Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

lampa loft >

można ledowe właśnie oświetlenie umieścić pod wiszącymi szafkami. Ładnie oświetlają blaty. Też...

klarcik, 16.12.2017 | czytaj dalej


Dom na sprzedaz >

Witam gdzie znajdę ofertę nieruchomości, interesują mnie między innymi domy na sprzedaż...

miamich, 15.12.2017 | czytaj dalej


David w Europie 5 >

moim zdaniem też nie pasuje ..

Wraa, 15.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2011, wpisów: 30165
najnowszy wpis: 16.12.2017 18:52

Mamy 27408 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Calzone

marieta5

postów: 495

08.08.2007 10:13

Aaaa :-))) To dzięki wielkie jeszcze raz za pomoc. Goście przychodzą w piątek za tydzień, albo jeszcze później, jak zrobię to na pewno na piszę jak wyszło.

jacek1f

postów: 2296

08.08.2007 10:03

Oliwa musi byc, bo ciato nie bedzie elastyczne. Zawsze oliwa - to pizza.
Ale nie wiecej niz w prze[isie.

Na dół nak;ladasz nadzienie i przykrywasz górą, zalep[iasz rogi - za bardzo rozciagniete jest na pierogowe lepirnie z jednego kawalka.

marieta5

postów: 495

08.08.2007 06:50

To zrobię z podwójnej porcji ;-)))) A tutaj jest napisane jeszcze "Dzielimy na 4 części. (dół - góra, dół - góra, w sumie 2 calzone ;)" czyli później sklejamy ze sobą te dwa placki? A nie mogłabym podzielić na 2 porcje i z tego ulepić pierożka? (mam nadzieję, że piszę zrozumiale ;-)) A mogę nie dodawać oliwy? Bo autor przepisu podkreślił, że im więcej oliwy tym ciasto twardsze, a ja lubię takie właśnie mięciutkie :D
Przepraszam, za tyle pytań, ale chcę wypaść na dobrą kucharkę przed znajomymi :)))
A co do rozczynu to się cieszę że nie trzeba go robić, bo nigdy nie lubiłam się w to bawić ;-D

jacek1f

postów: 2296

07.08.2007 17:58

nie trzeba rozczyniac, choc mozesz jak ja, rozbeltac drozdze w mleku lekko cipelym:-)

Mozesz razy dwa skladniki, lub jak jest i bedziesz miala male calzoniki. One wychodzą solidne.

marieta5

postów: 495

07.08.2007 17:46

Aaaa :) Wielkie dzięki za pomoc :))) A nie robimy rozczynu z drożdży? A czy jeśli ja robię na 4 porcję, to muszę zrobić z podwójnej ilości składników?

jacek1f

postów: 2296

07.08.2007 12:20

Absolutnie takie samo - to jest pizza wlasnie tylko zawinieta:-)

tu na przyklad dobre ciasto z Czarnej Oliwki:
Składniki:
- 400 g mąki,
- 100 g masła,
- 150 ml mleko,
- 30 g drożdży,
- płaska łyżeczka soli (niekoniecznie),
- łyżeczka cukru,
- 1-2 łyżki oliwy.

Jak przyrządzić?
Mąkę przesiewamy na stół. W środku robimy wgłebienie gdzie wlewamy część mleka (nie za zimne, żeby drożdże się rozpuściły) i wsypujemy sól (opcjonalnie), cukier, masło (najlepiej roztarte na tarce z dużymi oczkami) i drożdże (również roztarkowane). Zagniatamy po części dolewając resztę mleka i oliwę. Ugniatamy, ugniatamy aż zagnieciemy... W trakcie możemy dodać oliwy. Im więcej oliwy tym ciato bedzie bardziej chrupie a później twarde, więc nie przesadzajcie. Ciasto musi mieć idealnie plastyczną konsystencję. Dzielimy na 4 części. (dół - góra, dół - góra, w sumie 2 calzone ;). Rozwałkowujemy i gotowe. Czasami przed zagniecieniem dodaje łyżkę kminku. Zapach i smak niezapomniany ;) Bon apetit!
///// ///// //////// ///// //// ///

A srodek sama sobie wymysl - granica wyobraźnia.

Piecz3esz 20-30 minut zaleznie od nadzienia i wielkosci w 200 st.

Smacznego.

marieta5

postów: 495

07.08.2007 02:50

Witam,
czy macie jakiś przepis na pizzę calzone? ;-) Czy można do niej użyć ciasta jak na normalną pizzę? Boję się, że może być twarde :((( Zaprosiłam znajomych chciałabym podać właśnie calzone - 4 porcje.
Pozdrawiam :D

post edytowany 1 raz, ostatnio 07.08.2007 02:51