Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej


Meble z Ikei >

Jeżeli chodzi o jakość wykonania mebli i wytrzymałość materiałów to z czystym...

Katulla, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29953
najnowszy wpis: 19.10.2017 17:28

Mamy 27176 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Chutney z jabłek

MarcinO

postów: 415

17.12.2008 12:12

(nie pamiętam skąd mam przepis, za co przepraszam autora tegoż specyfiku)
Składniki
około 0,5 kg kwaśnych jabłek
1 łyżeczka słodkiej papryki·
mniej więcej 1/2 łyżki świeżego imbiru
szczypta cynamonu·
1/4 łyżeczki anyżu
1 łyżeczka ostrej papryki (
około 1 łyżki oliwy
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki wody
1 goźdźik
odrobina tymianku
sok z cytryny

1. Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na małe kawałki skrapiamy sokiem z cytryny.
2. Na małym ogniu podgrzewamy oliwę, jak zacznie się leciutko dymić wrzucamy słodką paprykę, imbir, cynamon, anyż, ostrą paprykę i goźdźik. Mieszamy drewnianą łyżką, aż anyż ściemnieje (trwa to około pół minuty).
3. Wtedy dodajemy tymianek i jabłka, mieszamy, aż jabłka zrobią się złote (około 6 minut). Dodajemy wodę.
4. Przykrywamy garnek i dusimy tak jabłka aż zmiękną (na małym ogniu mieszając od czasu do czasu).
5. Rozgniatamy wtedy jabłka widelcem, albo czym sobie chcemy, dodajemy cukier, zwiększamy odrobinę ogień i dusimy aż sosik nabierze konsystencję trochę rzadszą od marmolady.
6. Podawać lekko schłodzone. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.