Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27177 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ ANGIELSKIE FISH & CHIPS MARCO BLUE

Marco Blue

postów: 10

13.03.2012 01:16

Składniki na 2 porcje:

1 kg obranych ziemniaków
2 filety z dorsza bez skóry i ości (ok. 200 g każdy)

Składniki na ciasto (panierkę):

160 ml piwa ciemnego belfast (nie zimnego)
100 ml wody letniej
15 g świeżych drożdży
160 g mąki
½ łyżeczki kurkumy
dodatkowa mąka do opruszenia

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy litr oleju, lub, jeśli to możliwe, używamy fryturę. Ziemniaki kroimy na frytki o grubości środkowego palca. Olej powinien mieć około 180°C (nie dymiący). Frytki osuszamy na ręczniku, wkładamy do gorącego oleju i smażymy do chwili, aż będą miękkie w środku (ale nie zrumienione - musimy wyjąć frytkę i sprawdzić organoleptycznie).
Do miski wkładamy 5 ręczniczków papierowych i odcedzamy zblanszowane frytki. Odstawiamy je, aby ostygły. Drożdże kruszymy do czystej miski, wlewamy wodę i piwo. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby się zaczęło delikatnie pienić. Dodajemy mąkę i kurkumę, trzepaczką ubijamy tak, żeby nie było grudek. Rybę suszymy w papierowym ręczniku, obtaczamy w suchej mące, której nadmiar otrzepujemy tak, by ryba była pokryta jedynie cieniutką warstwą. Fileta obtaczamy w cieście. Zanurzamy powoli w gorącym oleju, trzymając koniec ryby i puszczamy (jak byśmy za szybko puścili rybę, to przykleiłaby się do spodu garnka). Po 2 minutach wkładamy frytki i smażymy. Po 6 - 8 min. wyjmujemy rybę i odsączmy na ręczniku papierowym, a frytki smażymy, aż się zrumienią i również wyciągamy je na papierowy ręcznik, aby większość tłuszczu odsączyć. Klasycznie posypujemy solą całość i skrapiamy brązowym octem. Podajemy na gorąco z Mushy Peas, czyli przegotowanym i roztartym groszkiem.