Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Przepisy na swieta >

Dla mnie w święta obowiązkowo musi być bigos i tradycyjna polska sałatka...

temptinglook, 17.12.2017 | czytaj dalej


Sieć nowych restauracji >

Z racji, że planuję otworzyć niebawem nową restaurację poszukuję ku temu lokale,...

Karpatk67a, 17.12.2017 | czytaj dalej


lampa loft >

można ledowe właśnie oświetlenie umieścić pod wiszącymi szafkami. Ładnie oświetlają blaty. Też...

klarcik, 16.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2012, wpisów: 30167
najnowszy wpis: 17.12.2017 20:30

Mamy 27420 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ carbonara

gienia

postów: 128

10.07.2007 07:59

To ja bym poprosila o ten oryginalny przepis na carbonare. Jesli to nie tajemnica?

bulba2308

postów: 2

27.04.2007 15:36

Proszę Pani jak z kimś rozmawiam to chcę wiedzieć jak ta osoba się nazywa było by miło poznać Pani godność. Jeśli chodzi o carbonarę to orginalny włoski przepis na nią jest tylko jeden, a reszta receptur to tylko spagetti w sosie śmietanowym z boczkiem. Ja jestem promotorem kuchni włoskiej w polsce i nie potzrebuję innych przepisów na carbonarę bo orginalna receptura jest tylko jedna. Jeżeli będzie Pani miała jakieś pytania dotyczące kuchni włoskiej to zapraszam do pisania na mój adres [email protected]

Pozdrawiam

morderska

postów: 91

27.04.2007 09:38

Ależ Panie Russo,

Ja nie mówię o "własnych" recepturach. Tylko tych, które znalazłam, gdziekolwiek bym nie szukała. Każda jest nieco inna. Proszę też się nie obruszać się - nie kwestionuję Pana dorobku. Śmiem tylko twierdzić, że podobne spory toczą się o pierogi "ruskie" "pyzy" czy inne specjały kuchni polskiej. I nikt z tego powodu nie drze szat.

A na carbonarę do Pana włoskiej restauracji z przyjemnością się wybiorę któregoś pięknego dnia.

bulba2308

postów: 2

26.04.2007 22:12

Szanowna Pani Morderska chciałbym wiedzieć, w której z restauracji i kiedy, jadła pani carbonarę. Przepisów na carbonarę jest bardzo dużo ale receptura na carbonarę jest tylko jedna i jest to włoska receptura. Zapraszam panią do przyżądzenia carbonary na dwa sposoby, Pani przygotuje ją na swój sposób ze śmietaną, a Ja przygotuję orginalną włoską recepturę i obie carbonary zostaną ocenione przez prawdziwego włocha "szefa kuchni". Ewentualnie jeśli Pani będzie miała rację to zamknę swoją restaurację i zakończę karierę szefa kuchni włoskiej w polsce. Ewentualnie polecam dla Pani książkę ze starymi orginalnymi recepturami kuchni włoskiej pt: "Pellegrino Artuzi". Jednym z wariantów Pellegrino Artuzi jest jedna receptura z dodatkiem pekorino, ale jest to receptura sprzed wielu wieków. Pozdrawiam i radzę uważać ze śmietaną bo w dużych ilościach jest nie zdrowa z powodu dużej zawartości cholesterolu.

morderska

postów: 91

12.04.2007 19:24

przykład pierwszy:

4 oz. Pancetta, Chopped
3 Garlic Cloves, Finely Chopped
1/4 Cup White Wine
1/3 Cup Heavy Cream
1 Large Egg
1 Egg Yolk
2/3 Cup Parmesan Cheese, Grated
Salt & Pepper
3 Tablespoons Fresh Parsley, Finely Chopped
1 Pound Spaghetti

Cook the pancetta and garlic over medium heat until golden. Add wine to skillet and cook until it has almost evaporated. Remove from the heat and add the cream. Cook the pasta till al dente. Whisk together the eggs, parsley and cheese. Pour the bacon and cream mixture over cooked pasta and mix thoroughly. Add the egg mixture salt and pepper to taste, mixing well. Serve, offering additional cheese as desired.

Buon Appetito!
Deborah Mele 2002

przykład drugi:

320 g spaghetti
150 g of cubed bacon
2 spoons of extra virgin olive oil
2 eggs
30 g of shaved Parmigiano Reggiano
30 g of shaved Pecorino
pepper and salt to taste

Brown cubed bacon in 2 spoons of extra virgin olive oil. Aside from it, whisk 2 eggs and mix with salt and a lot of pepper. Bring a large pot of water, add salt (10 g for 1 liter of water)and wait untile it's boiling. Add spaghetti. Drain spaghetti after 7-8 minutes of boiling, pour them in the pan (far from fire), add 30 g of Parmigiano reggiano cheese and 30 g of Pecorino cheese shaved, eggs and mix. Serve at once.
For 4 persons.
If you don't find Pecorino cheese, you can also prepare the recipe by using only Parmigiano reggiano cheese.

przykład 3:

4 tablespoons extra-virgin olive oil
4 oz (115 gr) pancetta, diced (or substitute with un-smoked bacon)
2 eggs
salt
1 lb (450 gr) spaghetti
2 oz (60 gr) pecorino romano cheese, freshly grated
abundant black pepper freshly grated from the mill

In a large stockpot, bring the water for the pasta to a boil. While waiting for the water to boil, pour the olive oil in a frying pan, and add the bacon. Fry until the bacon is light brown, but still soft.
In a pasta bowl, beat the eggs with a pinch of salt.
When the water comes to a boil, add salt and cook the pasta following manufacturer's instructions, testing for readiness from time to time, until al dente (firm but not too soft or overcooked).
Drain the pasta and drop it immediately into the bowl over the beaten eggs.
Mix vigorously. The heat of the boiling pasta will cook the eggs, making them resemble a light cream.
Add the bacon with its frying fat, the grated cheese, and abundant black pepper.
Toss thoroughly. Serve at once. (Anna Maria Volpi)

I tak można bez końca.... wszystkie podawane na stronach z włoską kuchnią.

morderska

postów: 91

12.04.2007 19:07

Ależ Panie Russo, czy kultura i tradycja dobrego smaku nie przewiduje indywidualnych modyfikacji i fantazji? O ile wiem, znak "carbonara" nie jest zastrzeżony, a każdy kucharz nieco modyfikuje przepisy, które wykonuje - nie chce Pan powiedzieć, że każdy Włoch robi carbonarę dokładnie w identyczny sposób. Jeśli nie - czemu Państwo Kręgliccy nie mieliby prawa tego robić, lub też co sprawiałoby że ich przepis nie byłby wiarygodny - czy brak włoskiego obywatelstwa? A jeśli faktycznie każdy Włoch robi carbonarę identycznie (choć nie uwierzę), proszę podać tę oryginalną i absolutnie wiarygodną wersję... Nie zaczepiam Pana z braku sympatii - wręcz przeciwnie - uwielbiam Pana kuchnię, jak i Pana (a mieliśmy okazję się spotkać niejednokrotnie przy okazji różnych imprez gastronomiczno-kulinarnych). W swoim czasie jednak przeszukiwałam setki stron w poszukiwaniu właśnie tego przepisu - i proszę mi wierzyć - było ich dziesiątki wersji. Nie wyobrażam sobie żeby choć jedna była bardziej autentyczna od drugiej. Identyczna sprawa jest w Polsce choćby z pierogami ruskimi - które co region są robione z nieco innych składników. Ale nikt nie robi awantur, że ten lub tamten przepis jest "nieoryginalny". :) Więcej luzu Bulbo.

Bulbo

postów: 1

02.02.2007 17:34

bardzo uprzejmie proszę o nie umieszczanie przepisu na " carbonarę", który absolutnie nie jest wiarygodny.Przepis podany przez Państwa Kreglickich, nie jest oryginalny i nie pokrywa się z tradycjami kuchni włoskiej.
Dla Nas kuchnia wloksa nie jest biznessem a kulturą i tradycją dobrego smaku.

Giancarlo Russo
Presidente Della federazzione Italiana Cuochi in Polonia.