Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27177 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Brokuły

kiwi

postów: 234

16.03.2008 21:09

Ostatnio z uporem maniaka zajadam takie coś:

gotuję na parze brokuły, kroję je potem na dość drobne cząsteczki. Rozdrabniam ser biały, tłusty, mokry. Dodaję brokuły, oliwę czosnkową, świeży czosnek i pieprz.Do tego pietruszka i sól czosnkowa. Mieszam i powstaje taka pasta, która pasuje zarówno do makaronu jak i do świeżej bułki. Proste a jakie pyszne :)

enigma

postów: 24

15.03.2008 11:36

Krem brokułowy z fetą

2 spore marchewki
nieduży kawałek selera
niewielka pietruszka i por
średniej wielkości brokuł
3 łyżki oliwy z oliwek
20 dag greckiej fety
1 cm świeżego korzenia imbiru
pół łyżeczki zielonego pieprzu
łyżka sosu sojowego
łyżka soku z cytryny
kilkanaście liści bazylii
sól

Obrane seler, marchewki i pietruszkę gotować w litrze wody do miękkości. Podsmażyć w rondlu na oliwie różyczki i obraną, pokrojoną w kostkę łodygę brokuła. Po 3-4 min smażenia wlać wywar (z warzyw można zrobić sałatkę) i gotować na wolnym ogniu 10 minut. Dodać starty imbir, pieprz, sos sojowy, sok z cytryny, bazylię i sól. Lekko przestudzić i zmiksować. Przed podaniem podgrzać, wlać do miseczek lub talerzy, do każdej porcji włożyć po łyżce pokrojonej lub pokruszonej fety.
Polecam pysznosci smacznego

askher

postów: 1

08.03.2008 22:54

a ja szczerze polecam przepyszna zapiekanke makaronowo-brokulowa w sosie serowym.

**1.gotujemy makaron (swiderki)
**2. gotujem do miekosci brokuły ( 4 minutki od ponownego zagotowanie sie wody)
**3. zagotowujemy poltorej szklanki wody, dodajemy prawie cala kostke bulionowa, gdy sie rozpusci przykrecamy gaz zeby lekko "bulgotalo" i dodajemy wszelkiego rodzaju ser - moze byc po kawalku kazdego -ser topiony, bialy, gorgonzola, ser zolty, mozzarella itd i pilnujemy zeby nie przywarlo do garnka, jak sie rozpusci mozna jeszcze zagescic jak zupe maka i smietana
**4. smarujemy margaryna naczynie zaroodporne i wysypujemy bulka tarta.
**5. Do duzego garnka wzucamy ugotowany makaron, solimy, pieprzymy, dodajemy jajko zeby sie ciutke kleil i dobrze przyjal sos:), po lyzce smietany i majonezu,dodajemy brokuly ktore czastkujemy drewniana lyzka, wciskamy zabek czosnku i wlewamy sos serowy, po wymieszaniu wlewamy do naczynia zaroodpornego i zapiekamy nawet 30 minut w 200 st.

Serdecznie polecam- weszlo do repertuaru mojej rodziny- wszytskim smakuje!! SMACZNEGO :)

jacek1f

postów: 2296

22.01.2008 13:18

Jeszcze szybsze brokuły:-)
to do makaronu.
Makaron sie gotuje, a na patelni złocimy lekko czosnek. Zalane wrzatkiem brokuły (nie gotujemy w ogole) odsaczamy i buch na oliwe, 1 minute mieszamy, i na bok.
Dodajemy do odlanego makaronu, potrzasamy i do garnka dodajemy ser (parmezan, grana padano, pecco...)
I od razu na talerze.

blysk i smak:-)

Chenia

postów: 459

21.01.2008 13:51

Zapiekanka też z brokułami :-)

Wczoraj miałam ochotę na naleśnikowe canelloni z serami i szpinakiem Delii. Nie chciało mi się jednak wychodzić po ricottę, więc przekręciłam następująco:

naleśniki usmażyłam wg przepisu Delii
farsz: drobno pokrojoną pierś z kurczaka podsmażyłam na oliwie z cebulką, do tego dorzuciłam mrożone warzywa w słupki (bo akurat miałam w zamrażalniku - na wypadek chińszczyzny :-)), dodałam por i drobne różyczki brokułów. Pasowałyby dodatkowo pieczarki i zielone cukinki - kurżetki, ale ich nie miałam. Zalałam wszystko sosem pomidorowym z kartonika (primo gusto) - dogotowałam warzywa, trochę zredukowałam sos, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Wysmarowane oliwą foremki wyłożyłam naleśnikami z warzywno-kurczakowym farszem. Zalałam sosem beszamelowym i posypałam żółtym serem.
Piekłam ok. 20 min w temp. 200 st. C
Pychotka

marieta5

postów: 495

18.06.2007 23:15

A! Zapomniałam powiedzieć, że dzisiejszy obiadek wypadł super! Po prostu pyszności. Zrobiłam wszystko zupełnie tak jak kazałaś. Zwykle do kurczaka nie dodawałam słodkiej mielonej papryki (a powinnam) i zauważyłam, że dzięki niej mięso ma piękny kolor. Smakowało i mnie i Mariuszowi i tej małej trzeciej osóbce chyba też :) Teraz ta zapiekanka na stałe zagości w naszym obiadowym 'menu'. Dziękuję Ci bardzo Cheniu za ten przepis :)

marieta5

postów: 495

16.06.2007 23:10

Boże, ale pyszności. Koniecznie musi być to mój poniedziałkowy obiad!!!

Chenia

postów: 459

16.06.2007 20:18

Dzisiaj zrobiłam wariant zapiekanki z ziemniaczkami i kurczakiem:

Składniki:
ziemniaki, brokuły, pierś z kurczaka, beszamel z czosnkiem, ser

Ziemniaki w plasterkach usmażyłam na oliwie z solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, pokrojonego kurczaka usmażyłam na oliwie, z solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką, obgotowałam różyczki kalafiora, sos, beszamelowy - wiadomo - na końcu dodałam 2 ząbki czosnku.
Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyłam ziemniaki, brokuły i kurczaka.
Zalałam wszystko sosem czosnkowym oraz posypałam grubą warstwą startego żółtego sera.
Włożyłam na 20 minut do rozgrzanego do 200 st. piekarnika.

I też było pyszne!

marieta5

postów: 495

12.06.2007 20:11

Upsss. błąd - miało być sprÓbUję. Wybaczcie za szybko nacisnęłam "zapisz"

marieta5

postów: 495

12.06.2007 20:10

Sprubóje na pewno. Trza zmienić wreszcie ten parmezan!!!

kiwi

postów: 234

12.06.2007 19:48

Ja uwielbiam brokuły z sosem cxzosnkowym, do którego dokladam puszkę tunczyka w oleju (nie odsaczam). Do tego jako, pomidor, kukurydza, zalezy co mam w lodówce. Ale koniecznie musi być pietruszka!
Natomiast z pleśniowym serem na pewno sprobuje :)

Chenia

postów: 459

12.06.2007 16:30

Trzeba będzie spróbować :-)

jacek1f

postów: 2296

12.06.2007 16:26

rokpolowe raczej - z niebieskim elementem - najlepsze.

Camamberowate nadaja sie raczej do zapiekania brokulow:-)

Chenia

postów: 459

12.06.2007 16:17

Jakim serem pleśniowym? Brie, camembertem, z niebieską pleśnią? :-)

marieta5

postów: 495

12.06.2007 15:41

Pozdrawiam:) - tym razem jako KUCHCIK!!!!!

marieta5

postów: 495

12.06.2007 15:33

Ja czasem robię brokuły właśnie jak Jacek, tylko nie kruszę serem pleśniowym, a zwykłym np. parmezanem.

jacek1f

postów: 2296

12.06.2007 15:14

Najprostsze to jednak z wody 5 minutlub z pary 4 minuty, gorące na talerz i pokruszone z wierzchu dobrym serem pleśniowym i pieprzem. Mmmmm.

marieta5

postów: 495

12.06.2007 14:40

A. Jeśli tak to fajnie ;)

Chenia

postów: 459

12.06.2007 00:20

Pewnie tak, każdy dodaje to co lubi, mnie smakowała moja kombinacja, ale możliwości kompilacji są nieskończone...

marieta5

postów: 495

11.06.2007 23:53

Sławetny sos beszamelowy :D Ja już go umiem przyrządać. O!
A można zastąpić łososia np. jakimś kurczaczkiem? Bo za rybami nie przepadam osobiście.

Chenia

postów: 459

11.06.2007 23:13

Kupiłam sobie ostatnio w IKEA ceramiczne naczynia do zapiekania. Od razu wyszła mi super zapiekanka z brokułami:

Składniki: brokuły, łosoś, ryż, sos beszamelowy, ser

Łososia z solą i zielonym pieprzem usmażyłam na oliwie.
Różyczki brokułów ugotowałam. Sos beszamelowy, wiadomo (ale dokładny przepis w topicu Lasagne Cheni).
Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyłam ugotowany ryż (akurat miałam z obiadu, pewnie pysznie będzie też z makaronem), na ryż wyłożyłam brokuły i rozdrobnionego pozbawionego ości łososia.
Zalałam wszystko sosem beszamelowym oraz posypałam grubą warstwą startego żółtego sera.
Włożyłam na 20 minut do rozgrzanego do 200 st. piekarnika.
Pyszności!