Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Problemy z odżywianiem >

Zgłosiłam sprawę do prawnika https://www.i-kancelaria.pl/o-kancelarii/ bo czułam się tylko gorzej i gorzej

Romoha, 11.12.2017 | czytaj dalej


Przepisy na swieta >

Jakie sa wasze ulubione?

marlenawwa, 11.12.2017 | czytaj dalej


Objazd kulinarny Paryża >

Wraz z moim mężem kochamy kuchnię francuską stąd padł pomysł by na...

sisirus, 11.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2008, wpisów: 30147
najnowszy wpis: 11.12.2017 20:48

Mamy 27386 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Aromatyczne ciasto na pizze

wwwaldi

postów: 4

10.01.2007 00:21

składniki
0,70 dkg dobrej mąki pszennej
5 dkg drożdży
1 łyżeczka cukru
ok. 400 ml ciepłej wody
1/5 szklanki oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oregano
0,5 łyżeczki bazylii
1 ząbek czosnku

sposób przygotowania
Najpierw z drożdży, cukru, troszkę ciepłej wody i troszkę mąki robimy zaczyn. Zaczyn powinien mięć gęstość śmietany. Zostawiamy w ciepłym miejscu na kilkanaście minut aż wyrośnie. Po wyrośnięciu do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zioła, wyciśnięty przez praskę czosnek, wyrośnięte drożdże i ciepłą wodę. Całość mieszamy drewnianą łyżką, a następnie rękoma. Sprawdzamy czy jest odpowiednio miękkie, poprzez ugniatanie wszystkich składników. Ciasto powinno być dosyć luźne, jeżeli jest twardawe dodajemy jeszcze trochę wody (ilość wody jaką podałem jest orientacyjna i także zależy od rodzaju mąki) W początkowej fazie powinno się lepić do rąk. Jeżeli składniki połączą się w jedną całość dodajemy oliwę i wyrabiamy jeszcze przez chwilę ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce aż wyrośnie (powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i jedną część kładziemy na stolnicę podsypaną mąką, podsypujemy placek ciasta z góry mąką i dłońmi rozgniatamy go równomiernie na okrąg grubości 2-3cm. Teraz przekładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem (ja używam taką emaliowaną czarną jaka była w komplecie z kuchenką na srebrnych cienkich blaszkach pizza będzie się długo rumienić od spodu) i dalej poprzez naciskanie dłońmi kończę formowanie pizzy. Ja lubię pizze na cienkim spodzie więc formuje placek grubości ok. 0,5 cm, brzegi zostawiam oczywiście grubsze.
Pizza może mieć kształt okrągły, ale również może być kwadratowa, czyli na całą blachę.
Kiedy placek uformowany najpierw smarujemy sosem pomidorowym i nakładamy nasz ulubiony farsz i oczywiście ser.
Gotową pizzę wkładamy do piekarnika rozgrzanego na maxa ( u mnie 230st) i pieczemy ok. 15 - 20 minut. Po 10 minutach można już zaglądać unosząc łopatką czy nożem brzeg pizzy. Jeżeli jest rumiana od spodu to można włączyć tylko grill ( opiekanie z góry) i podpiec przez chwilę górę pizzy i gotowe.
To samo robimy z pozostałym ciastem

dodatkowe informacje
Ciasto to jest również doskonałe w wersji klasycznej bez ziół i czosnku.
To co wyłożymy na wierzch pizzy jest w zasadzie dowolne.Chociaż nie powinno zabraknąć sosu pomidorowego i sera.
Należy jednak pamiętać aby na ciasto nie nakładać strasznie dużo składników, a szczególnie tych które zawierają dużo wody (pomidory, pieczarki itp.)