Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Blog >

Wpadlam na pewien pomysl zwiazany z moja pasja czyli gotowaniem. Chcialabym stworzyc...

kamilawroc, 22.10.2017 | czytaj dalej


Wasza opinia na temat upominków >

A propo preznetow to zastanawiam sie na jakims upominkiem dla mojej corki....

kamilawroc, 22.10.2017 | czytaj dalej


Witam >

Czesc!

kamilawroc, 21.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1976, wpisów: 29962
najnowszy wpis: 22.10.2017 13:49

Mamy 27183 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ BIAŁKA Z JAJ

jacek1f

postów: 2296

25.02.2009 15:28

ja jestem za 1/2 masla niz za margaryna - zawsze ;-)

KATARZYNKA

postów: 760

24.02.2009 17:50

Miałam na myśli dokładnie to ciasto jakie podał MarcinO. Tyle, że ja dodaję 0,5 kostki masła. Reszta zgadza się w 100. Ciekawe czy taka różnica w ilości tłuszczu jest bardzo odczuwalna w smaku? Chyba to sprawdzę. :)

Ps. Dzięki MarcinO za wyręczenie w podaniu przepisu. :)

MarcinO

postów: 415

24.02.2009 09:23

jak zostanie Wam dużo białek, to polecam ciasto "Piegusek":

Składniki:

1 szklanka białek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka maku
1 roztopiona margaryna
sól, ulubione bakalie

Ubić białka dodać cukier i ubić na sztywno, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a następnie mak, ostudzoną roztopioną margarynę, szczyptę soli i ulubione bakalie. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Banalne a bardzo smaczne. Zawsze u mnie pojawia się w karnawale, bo dużo białek zostaje po smażeniu faworków;)

Pozdrawiam

jacek1f

postów: 2296

24.02.2009 08:32

no, jak inne rzeczy - bezpiecznie do 3 miesiecy pewnie.

KATARZYNKA

postów: 760

23.02.2009 21:15

Oprócz bezików polecam też "babkę makową". Wpadłam na nią kilka lat temu, usiłując znależć jakiś sposób na zużycie zapasu białek. Proste i genialne. Przypomina mi w smaku puchaty "opłatek". Można ją znależć w książkach o kuchni polskiej. Jednak w razie kłopotów chętnie przepis udostępnię. :)

post edytowany 1 raz, ostatnio 23.02.2009 21:17

migotka333

postów: 1184

23.02.2009 18:56

właśnie z myślą o bezach...
a ile max mogą być w tym zamrażalniku?

jacek1f

postów: 2296

23.02.2009 16:19

oczywiscie, porcjuj jak chcesz i mroz.
Wspaniale sie rozmrazaja, wszyscy robia - ja tez - tak od lat.

Choc wole bezy:-)

migotka333

postów: 1184

23.02.2009 16:05

Ostatnio słyszałam, że białka z jaj można mrozić.
Czy to bezpieczne?
Zawsz zotają mi, gdy robię kruche ciasto.