Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Czajnik >

Jaki czajnik polecacie? Elektryczny czy tradycyjny. Nie ukrywam że tradycyjne bardzo mi...

Wanda2017, 18.12.2017 | czytaj dalej


Przepisy na swieta >

Dla mnie w święta obowiązkowo musi być bigos i tradycyjna polska sałatka...

temptinglook, 17.12.2017 | czytaj dalej


Sieć nowych restauracji >

Z racji, że planuję otworzyć niebawem nową restaurację poszukuję ku temu lokale,...

Karpatk67a, 17.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2013, wpisów: 30168
najnowszy wpis: 18.12.2017 05:20

Mamy 27420 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ chleb pitta

Iguana1971

postów: 18

08.02.2009 01:37

Też muszę ten przepis wypróbować :)

dhebora

postów: 1

06.10.2007 10:59

lovely ^^

camel

postów: 5

23.09.2007 15:05

Dziękuję za przepis, wypróbuję w najblizszym czasie :)

jacek1f

postów: 2296

17.09.2007 14:06

Podaje sprawdzony przepis Szellki z FK GW:

PITA
1 szkl ciepłej wody
2 szklanki mąki (plus garść do podsypywania)
15 g drożdży świeżych
półtorej łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
3-4 łyżki oleju
Drożdże rozetrzec z połową wody i cukrem. Odstawić do wyrośnięcia na kilka
(nascie) minut. Wlac wyrośnięte drożdże z pozowtałą wodą do przesianej mąki,
dodać sól i olej. Dokładnie wymieszać. Potem wyrabiać aż ciasto będzie
głaskie, luźne i mięciutkie (kilkanascnie minut). Odstawić na godzinę do
wyrośnięcia (w misce przykrytej ściereczką wstawionej do gorącej wody rośnie
pięknie).
Po wyrośnięciu ponownie chwilę wyrobić. Ukształtować średniej wielkości kulki
i rozwałkować je na ok 0,5 cm grubości. Ułożyć każdy placuszek na małym
świstku papieru do pieczenia. Przykryś wszystkie ściereczką i ponownie
odstawić do wyrościęcia (ok 30 min)
Nagrzać piekarnik do 260-300 st (ile kto ma mocy) w piekarniku powinny się
też grzać blachy, na których będziemy piec chlebki.
Potem oprószyć mąką (lub zwilżyć wodą) i przekładac każdy chlebek na gorącą
blachę.
Piec ok 7 minut - nie powinny się zrumienić.
Jeszcze gorące włożyć do forka foliowego lub owinąć folią aluminiową.
Zmiękną ładnie.

W trakcie pieczenia one powinny mocno puchnać - jak baloniki. Wtedy powstaje
owa pitowa kieszonka, do której możemy wkładać kebabowe składniki np.
Smacznego

camel

postów: 5

15.09.2007 20:31

Prosze o dokładny przepis na chlebki pitta - zeby się dało otworzyć !!!! czy trzeba czekac az ciasto wyrośnie po przygotowaniu okrągłych placków? Czy piec w piekarniku ??