2419

17.08.2009 17:23

Ja Ci moge powiedziec co jest w puszce.Moja koleżanka miała białe robaki i full piachu.Ja też nie używam

migotka333

postów: 1184

13.08.2009 11:53

oczywiście, że NIE :-) ja nie wiem co jest w tej puszce?
Kupuję suchy mak, namaczam, mielę i dalej wg przepisu.
Bakalland ostatnio obniżył jakość swoich produktów, a ceny oczywiście nie. Kresto ma dobre i cenowo tez jest ok
:-)

snoozy

postów: 2419

11.08.2009 09:41

Używasz gotowej masy makowej?

migotka333

postów: 1184

11.08.2009 09:23

u mnie w domu rzadko kiedy dodajemy do tego farszu alkoholu. Bardzo się cieszę, że smakowałom:-D
Smak tego farszu jest mi bardzo bliski. Ma, który posiadam (jeszcze z ostatnich Świąt) jest strasznie zapiaszczony (pewnie dlatego moja Mama z nim nic nie robiła - okropny Bakalland) i będę zmuszona zakupić nowy
:-)

snoozy

postów: 2419

10.08.2009 23:09

Jasne,że zrobiłem tylko jako alkoholu dodałem amaretto bo bardziej mi pasuje smak migdałów z makiem.Ciacha wyszły super.szkoda,że nie mogłem Cie nimi poczęstowac :-)

migotka333

postów: 1184

10.08.2009 20:58

i jak ... wyszło ?

snoozy

postów: 2419

03.08.2009 10:06

Ja zrobie w srode bo bede miał więcej czasu i mam nadzieje,ze bedzie chłodniej

migotka333

postów: 1184

03.08.2009 08:05

nie ma za co :-D

sama jestem ciekawa...jak wyjdzie z drożdżówką...chyba w trym tygodniu spróbuję... chociaż nastały u mnie upały...więc z pieczeniem musze sie powstrymać
:-)

snoozy

postów: 2419

02.08.2009 12:53

No bardzo dziękuje za przepis a co dotyczy się dań na Wigilie czy Wielkanoc to rzeczywiście są takie potrawy, które smakuję tylko w te dni

migotka333

postów: 1184

01.08.2009 18:22

FARSZ MAKOWY

400g maku
1l mleka
150g masła,
trzy czwarte szklanki miodu,
ziarenka z 1 laski wanilii
100g posiekanych orzechów
150g rodzynek
pół szklanki drobno pokrajanej skórki pomarańczowej (smażonej w cukrze) - opcjonalnie,
4 jajka (oddzielić białka od żółtek)
szklanka cukru (drobny kryształ)
opcjonalnie: kieliszek rumu lub koniaku;

Mak przepłukaj. Zalej gorącą wodą i zostaw na noc pod przykryciem. Następnego dnia odlej wodę (zanieczyszczenia usuń). Zalej wrzącym mlekiem i gotuj 30 minut na małym ogniu (mleko ma tylko mrugać). Osącz na sitku
i zmiel w maszynce 3 - krotnie. W rondelku rozpuść masło, dodaj miód, wanilię, orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową. Wymieszaj, dodaj mak. Ponownie wymieszaj. Gotuj, stale mieszając (aby nie przypalić) przez
15 minut. Schłodź. Żółtka utrzyj na kogel - mogel. Białka ubij na sztywną pianę. Najpierw do masy makowej dodaj żółtka z cukrem, potem delikatnie wmieszaj pianę z białek. Można również dodać kieliszek rumu lub koniaku.

u mnie w domu stosuje się ten farsz do pierogów z makiem, smażonych (tylko na święta Bożego Narodzenia, bo wtedy najlepiej smakują)

:-D

a w najblizszym czasie spróbuje z drożdżówkami :-)

snoozy

postów: 2419

31.07.2009 20:55

ja miałem na myśli Migotke z Muminków :-)
Ja jestem zawsze chłonny nowosci i choc czasem już nie ogarniam niektórych przepisów tu wpisywanych to w wolnym czasie jes testuje.Więc bardzo grzecznie i ładnie prosze :-)

migotka333

postów: 1184

31.07.2009 19:35

no bo to Migotka :-D
Trza napisać, że ktoś jest przepisem zainteresowany
:-)

snoozy

postów: 2419

31.07.2009 19:26

I znowu tajemnicza.Zamiast dac przepis to kokietuje jak Migotka :-)

migotka333

postów: 1184

31.07.2009 17:19

przepis na farsz makowy to mam od mojej Mamy, jest w rodzinie od lat
:-)

snoozy

postów: 2419

31.07.2009 15:27

Bardzo lubie z makiem i często je robie a przepis dostałem od kumpla, który jest Żydem i robi je na Purim

migotka333

postów: 1184

31.07.2009 08:50

bardzo polecam :)
kroić na plastry szer dwa i pół cm. Nie dodawaj za dużo mąki. Przy zagniataniu najlepiej obsypuj ręce mąką, a nie ciasto. Ma bardzo luźną konsystencję i jest bardzo delikatne.

W najbliższym czasie spróbuję zrobić bułeczki z nadzieniem makowym (pozostałości po ostatnich Świętach)

:-D

snoozy

postów: 2419

30.07.2009 23:36

To chyba sobie jutro je zrobie:-)

migotka333

postów: 1184

30.07.2009 20:55

DROŻDŻOWE BUŁECZKI NATUŚKI

rozczyn:
60g drożdży,
łyżka cukru,
łyżka mąki tortowej,
200ml ciepłego mleka,

ciasto:
6 żółtek,
100g cukru kryształu,
500g mąki tortowej,
200g masła (stopionego),

nadzienie:
300g jagód (lub czerwonych porzeczek),

kruszonka:
100g miękkiego masła,
100g cukru kryształu,
120g mąki tortowej,

lukier:
5 łyżek (przesianego) cukru pudru,
sok z cytryny;

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Drożdże wymieszaj z cukrem, mąką i mlekiem, przykryj czystą ściereczką, zostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Żółtka zmiksuj z cukrem na kogel-mogel.
Mąkę połącz z masą żółtkową, wlej wyrośnięty rozczyn, lekko zamieszaj. Podczas wyrabiania ciasta dolewaj etapami rozpuszczone masło. Wyrobione ciasto, przykryj ponownie ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Rozwałkuj na prostokąt (ok.45x15cm). Rozłóż równomiernie (oczyszczone) owoce. Zroluj. Na dużej (płaskiej) prostokątnej blasze połóż arkusz papieru do pieczenia. Roladę pokrój na plastry o szer.2½cm. Przełóż na przygotowaną blachę, zachowując minimalny odstęp między bułeczkami.
Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 10 minut.
Z mąki, cukru i masła zagnieć (rozcierając w palcach) kruszonkę.
Posyp po wierzchu bułeczek. Piecz 30 minut w 180°C.
Cukier puder wymieszaj na gęsty lukier.
Upieczone drożdżówki "pokrop" lukrem.
(na podstawie Notes Kulinarny - TVN Style)

Ela LISA

postów: 1956

29.05.2009 11:02

Placek malinowy.

Ciasto,2 szklanki maki,2 lyzeczki prszku do pieczenia,5 jajek,1 szklanka cukru,12,5 dag masla,szafran ( do lyzeczki)
1/2 lyzeczki imbiru,aromat pomaranczowy,bakalie jak chcemy.
Upiec ciasto i ostudzic.Posmarowac jakims dzemem : malinowy,wisniowy,brzoskwiniowy ,itd Na gore krem : jakikolwiek ulubiony maslany,lub bita smietana.Na gore maliny. Uzywajac kremu maslanego,mozemy polac maliny galaretka.

Mozna zrobic co chcemy.

Ela LISA

postów: 1956

12.05.2009 06:47

To jest takie puchate,delikatne.Jasna beza.Pyszna z bita smietana i owocami.Moja babcia,robila je od zawsze.Mam na szczescie przepis zapisany na ostatniej stronie ksiazki.Zapisalam go w latach 80 - tych.Patrzac jak babcia je robi.Innych przepisow,nie pozapisywalam i przepadly..

migotka333

postów: 1184

11.05.2009 20:13

A masa w środku jest mięciutka, lekko ciągnąca ?

migotka333

postów: 1184

11.05.2009 20:10

Ela LISA napisała 11.05.2009 07:52:
Migotko 333. Przeczytaj dobrze przeps,tego ciasta, na ktore przepis podalam ,nie piecze sie. Nagrzewasz wczesniej przez 1 1/2 godziny piekarnik,potem wstawiasz ciasto,i natychmiast wylaczasz piekarnik.Zapominasz o nim na cala noc.Nie otwierasz piekarnika do rana.
ok, ok... chciałam się tylko dopytać :-)

Ela LISA

postów: 1956

11.05.2009 07:56

Dlatego babcia, robila je zawsze poznym wieczorem,bo musialo w tym piekarniku postac,i dlatego,ze nikt jej w nocy,do tego ciasta nie zagladal,otwierajac co chwila piekarnik. A z innymi ciastami to bywalo roznie,zawsze wnuki wszedzie zagladaly,i tyklo dzieki babci,nie bylo nigdy zakalca.

Ela LISA

postów: 1956

11.05.2009 07:52

Migotko 333. Przeczytaj dobrze przeps,tego ciasta, na ktore przepis podalam ,nie piecze sie. Nagrzewasz wczesniej przez 1 1/2 godziny piekarnik,potem wstawiasz ciasto,i natychmiast wylaczasz piekarnik.Zapominasz o nim na cala noc.Nie otwierasz piekarnika do rana.

snoozy

postów: 2419

11.05.2009 07:41

dziękuje Elu za przepis

migotka333

postów: 1184

10.05.2009 21:59

Ela LISA napisała 10.05.2009 19:46:
Super ciasto. Bezowe krazki ,mozna wszedzie kupic,zrobienie nie problem.
u mnie do kupienia są tylko bezy, podkłady mamy tylko biszkoptowe (a fuj). "Z braku laku" - sama robię :-)

migotka333

postów: 1184

10.05.2009 21:57

Ela LISA napisała 10.05.2009 21:10:
Pawelku,dla Ciebie ciasto,w podobnym stylu, ale inne.
Pamietam jak piekla je moja babcia,zawsze wieczorem,jak kladlismy sie spac.Czasami nawet dwa na raz.

Bezowa chmurka.

Piekarnik nagrzac do 220C,i rozgrzewac bez otwierania drzwiczek 1 1/2 godziny.
Ubic 6 - 7 bialek( 3/4 szkl) z 3 kropelkami octu ,potem,po lyzce,dodawac ubijajac 1 1/4 szkl cukru, dodac 1/2 lyzeczki aromatu waniliowego, i 1/4 lyzeczki aromatu migdalowego.

Tortownice z kominem,wysmarowac maslem,wlozyc bialka,wyrownac lyzka,i wstawic do goracego nagrzanego przez 1 i 1/2 godziny piekarnika.Natychmiast wylaczyc piekarnik,i bez otwierania piekarnika,zostawic je na noc . Rano,wyjac na talerz . Posmarowac ubita smietanka kremowka , i udekorowac owocami z puszki, lub swiezymi malinami,jezynami czy jagodami.
przy tej temperaturze ciasto nie będzie spieczone ?
Robię takie bezy (wg przepisu Nigelli), nagrzewam do 200stC i gdy wstawiam masę bezową (również z octem) to po minucie zmniejszam na 150stC i piekę godzinę i kwadrans. Na zewnątrz jest chrupkie, w środku mięciutkie (ocet daje tą miękkość). na to również ubita śmietana, owoce lub starkowana czekolada :-)

Ela LISA

postów: 1956

10.05.2009 21:11

Jutro wpisze inne podobne w Randkowym SOS, nie moge tu, bo bez owocow. :-)

Ela LISA

postów: 1956

10.05.2009 21:10

Pawelku,dla Ciebie ciasto,w podobnym stylu, ale inne.
Pamietam jak piekla je moja babcia,zawsze wieczorem,jak kladlismy sie spac.Czasami nawet dwa na raz.

Bezowa chmurka.

Piekarnik nagrzac do 220C,i rozgrzewac bez otwierania drzwiczek 1 1/2 godziny.
Ubic 6 - 7 bialek( 3/4 szkl) z 3 kropelkami octu ,potem,po lyzce,dodawac ubijajac 1 1/4 szkl cukru, dodac 1/2 lyzeczki aromatu waniliowego, i 1/4 lyzeczki aromatu migdalowego.

Tortownice z kominem,wysmarowac maslem,wlozyc bialka,wyrownac lyzka,i wstawic do goracego nagrzanego przez 1 i 1/2 godziny piekarnika.Natychmiast wylaczyc piekarnik,i bez otwierania piekarnika,zostawic je na noc . Rano,wyjac na talerz . Posmarowac ubita smietanka kremowka , i udekorowac owocami z puszki, lub swiezymi malinami,jezynami czy jagodami.

Ela LISA

postów: 1956

10.05.2009 19:46

Super ciasto. Bezowe krazki ,mozna wszedzie kupic,zrobienie nie problem.

snoozy

postów: 2419

10.05.2009 19:23

BEZOWE CIASTO Z MANDARYNKAMI
SKŁADNIKI:
3 gotowe blaty bezowe okrągłe lub zrobione samemu
0,5 kg mandarynek
3 łyżeczki żelatyny
0,5 l smietany 30%
pół szklanki cukru pudru
posiekane grubo migdały i orzechy

WYKONANIE:
Obrac mandarynki i włożyc do garnka i zalac pół szklanką wody.Zagotowac i odsączyc mandarynki.
Żelatyne rozpuścic w gorącym soku z gotowania mandaryneki ostudzic.
Ubic smietane z cukrem.Tężejący sok z żelatyną dodac do ubitej śmietany.
Na każdy blat bezowy nakładac trochę kremu i cząstki mandarynek, nastepny blat itd.Na wierzch położyc śmietanę i kawałki mandarynki i posypac migdałami i orzechami.Można udekorowac listkami mięty.Schłodzic

Ela LISA

postów: 1956

10.05.2009 18:38

To ciasto pyszne jest z czarnymi porzeczkami i kazdymi innymi owocami.Mozna posypywac cukrem pudrem,mozna lukrowac. Zawsze wychodzi.

Ela LISA

postów: 1956

10.05.2009 18:37

Ciasto z owocami.
25 dag masla lub margaryny,3 szkl cukru,z jednym cukrem waniliowym duzym,6 - 8 jajek,4 szkl maki,1 szkl smietany,4 lyzeczki proszku do pieczenia.

Ciasto na wysmarowana tluszczem i wysypana maka blache. Zrobic uszczelke.
Na gore morele,maliny i jagody.Upiec ,potem posypac cukrem pudrem.

Ela LISA

postów: 1956

10.05.2009 18:33

Kade owocowe ciasto,uda sie ,jeseli przed pieczeniem z owocami,na ciescie zrobimy uszczelke.,Surowe ciasto, nalezy posmarowac lekko rozbitym bialkiem z jajka,i przez sitko posypac cienka warstwa maki.Na taka uszczelke,kladziemy,bez przekladania,jedna warstwe owocow, i dopiero potem pieczemy.Nie bedzie zakalca.

Ela LISA

postów: 1956

10.05.2009 18:29

Szarlotka.

Uda sie kazdemu.
25 dag margaryny,utrzec z 25 dag cukru,dodac 3 duze lub 5 malych jajek,wsypac zmieszane maki 30 dag pszennej i 20 dag ziemniaczanej 100ml mleka,szczypta soli,i 1 proszek do pieczenia - pojedynczy.Ciasto wymieszac i upiec 2 placki.40 min 180C.
Masa: Proporcje,na 1/2 litra musu z duszonych jablek z mala iloscia cukru i cynamonem,3 lyzeczki zelatyny,rozmieszac w goracych jablkach,wlac troche spiryrusu i podstudzic,gestniejaca ,wylac na upieczony placek , przykryc drugim plackiem,posypac cukrem pudrem.Do lodowki,zeby jablka zgestnialy.

Ela LISA

postów: 1956

10.05.2009 18:22

Wiele osob,zwlaszcza poczatkujacych kucharzy,boi sie piec owocowe ciasta.Sok wycieka,robi sie zakalec.Mozna tego jednak uniknac.

migotka333

postów: 1184

08.05.2009 21:58

ja znam ten przepis pod nazwą placek amerykański, minimalne różnice :-)

minutka

postów: 1250

08.05.2009 19:46

Dziewczyny, 11-ste NIE MIESZAĆ i powinno być ok.

Podzielę się z Wami przepisem na ciasto, na punkcie którego kiedyś oszalałam. Przepis dostałam od Żony mojego "współławkowicza" ze studiów. Aneto, dziękuję:-)

CIASTO JABŁKOWE NAWINIE ( co się nawinie, to w cieście)
6 dużych jabłek
0,75 szkl. cukru (można więcej, ja nie lubię zbyt słodko)
szklanka orzechów (głównie włoskich w jak największych kawałkach)
szklanka rodzynków, suszonych moreli, śliwek itp.
niecała łyżeczka skórki pomarańczowej
2 szkl. mąki
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody

Jabłka pokroić w kostkę. Zasypać cukrem. Dodać bakalie, skórkę pomarańczową i orzechy, wymieszać i odstawić na ponad godzinę, by jabłka puściły sok.
Wsypać mąkę, dodać roztrzepane jajka, sodę i proszek do pieczenia.
Wszystko wymieszać. Wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temp. 180-190 stopni na jasnobrązowy kolor.

Uwaga! Ciasto nie wygląda zbyt efektownie, ale skutecznie nadrabia smakiem:-)

migotka333

postów: 1184

08.05.2009 19:33

KATARZYNKA napisała 08.05.2009 09:36:
Coś mi się wydaje Migotko, że gdybyśmy tylko nie mieszkały na przeciwległych końcach Polski, to byśmy znalazły wspólne klimaty. Ale może to jednak dobrze, bo jeszcze ta nasza znajomość zakończyła by się jak przygoda Ani i Diany z winem porzeczkowym. :-D
my już jesteśmy dorosłe, więc upijać się możemy (ile dusza zapragnie), jedyna konsekwencja to KAC następnego dnia :-D

KATARZYNKA

postów: 760

08.05.2009 09:36

migotka333 napisała 06.05.2009 11:08:
nic nie mów, ja to jeszcze polewam (jak mam w posiadaniu) adwokatem :-) właśnie szarlotkę
Coś mi się wydaje Migotko, że gdybyśmy tylko nie mieszkały na przeciwległych końcach Polski, to byśmy znalazły wspólne klimaty. Ale może to jednak dobrze, bo jeszcze ta nasza znajomość zakończyła by się jak przygoda Ani i Diany z winem porzeczkowym. :-D

snoozy

postów: 2419

06.05.2009 18:30

CIASTO ŻURAWINOWE Z MIGDAŁAMI
SKŁADNIKI:
Ciasto kruche (wg własnego przepisu)
ok 300 g zurawin
4 jajka
100 g cukru
100 g masła
300 g migdałów

WYKONANIE:
Żurawiny umyc i włożyc do garnak i dodac pół szklanki wody.Gotowac ok 10 min.Odsączyc owoce.Migdały grubo posiekac.
Z jajek, masła i cukru wyrobic masę do której dodac żurawiny i migdały.
Kruchym ciastem wylepic formę (ja używam takiej do tart).Lekko podpiec w temp 180 stopni.Położyc na wierzch masę owocowo-migdałową i ponownie włożyc do piekarnika na ok 30 min.Posypac cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi

migotka333

postów: 1184

06.05.2009 11:08

nic nie mów, ja to jeszcze polewam (jak mam w posiadaniu) adwokatem :-) właśnie szarlotkę

KATARZYNKA

postów: 760

06.05.2009 11:06

Zdradzę Ci więc po cichu Migotko, że w takim razie jestem bardzo "rozpustną dziewczynką". Tylko, że ta bita śmietana i gałka lodów waniliowych lądują obok szarlotki na ciepło. Mmm-mmm-mmm :-)

migotka333

postów: 1184

06.05.2009 11:00

a lody + bita śmietana to już by była rozpusta, nawet na deser po niedzielnym obiedzie :-)

migotka333

postów: 1184

06.05.2009 10:59

Katarzynko, lody robię od roku (po zakupie książki Nigelli) inaczej bym się nie odważyła. A maszynę mam od dobrych kilku m-cy. Bo tak jak pisała Nigella nie wytrzyma się długo bez niej (tej maszyny) :-D

KATARZYNKA

postów: 760

06.05.2009 10:43

migotka333 napisała 05.05.2009 20:49:
najpyszniejsze ciasto z truskawkami (przynajmniej dla mnie) to BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI POD GALARETKĄ (oczywiście truskawkową). Do tego kulka lodów waniliowych.... mniam
Migotko, dla mnie też! :-D No może tylko z ta małą różnicą, że zamiast lodów u mnie wkrada się bita śmietana. :-) Ale może ta odmienność wynika z powodu lodów domowych robionych przez Ciebie? :-)

snoozy

postów: 2419

05.05.2009 22:02

ROLADA TRUSKAWKOWA
SKŁADNIKI:
100 g mąki
100 g cukru
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół kg truskawek
1,5 szklanki smietany 30%
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki cukru pudru

WYKONANIE:
Zółtka wymieszac z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem.Z białek ubic piane i dodac do masy.Całośc wylac na blachę do rolad i piec w 180 stopniach ok 20 min.
Truskawki pokric w cwiartki.Śmietanę ubic na sztywno, dodac cukier puder i namoczoną w 5 łyżkach wody żelatynę.Dodac truskawki
Kremem posmarowac blat ciasta i zwinąc jak rolade

migotka333

postów: 1184

05.05.2009 20:49

najpyszniejsze ciasto z truskawkami (przynajmniej dla mnie) to BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI POD GALARETKĄ (oczywiście truskawkową). Do tego kulka lodów waniliowych.... mniam

snoozy

postów: 2419

05.05.2009 16:22

W związku z tym,że mamy sezon rabarbarowy i za chwile zaczynaja się truskawki polecam mufinki

MUFINKI TRUSKAWKOWO-RABARBAROWE
SKŁADNIKI:
truskawki
rabarbar
pól kostki masła roztopionego
1,5 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
300 g mąki
szklanka cukru

WYKONANIE:
Rabarbar pokroic w małe kawałki.Truskawki przekroic na połowe.W misce zmieszac suche składniki a w drugiej mokre.Mokre wlac do suchych i dodac owoce.Wszystko wymieszac widelcem tak by pozostale małe grudki.Forme do mufinek wysmarowac masłem i napełnic ciastem.Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ok 30-35 minut.
Po upieczeniu są fajne, owocowe i wilgotne

Ela LISA

postów: 1956

05.05.2009 11:12

Przed nami wiele cieplych dni.Ciasta owocowe,jagodzianki, pachna jak marzenie.