Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27177 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Chińszczyzna mniej więcej :-)

dooza

postów: 3

22.03.2008 04:39

ale numer, ja robie prawie tak samo, tylko ze bez trawy cytrynowej, ale co obiadek to rozne wariacje:)) Szkoda tylko, ze gotuje to tak rzadko, w domu kroluje schabowy:))0

Chenia

postów: 459

07.03.2008 12:21

Macie jakieś swoje ulubione potrawy, które robicie w domu?

Standardowo robię kurczaka z warzywami:

Używam woka z IKEA, albo mniejszego - kupionego w Auchan za niecałe 10 zł.

Zwykle robię desant - rozmrażam na szybko pierś kurczaka, rozgrzewam woka na dużym gazie, wlewam na dno oleju słonecznikowego, wrzucam kawałki piersi (czasami jeszcze lekko zamrożone :-)), które doprawiam tylko solą i pieprzem. Jak kurczak jest mniej więcej usmażony dorzucam warzywa - kwiatki brokułów, ćwiartki pieczarek, zieloną cukinię, włoszczyznę w słupkach (jak nie mam świeżych to mrożone), por, zielony ogórek w słupki. Dodaję bulionu, albo wody i duszę a właściwie smażę mieszając od czasu do czasu. Zwykle dodaję trochę orzeszków piniowych, czasami świeży imbir, a ostatnio dorwałam świeżą trawę cytrynową - daje potrawie niesamowity aromat. Na słoność doprawiam sosem sojowym. Nie można doprowadzić do rozgotowania warzyw na papkę, na koniec dodaję 2 łyżki sosu ostrygowego i jeżeli jest taka potrzeba zagęszczam sos wodą z mąką ziemniaczaną (łyżka mąki ziemniaczanej rozbełtana w 1/2 szklance wody - wylewam na boki woka dookoła i szybko mieszam całość).
Podaję z makaronem ryżowym, chińskim makaronem z ciasta, ryżem. Ostatnio jem raczej same warzywa z kurczakiem :-) Makaron można wrzucić do woka i wymieszać z warzywami przed podaniem.

Jak robię warzywa z sosem hoisin (gotowy śliwkowy-sojowy sos w słoiczku - kupuję w Tesco) to do warzyw dodaję rodzynki i nie dodaję już sosu ostrygowego.