Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Blog >

Wpadlam na pewien pomysl zwiazany z moja pasja czyli gotowaniem. Chcialabym stworzyc...

kamilawroc, 22.10.2017 | czytaj dalej


Wasza opinia na temat upominków >

A propo preznetow to zastanawiam sie na jakims upominkiem dla mojej corki....

kamilawroc, 22.10.2017 | czytaj dalej


Witam >

Czesc!

kamilawroc, 21.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1976, wpisów: 29962
najnowszy wpis: 22.10.2017 13:49

Mamy 27181 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ CHLEBEK Z ZIOŁAMI NAJLEPSZY!!!

kiwi

postów: 234

10.07.2007 11:16

Temat o pieczeniu chleba znajduje się też w "Temperaturze wrzenia". Nie ma to jak samodzielne wypieki ;)

gienia

postów: 128

10.07.2007 08:08

Czy taka maka jest dostepna w supermarketach?

Filip F xxx

postów: 61

06.01.2007 10:01

Nie polecam używania mąki tortowej do chleba, ponieważ chleb jest wtedy bułkowaty. Do chleba jest specjalna mąka chlebowa(typ 750, a tortowa to typ 450-500). Jeśli ktoś nie wie o co chodzi z tymi typami to: typ oznacza ilość prod. końcowego(mąki) z 1kg ziarna, np. 750-z 1kg ziarna powstało 750g mąki. Mąka tortowa ma mniej otrębów niż chlebowa i dlatego daje gorszy smak. Chleby i bułki ziołowe też często robię i są super.

zosienka

postów: 2

29.12.2006 15:53

Jeśli nigdy nie piekliście chleba w domu to czas spróbować!

Składniki:
0,5 kg mąki tortowej
3 łyżki majeranku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka ziół do grilla
1 łyżeczka bazylii
20 dag sera żółtego pokrojonego w kostkę 1,5x1,5cm
1 łyżeczka soli
Zaczyn:
400ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 jajko
10 dag drożdży

Drożdże rozdrabniamy, wsypujemy do kubka. Dodajemy do nich łyżeczkę soli i mieszamy aż drożdże zrobią się płynne. Mieszamy je z wodą, cukrem i rokłóconym jajkiem, po czym przelewamy do miski. Mąkę mieszamy z przyprawami, wsypujemy do zaczynu i mieszamy aż do całkowitego połączenia. Na koniec dodajemy ser, mieszamy, wlewamy ciasto do dwóch foremek keksowych wysmarowanych masłem i zostawiamy na chwilę aby ciasto trochę wyrosło. Pieczemy ok godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.

Zamast sera można dodać przesmażony boczek z cebulą.

U mnie znika właściwie zaraz po wyjęciu z piekarnika :) Najlepszy z masłem śmietankowym...