Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Przystawka z cukinii >

Uwielbiam wszelkiego rodzaju potrafi z wykorzystaniem cukinii. Dodatkowo jest to bardzo zdrowe...

temptinglook, 14.12.2017 | czytaj dalej


Pomoc w organizacji eventu >

Hej! organizuję imprezę kulturalno-sportową i poszukuję firmy, która pomoże mi w...

jasang, 14.12.2017 | czytaj dalej


Wasze ulubione herbaty >

Mi w ostatnim czasie najbardziej smakuje herbata https://moyamatcha.com. Ma charakterystyczny, ciekawy aromat,...

Kambelina, 14.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2010, wpisów: 30162
najnowszy wpis: 14.12.2017 19:27

Mamy 27397 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Programy kuchni+

FORUM kuchnia+ Anna Olson: Sezon na świeżość 2

więcej >>

nika.25

postów: 5

28.09.2011 12:48

Świetny program, cieszę się, że emitowana będzie trzecia seria programu.
A czy planowana jest emisja sezonu 4 i 5 programu "Na słodko"?

18.03.2010 13:16

 

Witam

Niestety mamy opóźnienie i przepisów z tego odcinka jeszcze nie mamy, ale niebawem będą na pewno.

pozdrawiam

babcia

postów: 23

18.03.2010 12:05

Adminie czy jest możliwy przepis na zapiekankę z dynia do kurczaka z odcinka nr.22 .Sądząc że znajdę w przepisach nie zanotowałam a wydawała mi sie bardzo interesująca no i jeszcze mozliwa do wykonania tej wiosny.Z góry dziekuje.Pozdrowienia

BAŚKA

postów: 9

17.03.2010 19:15

Uwielbiam oglądać program Anny Olson,moc ciekawych przepisów i cennych porad.Gdy patrzę z jaką lekkością gotuje to i mi się gotować zaraz coś chce.Miła prowadząca.

donkacper

postów: 26

09.03.2010 22:31

lamcia narozrabiałaś jak pijany zając w kapuście, ale najważniejsze żeby smakowało :)

lamcia

postów: 65

28.02.2010 19:44

proszę bardzo :-)

ania7403

postów: 63

28.02.2010 19:28

Bardzo dziękuję, lamcia :) Pierwsza wersja też była ok, gdyż głównie chodziło mi o farsz łososiowy :)

lamcia

postów: 65

28.02.2010 18:05

ale namieszałam:-)

a trzeba było zrobić tak:

tutaj przepis

lamcia

postów: 65

28.02.2010 17:55

wyszły jakieś śmieszne sumki:-)

znajdziesz go na stronie z przepisami.

lamcia

postów: 65

28.02.2010 17:54

chętnie aniu7403.

Torcik naleśnikowy z wędzonym łososiem

Naleśniki
12 dużych lub 18 mniejszych naleśników

Składniki
3 duże jajka
1½ szklanki mleka 2%
12/3 szklanki mąki
1 łyżka cukru
¼ łyżeczki soli
2 łyżki oleju roślinnego
1 szklanka piwa lub wody gazowanej

Przygotowanie
Zmiksuj jajka z mlekiem, a następnie z mąką, cukrem i solą. Odstaw na 15 minut (lub wstaw do lodówki do momentu użycia), a przed smażeniem wmieszaj olej i piwo albo gazowaną wodę. Rozgrzej patelnię do naleśników lub patelnię z nie przywierającym dnem na średnim ogniu i lekko ją natłuść. Nałóż chochelką 2-3 łyżki ciasta naleśnikowego na środek naczynia i przechylając rozlej ciasto po całej powierzchni. Smaż, aż powierzchnia naleśnika wyschnie, a brzegi zaczną się lekko zawijać. Odwróć naleśnik, dosmaż przez 30 sekund i przełóż do ostygnięcia na tacę wyłożoną arkuszem pergaminu. Usmaż pozostałe naleśniki. Przechowuj je w temperaturze pokojowej, jeśli planujesz je zużyć tego samego dnia, albo zamroź (nie trzymaj ich w lodówce).

Farsz z łososiem
1 opakowanie twarożku śmietankowego o temperaturze pokojowej (250 g)
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki kaparów
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka drobno otartej skórki z cytryny
18 małych naleśników
225 g dobrej jakości wędzonego łososia, cieniutko pokrojonego

Przygotowanie
W naczyniu malaksera pulsacyjnie zmiksuj na gładko twaróg z kwaśną śmietaną. Następnie wmieszaj kapary, szczypiorek oraz skórkę z cytryny i odstaw. Posmaruj naleśnik cienką warstwą pasty twarogowej po jednej stronie, a na wierzchu ułóż 2 plastry wędzonego łososia pojedynczą warstwą (odkrój brzegi, jeśli wystają poza naleśnik). Przykryj łososia kolejnym czystym naleśnikiem i powtarzaj cykl, aż do wyczerpania produktów. Posmaruj torcik dookoła resztą pasty twarogowej i oklej ją posiekanym szczypiorkiem i wstaw do lodówki. Przed podaniem pokrój każdy łososiowy torcik na 12 kawałków.

© Anna Olson

ania7403

postów: 63

28.02.2010 16:39

Lamcia, podziel się proszę przepisem :) na torcik. Zwróciłam uwagę już wczesniej, że jest polecany ale teraz donkacper mnie przekonał tym koperkiem :)
dzięki z góry :)

lamcia

postów: 65

28.02.2010 15:03

to jest myśl....koperek też mi bardziej pasuje. Na pewno wypróbuje...

donkacper

postów: 26

28.02.2010 14:51

LAMCIA, owszem, robiłem torcik już 2 razy, jest świetny, smaż do niego bardzo cienki naleśniki, ja zamiast szczypiorku dodałem koperek, lepiej pasował mi do ryby, smacznego :)

lamcia

postów: 65

26.02.2010 13:27

oj....ja ten torcik naleśnikowy z łososiem też sobie zapisałam. Mam ochotę go kiedyś przy jakieś uroczystości zrobić. Wygląda smakowicie...

Czy już go ktoś z was zrobił?

Hestia Q-34

postów: 419

21.02.2010 11:32

Czy ktos wie cos wiecej na temat pierzastej paproci?

donkacper

postów: 26

09.02.2010 16:09

Bardzo miła prowadząca, ciekawe przepisy, polecam torcik naleśnikowy z łososiem i steki z rostbefu w cebuli. Program na 5 :)

IggyPop

postów: 27

08.02.2010 11:04

Bardzo lubię Annę Olson. Ciekawe przepisy. Lekko podane :)
Jak dla mnie super.