Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Czajnik >

Jaki czajnik polecacie? Elektryczny czy tradycyjny. Nie ukrywam że tradycyjne bardzo mi...

Wanda2017, 18.12.2017 | czytaj dalej


Przepisy na swieta >

Dla mnie w święta obowiązkowo musi być bigos i tradycyjna polska sałatka...

temptinglook, 17.12.2017 | czytaj dalej


Sieć nowych restauracji >

Z racji, że planuję otworzyć niebawem nową restaurację poszukuję ku temu lokale,...

Karpatk67a, 17.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2013, wpisów: 30168
najnowszy wpis: 18.12.2017 05:20

Mamy 27420 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Chińszczyzna mniej więcej :-)

dooza

postów: 3

22.03.2008 04:39

ale numer, ja robie prawie tak samo, tylko ze bez trawy cytrynowej, ale co obiadek to rozne wariacje:)) Szkoda tylko, ze gotuje to tak rzadko, w domu kroluje schabowy:))0

Chenia

postów: 459

07.03.2008 12:21

Macie jakieś swoje ulubione potrawy, które robicie w domu?

Standardowo robię kurczaka z warzywami:

Używam woka z IKEA, albo mniejszego - kupionego w Auchan za niecałe 10 zł.

Zwykle robię desant - rozmrażam na szybko pierś kurczaka, rozgrzewam woka na dużym gazie, wlewam na dno oleju słonecznikowego, wrzucam kawałki piersi (czasami jeszcze lekko zamrożone :-)), które doprawiam tylko solą i pieprzem. Jak kurczak jest mniej więcej usmażony dorzucam warzywa - kwiatki brokułów, ćwiartki pieczarek, zieloną cukinię, włoszczyznę w słupkach (jak nie mam świeżych to mrożone), por, zielony ogórek w słupki. Dodaję bulionu, albo wody i duszę a właściwie smażę mieszając od czasu do czasu. Zwykle dodaję trochę orzeszków piniowych, czasami świeży imbir, a ostatnio dorwałam świeżą trawę cytrynową - daje potrawie niesamowity aromat. Na słoność doprawiam sosem sojowym. Nie można doprowadzić do rozgotowania warzyw na papkę, na koniec dodaję 2 łyżki sosu ostrygowego i jeżeli jest taka potrzeba zagęszczam sos wodą z mąką ziemniaczaną (łyżka mąki ziemniaczanej rozbełtana w 1/2 szklance wody - wylewam na boki woka dookoła i szybko mieszam całość).
Podaję z makaronem ryżowym, chińskim makaronem z ciasta, ryżem. Ostatnio jem raczej same warzywa z kurczakiem :-) Makaron można wrzucić do woka i wymieszać z warzywami przed podaniem.

Jak robię warzywa z sosem hoisin (gotowy śliwkowy-sojowy sos w słoiczku - kupuję w Tesco) to do warzyw dodaję rodzynki i nie dodaję już sosu ostrygowego.