Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27177 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ CHEESE AND ONION PIE MARCO BLUE

Marco Blue

postów: 10

13.03.2012 01:08

(zapiekanka z serem i cebulą w cieście francuskim)

Danie na 4 osoby

Składniki:

2 paczki (ruloniki) świeżego ciasta francuskiego
4 duże cebule
400g mocnego sera żółtego typu cheddar lub radammer (zetrzeć)
4 jajka
4 ziemniaki średniej wielkości
sól i pieprz czarny do smaku

Płytką foremkę do ciasta (25 cm średnicy, 3 cm głębokości) wysmarować masłem i wyłożyć dokładnie ciastem, użyć jedną paczkę. Okroić brzegi foremki i włożyć do lodówki (ciasto się piecze lepiej, kiedy jest dobrze schłodzone). Rozgrzać piec do 180°C i piec przez około 8 min. do małego zarumienia. W garnku ugotować ziemniaki, odcedzić i trochę rozdrobnić. Pokroić cebulę w piórka, poddusić na masełku około 10 - 15 min. i ostudzić. Ser zetrzeć na tarce i razem z cebulą, ziemniakami i jajkami wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na upieczone ciasto rozprowadzić równomiernie masę, a następnie przykryć drugą paczuszką ciasta i delikatnie docisnąć brzegi. Po okrojeniu brzegów, podziurkować parę razy powierzchnię, rozbełtać jajko i pomalować ciasto pędzelkiem. Włożyć znowu do piekarnika i piec 10 - 15 min., aż całość nabierze głębokiego złocistego koloru. Odstawić pie na pięć minut przed podawaniem i pokroić w foremcę na porcje jak tort.