Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Problemy z odżywianiem >

Zgłosiłam sprawę do prawnika https://www.i-kancelaria.pl/o-kancelarii/ bo czułam się tylko gorzej i gorzej

Romoha, 11.12.2017 | czytaj dalej


Przepisy na swieta >

Jakie sa wasze ulubione?

marlenawwa, 11.12.2017 | czytaj dalej


Objazd kulinarny Paryża >

Wraz z moim mężem kochamy kuchnię francuską stąd padł pomysł by na...

sisirus, 11.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2008, wpisów: 30147
najnowszy wpis: 11.12.2017 20:48

Mamy 27383 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Programy kuchni+

FORUM kuchnia+ ANNA OLSON: SEZON NA ŚWIEŻOŚĆ

więcej >>

ursi5

postów: 219

12.06.2011 19:15

Chodzi o lekkość tego tortu przypominającego primabalerinę Annę Pawłową, dla którego nazwę wymyślił kucharz australijski. Myślę, że dopuszczalne są obie formy.

Hestia Q-34

postów: 419

11.06.2011 14:41

Grachma,mylisz sie.Tort,albo beza nazywa sie wlasnie - PAWLOWA i tu nie chodzi
o " Pana Pawlowa ".
Prosze ,napiszcie czy to ja zle pojmuje?

Grachma

postów: 4

10.06.2011 19:43

Po obejrzeniu wczorajszego odcinka serii i z myślą, że zapewne kiedyś będzie powtórka tego odcinka sugeruję, że warto byłoby wprowadzić poprawkę tłumaczenia nazwy deseru z "... Pawłowa" na "... Pawłowej", bo taka jest jego poprawna nazwa. We wczorajszym odcinku, z uporem maniaka tłumaczenie nazwy było nieprawidłowe.

anettaf

postów: 3

03.01.2011 13:51

dzięki serdeczne. na pewno skorzystam :)

marghe

postów: 356

02.01.2011 23:59

Anettaf, zerknij tu
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,77521457.html

keval

postów: 38

02.01.2011 20:17

anettaf to nie jest z programu ,ale fajnie pokazane:
http://www.youtube.com/watch?v=5s7JUL6lxMA
P.S Polecam kupić sobie taki lukier w hurtowni z produkatmi i dodatkami cukierniczymi.
Pozdrawiam

anettaf

postów: 3

29.12.2010 23:00

dziś czyli 29.12.2010 był program pt. wiejskie wesele. anna olson podawała przepis na masę cukrową do tortów. czy ktoś zapisał składniki i sposób wykonania? pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ola_D

postów: 308

04.11.2009 09:42

escoffier-ka napisała 03.11.2009 17:24:
zatanawiam sie kto tak bystrze wpadl na pomysl, zeby dobrze znane ( i egzystujace w wielu DOBRYCH tlumaczeniach ) Swieto Dziekczynnienia zastapic kolacja zniwiarzy?
(w programie jest Thanksgiving Day dinner)
Dzień dobry,

a o którym odcinku piszesz?
W odc. 19. - "Kolacja żniwiarzy" (oryg. "Harvest Supper") w żadnym miejscu nie ma ani słowa o "thanksgiving". Często natomiast jest wspomiany "harvest dinner".

Pozdrawiam,
OlaD

Gonzo

postów: 103

03.11.2009 21:20

W poniedziałek uległa zmianie ramówka i program Sezon na świeżość odc. 18 zaczął się o 14.25, a nie jak poprzednio o 14.45. Chyba nie byłam jedyną osobą, która przez to nie obejrzała tego programu, a były ciekawe przepisy - w końcówce widziałam np. ciekawie przyrządzony comber jagnięcy i akurat ten odcinek 18 nie był powtarzany. Czy można prosić o powtórzenie tego odcinka, np. na koniec serii ?

escoffier-ka

postów: 12

03.11.2009 17:24

zatanawiam sie kto tak bystrze wpadl na pomysl, zeby dobrze znane ( i egzystujace w wielu DOBRYCH tlumaczeniach ) Swieto Dziekczynnienia zastapic kolacja zniwiarzy?
(w programie jest Thanksgiving Day dinner)

JVoorhees

postów: 8

17.10.2009 16:07

Bardzo dobry program, ogląda się go z przyjemnością. Przepisy równie dobre a prowadząca Anna Olson bez zadęcia i "tego czegoś" co by sprawiało, że show by wyglądał jak u Przykazy.

magnolia

postów: 61

10.08.2009 16:32

świetny program ;) podobają mi się przepisy Anny. fajnie że jeździ po świeże owoce i warzywa do przyjaciół, uwielbiam takie sady:-)

snoozy

postów: 2419

26.07.2009 17:55

Ciekawe kiedy bedzie II sezon świeżości bo na Kanadyjskim kanale już był

snoozy

postów: 2419

08.07.2009 10:43

Bardzo mi sie podoba Twoja wypowiedz.Co nas to obchodzi i dlaczego jej mąż tak wygląda.Ja oglądam program kulinarny a nie jakies platkarski serial

stefania

postów: 48

08.07.2009 10:26

A może szanowni państwo porozmawiają o jedzonku? lPysznym , wcale nie tłustym i wysokokalorycznym proponowanym przez panią Annę? Jej wygląd świadczy o jakości tego, co zjada. Zbyt'dobrze' wyglądający mąż? Może jest inna przyczyna jego nadwagi? Nie wchodźmy w nie swoje sprawy.

nikita666

postów: 370

03.07.2009 18:53

spokojnie snoozy, nie moze byc tak, ze 1 gosc bedzie decydowac o tym czy mamy sie udzielac na forum cyz nie, chociaz sporo w tym winy kuchni.tv bo oczywiscie nie reaguje

snoozy

postów: 2419

03.07.2009 18:02

Jestem już sitwą, świetoj.... trójcą,debi..., krety....Jeżeli Admin nie reaguje na takie teksty to po jaką ch...jest.Za chwile to furum zamieni sie jedno wielkie bagno gdzie nie bedzie komentarzy o kuchni tylko wyzwiska, obelgi.Jeżeli Admin toleruje taki obrót sprawy to zaczynam poważnie się zastanawiac czy nie zakończyc swojej działalności na tym forym.Nie zapisywałem się do forum w którym rozmowa sprowadza się do poziomu pisakownicy.

Don_Fiutaccio

postów: 51

03.07.2009 17:14

To, że istnieje Święta Trójca Wzajemnej Adoracji (w skrócie ŚTWA, nie mylić z "sitwa") na forum, nie oznacza, ani że mają rację, ani że będą w stanie wmówić komukolwiek, że komentowanie pokazywanych w porgramach kuchni.tv scen jest niezgodne z regulaminem. co za absurd... po raz kolejny pragnę rownież zwrocić uwagę, na fakt, że dawno temu zaproponowałem, aby ŚTWA zwyczajnie ignrowała moje wpisy, co spotka się z moją wzajemnością. odnoszę wrażenie, że nawet gdybym napisał, całkowicie obiektywne zdanie, np. "Brygida w każdym prgramie wspomina o zmarłej babci" to również i to stałoby się podstawą do histerycznych ataków ze strony ŚTWA. cool down, people...

snoozy

postów: 2419

03.07.2009 08:07

Prosze a wręcz bardzo prosze Admina o usuniecie z forum dona.Nie wiem dlaczego Admin toleruje takie wpisy.Przeciez on ewidentnie łamie regulamin.czegoś tu nie rozumiem albo on obowiązuje wszystkich albo nikogo

Ela LISA

postów: 1956

03.07.2009 06:19

Zmien forum,tu jest kulinarne.Dla frustratow sexualnych, sa inne miejsca.

Ela LISA

postów: 1956

03.07.2009 06:17

Nikito, zgadzam sie z Toba, duzy problem, albo raczej maly. Nick,i te ciagle tematy,Wyraznie na to wskazuja. A co do wygladu, to wczesniej czy pozniej, trafisz na osoby ,ktorym Ty bedziesz smierdzial .Za glupote ,wielkosc, kolor wlosow, krzywy usmiech ,za wiare .Zyje sie z czlowiekiem ,nie z modelem .Zmieniamy sie, WSZYSCY.
Co nie znaczy ,ze ludzie ,maja sobie non stop ,zmieniac, mezow ,zony.Bo siwieje, starzeje sie, jest chory .A my, mamy byc ciagle mlodzi, i piekni.Bardzo atrakcyjni .Zawsze sprawni. Chore poglady.Przenies sie od razu ,na smietnik.Masz wiele brakow.

nikita666

postów: 370

03.07.2009 00:39

nie pierwszy raz wspominasz o partnerach seksualnych na forum kuchni, zapewne musisz miec z tym ogromne problemy i swoje frustracje wyladowujesz na osobach z nadwaga, sam twoj nick wskazuje wiele, idz do seksuologa poki nie jest za pozno bo na psychiatre to obawiam sie ze juz jest za pozno

Don_Fiutaccio

postów: 51

03.07.2009 00:14

to co pisze Szanowna Pani Ela Lisa to jest bardzo szlachetne ale niestety baśniowe i naiwne. Opisane w poniższym wpisie relacje są idealne dla przyjaciół, ale nie dla partnerów seksualnych. Pewnych instynktow nie da się oszukać, nie czarujmy się.

Don_Fiutaccio

postów: 51

03.07.2009 00:09

Ela LISA napisała 02.07.2009 23:16:
Zyje sie z czlowiekiem,nie modelem.
Jezeli dwoje ludzi,cieszy sie swoja obecnosia,kocha sie,ufa sobie, jest dobrze.Czlowiek,to co jest w nas najlepsze.Nasze serce, i czlowieczenstwo.
Nie chcialabym,zeby ktos,kto ma jasne wlosy,czepial sie ciemnowlosego.Szczuply szykanowal tezszego, i upadlal.
To prowadzi,do tego,co juz kiedys bylo.
W koszyku,bedzie 8 kotkow, jeden bialy,drugi czarny, trzeci rudy, czwarty laciaty itd ,kazdy inny,i kazdy sliczny.Raoznorodnosc,jest wspaniala.Tak jest w przyrodzie.
Ludzie jedynie dziela sie na glupich , i madrych.Ci glupi,czesto z glupoty, sa dla innych podli.
miałaś ignorować moje wpisy....

Ela LISA

postów: 1956

02.07.2009 23:16

Zyje sie z czlowiekiem,nie modelem.
Jezeli dwoje ludzi,cieszy sie swoja obecnosia,kocha sie,ufa sobie, jest dobrze.Czlowiek,to co jest w nas najlepsze.Nasze serce, i czlowieczenstwo.
Nie chcialabym,zeby ktos,kto ma jasne wlosy,czepial sie ciemnowlosego.Szczuply szykanowal tezszego, i upadlal.
To prowadzi,do tego,co juz kiedys bylo.
W koszyku,bedzie 8 kotkow, jeden bialy,drugi czarny, trzeci rudy, czwarty laciaty itd ,kazdy inny,i kazdy sliczny.Raoznorodnosc,jest wspaniala.Tak jest w przyrodzie.
Ludzie jedynie dziela sie na glupich , i madrych.Ci glupi,czesto z glupoty, sa dla innych podli.

Don_Fiutaccio

postów: 51

02.07.2009 23:04

nikita666 napisał 02.07.2009 17:54:
rowniez nie wiem jaki jest zwiazek miedzy waga a tym ze ktos z kims jest...
Już wyjaśniam: Olsonowa nie jest najgorsza, stać ją na jakiegoś lepiej wyglądającego faceta. Takie kontrasty jak w przypadku jej i tego zaawansowanego wiekiem pulchniutkiego pana się czasami zdarzają, stąd moje pytanie wlaśnie dotyczyło potwierdzenia tego niekonwencjonalnego układu.
[oczywiście, nie zapomnijcie zgłosić tego wpisu do usunięcia]

post edytowany 1 raz, ostatnio 02.07.2009 23:06

snoozy

postów: 2419

02.07.2009 18:20

Nie karmic trola!!!!!!!!!!

Don_Fiutaccio

postów: 51

02.07.2009 18:18

snoozy napisał 02.07.2009 18:15:
Najwidoczniej nie jest to normalne dla wszystkich a szkoda bo ja uwazam że na świecie są tylko dwie kategorie ludzi.Głupi i mądrzy
głupotą nazywasz dobrowolne zapuszczenie się w otyłość czy zwrocenie uwagi na to, że proponowany styl gotowania potraw prowadzi do chorobliwej otyłości, co widać na przykłdzie osoby taki styl gotowania promującą?

snoozy

postów: 2419

02.07.2009 18:15

Najwidoczniej nie jest to normalne dla wszystkich a szkoda bo ja uwazam że na świecie są tylko dwie kategorie ludzi.Głupi i mądrzy

minutka

postów: 1250

02.07.2009 18:13

snoozy napisał 02.07.2009 17:48:
.Nie rozumiem dlaczego szczupła osoba nie może byc z kims otyłym.U nas jest właśnie takie głupie rozumowanie.Mała nie może byc z wysokim, chuda z grubym, biała z latynosem itp.To jest takie powalone,że szok
To jest powalone, ale do przebycia, wierz mi. Mała biała może być z rosłym czarnoskórym. Początkowo to trudne do zaakceptowania przez rodzinę i znajomych (szczególnie z mniejszych miejscowości), ale gdy otoczenie pozna tych ludzi, jest naprawdę ok. Anna i Jej Mąż stanowią bardzo zgraną, troskliwą i rozumiejącą się parę - i o to chodzi!

snoozy

postów: 2419

02.07.2009 18:06

Nikita poczytaj inne posty Fiutacia.W kazdym jest fobia w stosunku dla otyłych.To jest juz chore i niebezpieczne.Za chwile okaże się ,ze Julie tez jest gruba

nikita666

postów: 370

02.07.2009 17:54

rowniez nie wiem jaki jest zwiazek miedzy waga a tym ze ktos z kims jest...

post edytowany 1 raz, ostatnio 02.07.2009 19:09

snoozy

postów: 2419

02.07.2009 17:48

To jest jej mąż.Bardzo sympatyczny facet.Kiedyś oglądałem program w którym był wywiad z nimi.Aż miło było popatrzec jak się kochają i wspieraja w trudnych chwilach.Nie rozumiem dlaczego szczupła osoba nie może byc z kims otyłym.U nas jest właśnie takie głupie rozumowanie.Mała nie może byc z wysokim, chuda z grubym, biała z latynosem itp.To jest takie powalone,że szok

nikita666

postów: 370

02.07.2009 16:58

ciekawe co Ty sadzisz na temat bosonogiej C. skoro tak nie znosisz ludzi z nadwaga...

post edytowany 1 raz, ostatnio 02.07.2009 16:58

Don_Fiutaccio

postów: 51

02.07.2009 16:19

czy ten starszy, otyły pan, który zawsze pod koniec programu zjada razem z innymi potrawy przygotowane przez p.Olson, to jest jej partner? i'm shocked....

snoozy

postów: 2419

29.06.2009 17:37

Są takie programy gdzie powtórka jest na miejscu-i właśnie mam na mysli ten program.Jest super

stefania

postów: 48

29.06.2009 12:14

Anna Olson to prawdziwa dama, nie tylko w kuchni.

snoozy

postów: 2419

03.05.2009 11:42

Przejeżdzasz przez MOst Siekierkowski i jestes na miejścu :-)

minutka

postów: 1250

03.05.2009 10:52

Chyba mieszkam nie z tej strony Warszawy, co trzeba;-)

snoozy

postów: 2419

03.05.2009 10:33

Ja staram się nie używac tych błyskawicznych bo rzeczywiście potrawy z nich wykonane są takie spsiałe.Ja kupuje płatki zawsze u pana na bazarze, który ma różne ziarna i płatki prosto z worka lnianego

minutka

postów: 1250

02.05.2009 21:31

Staram się tych nie błyskawicznych, ale nie zawsze są w moim sklepie, więc raz zrobiłam na błyskawicznych właśnie - efekt: placki wydały mi się bardziej miękkie. Któregoś razu zrobiłam na otrębach i przyznaję, że teraz robię właśnie na nich - najbardziej mi smakują, a poza tym zawsze są w sklepie.

snoozy

postów: 2419

02.05.2009 21:23

Jakich używasz płatków?Błyskawicznych czy innych?

minutka

postów: 1250

02.05.2009 21:01

Przepisem, po który najchętniej sięgam od Anny w tym wydaniu, są placki owsiane. Żeby mi się zbyt szybko nie znudziły, zmieniam dodatki - owoce i przyprawy. Zasmakowały też kolegom w pracy, więc teraz zabieram ich więcej, bo zapach zaraz zwabia łakomczuchów;-)

snoozy

postów: 2419

02.05.2009 18:18

A ja zrobiłem sałatkę śródziemnomorską.Wyszła super.Dodałem tylko zamiast czarnych oliwek zielone i oregano cytrynowe

migotka333

postów: 1184

02.05.2009 17:07

przekonuje się coraz bardziej do tak "zaserwowowanej" Anny.
Zrobiłam bułeczki drożdżowe z borówkami amerykańskimi (na suchych drożdżach). Zamiast borówek dodałam orzechy włoskie. Wyszły ok. Jedynym minusem było, że z masy zrobił się karmel, który z czasem stwardniał. Następnym razem posypię samymi orzechami, bo ciasto bardzo ładnie rośnie i jest bardzo smaczne :-)

nikita666

postów: 370

01.05.2009 12:15

Bardzo sympatyczna Anna Olson, duzo lepiej podobaja mi sie jej programy z gotowaniem niz te na slodko.

snoozy

postów: 2419

01.05.2009 12:06

Za nami pierwszy odcinek powtórki.Powtórki z której bardzo się cieszę bo lubie jak Anna gotuje.Dziękuje KuchniTV za powtórke!

Morena

postów: 4

26.04.2009 11:05

migotka333 napisała 29.03.2009 20:30:
To i tak dobrze, że Ci wyszły...

W przepisie na te batoniki jest błąd. W oryginale (na foodnetwork.ca) jest podana jedna trzecia szklanki niesolonego masła, co można wnioskować, że to 90g :-D
wyszły i to jak! a dziecię woła o więcej. lepsze toto o 1000 razy od wszystkich "snickersów" razem wziętych.
a po batonikach skusiłam się na jabłka z żurawiną pod kruszonką. zamiast świeżej żurawiny miałam suszoną namoczoną w wodzie. podałam na ciepło (tzn. prosto z pieca, bo rodzina tupała) z gałką lodów śmietankowych. poezja.....
spróbujcie koniecznie!

snoozy

postów: 2419

17.04.2009 15:53

Strasznie się ciesze,że wraca do KuchniTV.Świetne przepisy, super atmosfera.Choc "SUGAR" był lepszy

kucharek

postów: 15

15.04.2009 01:02

Jak dla mnie program tej Pani jest swietny.Jest to kolejna osoba po Jamie Olivier ktora kocha to co robi i wklada serce w swoja prace.

migotka333

postów: 1184

14.04.2009 09:19

i znów nieścisłość w przepisie :-(

SERNIK MIODOWO-JOGURTOWY

Podana ilość masła do herbatnikowego spodu to 12g. W oryginalnym przepisie (na foodnetwork.ca) jest pół szklanki (125ml).

30.03.2009 12:22

 

Witam

Błąd w przepisie jest poprawiony. Bardzo przepraszamy za to niedopatrzenie.

pozdrawiam

migotka333

postów: 1184

29.03.2009 20:30

To i tak dobrze, że Ci wyszły...

W przepisie na te batoniki jest błąd. W oryginale (na foodnetwork.ca) jest podana jedna trzecia szklanki niesolonego masła, co można wnioskować, że to 90g :-D

Morena

postów: 4

29.03.2009 18:43

Witajcie! Znalazłam w przepisach "Batoniki zbożowo-orzechowe" Anny Olson (Sezon... odc.6) Niestety nie miałam okzaji obejrzeć tego odcinka, ale przepis bardzo mi się spodobał. Tylko ilość masła mnie zastanowiła... W przepisie jest 900g czyli prawie 5 kostek... Zaryzykowałam modyfikację dając tylko 1 kostkę i, jako że ciasto było zbyt sypko-płynne po dodaniu jajka jak na mój gust, dodałam jeszcze pół szklanki mąki pszennej.

Batoniki wyszły baaaaajeczne :-) Tylko ten oryginalny przepis mnie męczy. Czy ktoś je piekł wg. niego?

Pozdrawiam.

Maniaczka Orientu

postów: 16

24.03.2009 16:07

Uwazam,ze program jest bardzo inspirujacy i ciekawy :)

KATARZYNKA

postów: 760

18.03.2009 16:53

Ostatnio też oglądam go coraz chętniej.

Pijana_Powietrzem

postów: 42

18.03.2009 03:36

Anna Olson to dla mnie taki ideał gospodyni domowej. Potrafi wszystko ogarnąć, a jednocześnie jest elegancka i świetnie się prezentuje. Ma super pomysły. Na początku mi nie odpowiadał ten program (nie Anna), ale po niedługim czasie się do niego przekonałam. Przepisy też są świetne. Zawsze jak oglądam robię się głodna :)

post edytowany 1 raz, ostatnio 18.03.2009 03:36

Filipka

postów: 1

23.02.2009 15:19

A ja Anie Olson bardzo lubie, kobitka ma klase no i dlugo szukala swojego miejsca w zyciu:)

Goplana

postów: 20

10.02.2009 11:17

Musze sie zgodzic z poprzednizckami - Anna w "Na slodko" jest taka ciepla i swobodna a tutaj ... Jednak duzy szacun dla tej Pani.

migotka333

postów: 1184

14.01.2009 13:37

Olu, dzięki za info :-)

Ola_D

postów: 308

12.01.2009 10:24

migotka333 napisała 09.01.2009 16:40:
A tak często używana mąka kukurydziana, ona się nie nadaje do zagęszczania potraw w zastępstwie tej skrobii? Dostępna praktycznie w każdym sklepie spożywczym.
Niestety nie bardzo....
Chodzi o efekt "krochmalu", a tego sama mąka (zmielone ziarno kukurydzy) nie zapewni.

Inna sprawa, że często skrobia kukurydziana nazywana jest mąką - ale nie jest trudno je odróżnić od siebie - mąka jest żółta, skrobia biała.
Ja jednak zastępowałabym skrobię kukurydzianą skrobią ziemniaczaną.

Pozdrawiam,
OlaD

marghe

postów: 356

09.01.2009 16:49

KATARZYNKA napisała 06.01.2009 13:34:
Ubóstwiam "Na słodko" z jej udziałem. Natomiast obecny program...sama nie wiem. Nie mogę powiedzieć, że Anna jest niesympatyczna, ale mnie wydaje się jakaś inna i dziwna. Zupełnie jakby nie była sobą, nie wiem co się stało. Może to jej"siostra bliżniaczka"?
Miałam podobne myśli :)
Początkowo nie mogłam uwierzyć, że to ta sama osoba..
Program mi się podoba, chociaż zdecydowanie wolę formułę "Na słodko" - bez dodatków w postaci przyjaciół, imprez rodzinnych itp

migotka333

postów: 1184

09.01.2009 16:40

A tak często używana mąka kukurydziana, ona się nie nadaje do zagęszczania potraw w zastępstwie tej skrobii? Dostępna praktycznie w każdym sklepie spożywczym.

Ola_D

postów: 308

08.01.2009 08:46

Witam,
skrobia kukurydziana to skrobia uzyskiwana z kukurydzy tam, gdzie kukurydza jest powszechnie uprawiana - tak jak u nas ziemniaki - gdzie powszechnie uzyskiwana i stosowana jest skrobia ziemniaczana :).
Więc w miarę zastąpić można ją skrobią (mączką) ziemniaczaną, albo np. skrobią z tapioki (też łatwiej u nas dostępną, niż skrobia kukurydziana).

Pozdrawiam,
OlaD

didoz

postów: 3

07.01.2009 18:07

Dzięki serdeczne. Jeszcze się nie rozpatrzyłam po stronce. A tak w ogóle, to co to jest skrobia kukurydziana, gdzie to kupić i ew. czym zastąpić?

migotka333

postów: 1184

07.01.2009 08:30

CHLEB KUKURYDZIANY Z WARZYWNYM KONFETTI

trudność: łatwe

1 łyżka oliwy extra vergine
½ szklanki czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
¼ szklanki pomarańczowej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
1 1/3 szklanki maślanki
1/3 szklanki oleju roślinnego
2 duże jajka
3 łyżki cukru
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 szklanka skrobi kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki posiekanej dymki
1 łyżka posiekanej świeżej natki kolendry
2 łyżeczki drobno otartej skórki cytrynowej
1 łyżeczka soldy oczyszczonej
1 łyżeczka miałkiej soli
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
szczypta pieprzu kajeńskiego

Na średnim ogniu podsmaż paprykę na oleju przez 4 min. Dodaj tymianek i smaż jeszcze przez 5 min, mieszając, a następnie odstaw do ostygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C i wysmaruj oliwą kwadratową formę o boku 20 cm. Wymieszaj w misce mikserem maślankę, olej, jajka, cukier oraz sok cytrynowy. W drugiej misce wymieszaj mąkę, dymkę, kolendrę, skórkę cytrynową, sodę, sól, kmin rzymski i pieprz kajeński. Dodaj sypkie składniki do miski z maślankową mieszaniną i wymieszaj na gładką lejącą masę. Dodaj ostudzoną podsmażoną paprykę i wlej ciasto do formy. Piecz 15-18 min, aż ciasto będzie złociste i sprężyste. Podawaj na ciepło albo na zimno.

© Anna Olson

miska

postów: 64

06.01.2009 22:01

didoz napisała 05.01.2009 22:37:
Bardzo podoba mi się "Sezon na świeżość". Najgorsze, że już się skończył, a ja nie mogę znaleźć przepisu na chleb z dodatkiem papryki, maślanki i na sodzie. Czy ktoś może mi pomóc?
Witam,

tu jest link do przepisu:
http:// www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/ przepisy.php?0,0,3519

(bez spacji).

Pozdrawiam

KATARZYNKA

postów: 760

06.01.2009 13:34

Ubóstwiam "Na słodko" z jej udziałem. Natomiast obecny program...sama nie wiem. Nie mogę powiedzieć, że Anna jest niesympatyczna, ale mnie wydaje się jakaś inna i dziwna. Zupełnie jakby nie była sobą, nie wiem co się stało. Może to jej"siostra bliżniaczka"?

didoz

postów: 3

05.01.2009 22:37

Bardzo podoba mi się "Sezon na świeżość". Najgorsze, że już się skończył, a ja nie mogę znaleźć przepisu na chleb z dodatkiem papryki, maślanki i na sodzie. Czy ktoś może mi pomóc?

rafaln

postów: 35

05.01.2009 04:36

Kuchareczka napisała 09.09.2008 22:58:
Nie lubię tej całej Anny Olson. Może niektóre propozycje jej potraw są niczego sobie, ale ... Wydaje mi się mało sympatyczna i jakaś taka sztuczna. Lepiej mi się ogląda takie osobistości jak Jamie...
ważne, że są ciekawe propozycje. Co do wyglądu - jeżeli nie odpowiada życzliwym kobietom, to niech przerzucą się na takiego ciacho jak p. Piotr Przykaza.

bijatowska

postów: 1

25.12.2008 19:00

Anna Olson jest najlesza

minutka

postów: 1250

26.09.2008 14:18

To bardzo miła wiadomość. Lubię powracać do programów, które przypadły mi do gustu.

Ola_D

postów: 308

25.09.2008 10:26

Dzień dobry,

mogę zapewnić, że ANNA OLSON: SEZON NA ŚWIEŻOŚĆ powróci do ramówki Kuchni.tv.

Pozdrawiam,
OlaD

MarcinO

postów: 415

24.09.2008 22:58

jest jeszcze program z Anną pod tytułem: "Kitchen Equipped". Pani Olson występuje w nim w drugim i trzecim sezonie. Może doczekamy się w kuchnia.tv również tego programu. Ja osobiście nie miałbym nic przeciwko powtórkom programu "Fresh with Anna Olson", bo program ten zgodnie z nazwą był czymś "świeżym". Rozumiem, że komuś może się program nie podobać, więc nie ma co się sprzeczać, bo jak mówią: de gustibus non est disputandum:)

finansista

postów: 38

24.09.2008 20:51

no i koniec :( ostatni odcinek :( mam nadzieję, że jeszcze kiedyś ten program powróci do ramówki, bo bardzo mi się podobał (chociaż nadal trudno mi jest oswoić się z myślą, że Anna przygotowuje na ekranie jakieś potrawy bez cukru...)

Dinga

postów: 1

22.09.2008 17:49

Czy ktoś może wie jakiej firmy są te piękne kolorowe garnki w których smaży i zapieka jednocześnie Anna Olson

nikita666

postów: 370

13.09.2008 20:34

Jasne, ze nie jest tak zle nie ma co przesadzac. Ogladam raczej selektywnie bo sa duzo lepsze programy ale tez nie uwazam aby byl jakos szczegolnie slaby.

kropka1

postów: 2

11.09.2008 11:22

Witam wszystkich
Ja również uważam ze program jest świetny. W zupełnie innej konwencji niż konwencji niż słodka seria. Świeżość wprost emanuje z ekranu.

MarcinO

postów: 415

09.09.2008 23:57

a według mnie program jest super. Fajnie, że w końcu pokazała swoje inne oblicze. Kwestia gustu po prostu. Uważam, że pokazała, że potrafi gotować nie tylko na słodko:)
pozdrawiam

Kuchareczka

postów: 33

09.09.2008 22:58

Nie lubię tej całej Anny Olson. Może niektóre propozycje jej potraw są niczego sobie, ale ... Wydaje mi się mało sympatyczna i jakaś taka sztuczna. Lepiej mi się ogląda takie osobistości jak Jamie...

post edytowany 2 razy, ostatnio 09.09.2008 22:59

minutka

postów: 1250

15.08.2008 13:35

migotka333 napisała 27.07.2008 07:48:
Bardziej podobała mi się w "Na słodko". Formuła "nowej Anny" jest do bani. Mężulek robiący drinki (alkoholowe) na późne śniadanie...cały program wygląda na sztuczny.
Dla mnie program też wydaje się sztuczny, ale przepisy i pomysły są ciekawe - jak zawsze u Anny...
Ona sama jakaś inna, nie uważacie?

johnny727

postów: 8

02.08.2008 23:34

Według mnie nowa "twarz" Anny Olson jest rewelacyjna. Zawsze kojarzyła nam się z puszystym ciastem w polewie czekoladowej i orzechami, ciastkami, bezami... Sezon na świerzość to bardzo miła odmiana, pokazuje nam że osoba znająca sie na cukiernictwie potrafi również gotować pyszne dania nie koniecznie na Słodko
:>

migotka333

postów: 1184

27.07.2008 07:48

Bardziej podobała mi się w "Na słodko". Formuła "nowej Anny" jest do bani. Mężulek robiący drinki (alkoholowe) na późne śniadanie...cały program wygląda na sztuczny.

Cezary20

postów: 3

26.07.2008 04:46

Świetna Kobieta.

selene

postów: 1

24.07.2008 23:32

Witam,
To mój pierwszy wpis.
Nowy program Anny Olson bardzo mi się podoba. Planuję wypróbować przepis na bułeczki.

post edytowany 1 raz, ostatnio 24.07.2008 23:34

Asia_247

postów: 1

24.07.2008 12:00

wpisuje sie bo chce byc zalogowana

minutka

postów: 1250

24.07.2008 09:40

Podobnie jak Lutka przez przypadek natrafiłam na nowy program Anny Olson. Przyznam, że początkowe wrażenie było dość szokujące - po trzech seriach "Na słodko" czlowiek wyrobił sobie jakiś wizerunek prowadzącej. A tu niespodzianka! Poczatkowo oglądałam ze sceptycyzmem, ale wystarczyło wypróbować przepisy na sałatkę z 3 rodzajów fasoli i placki owsiane (polecam) i przekonałam się do Anny w nowym wydaniu.

lutka

postów: 36

22.07.2008 12:32

Zupełnie przez przypadek trafiłam na ten jej nowy program (odc. 3) i powiem szczerze, jestem bardzo pozytywnie zaskoczona.
Naprawdę świeżo i pięknie, no i Anna jak zwykle jest profesjonalistką. Bardzo inspirujące.

Marlej

postów: 202

20.07.2008 23:18

finansista napisał 16.07.2008 00:49:
Nie byłem w stanie dooglądać do końca pierwszego odcinka, bo coś dziwnego dzieje się z obrazem w tym programie. Jakiś taki szarpany, urywany, jakby brakowało co którejś klatki. Potwornie męczy oczy i rozprasza. Zaznaczam, że inne programy Kuchni.tv tego problemu nie przejawiają, więc to raczej nie jest kwestia telewizora/dekodera itp.

Nie doczekałem końca tych żeberek, chociaż zapowiadały się smakowicie... :/
Myślę, że masz Cyfrę+ , i w gorszych warunkach atmosferycznych masz ten sam problem co większość z nas, ale nie zrażaj się tym, życie to nie tylko czekanie na pogodę, improwizuj, pozdrawiam :))))))

Marlej

postów: 202

20.07.2008 23:11

A ja jestem zachwycona jej nową odsłoną, co prawda udało mi się zobaczyć dopiero jeden odcinek, ale bardzo byłam zadowolona z odmiany. Anna miała świetne programy na słodko, ale rzeczywiście po tym nowym programie śmiem twierdzić, że jest mistrzem. Każdy odcinek zaczynał się od tytułu mistrzyni cukiernictwa, ale teraz wiem o Niej więcej i widzę, że jest mistrzynią w każdej odsłonie i z utęsknieniem będę oczekiwała następnych odcinków

Pijana_Powietrzem

postów: 42

17.07.2008 00:40

Jakoś tak mi nie leży ten program. Przyzwyczaiłam sie ze Anna zajmuje sie ciachami. Poza tym wyglada dziwnie w tej blond fryzurze :/ Nie pasuje jej ona. I czy ona aby nie jest w ciazy? Tak wyglada w tej luznej bluzeczce.

finansista

postów: 38

16.07.2008 00:49

Nie byłem w stanie dooglądać do końca pierwszego odcinka, bo coś dziwnego dzieje się z obrazem w tym programie. Jakiś taki szarpany, urywany, jakby brakowało co którejś klatki. Potwornie męczy oczy i rozprasza. Zaznaczam, że inne programy Kuchni.tv tego problemu nie przejawiają, więc to raczej nie jest kwestia telewizora/dekodera itp.

Nie doczekałem końca tych żeberek, chociaż zapowiadały się smakowicie... :/