Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

David w Europie 5 >

moim zdaniem też nie pasuje ..

Wraa, 15.12.2017 | czytaj dalej


Przystawka z cukinii >

Uwielbiam wszelkiego rodzaju potrafi z wykorzystaniem cukinii. Dodatkowo jest to bardzo zdrowe...

temptinglook, 14.12.2017 | czytaj dalej


Pomoc w organizacji eventu >

Hej! organizuję imprezę kulturalno-sportową i poszukuję firmy, która pomoże mi w...

jasang, 14.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2010, wpisów: 30163
najnowszy wpis: 15.12.2017 00:32

Mamy 27399 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Angielski FISH PIE

Marco Blue

postów: 10

13.03.2012 01:05

Danie na 4 osoby

Składniki:

200g filetu z łososia
200g soli (ryba)
100g krewetek (opcjonalnie)
150g świeżego tuńczyka
100g łososia wędzonego
3 jajka ugotowane na twardo
duży pęczek szczypiorku
700ml śmietany 30%
2 szkl. tartego żółtego sera typu radammer
1 bulionetka drobiowa
ok. 1 kg ziemniaków obranych i ugotowanych
2 łyżki krojonego świeżego koperku
sól, czarny pieprz do smaku

Do garnka wlać śmietanę, bulionetkę i podgotować (zredukować) aż zgęstnieje. Odłożyć i wmieszać świeży koperek. Pokroić wybrane ryby w kostki 2 cm x 2 cm i rozrzucić razem z krewetkami równomiernie w żaroodpornym naczyniu o wymiarach ok. 20 x 30 cm. Polać na to przygotowaną wcześniej śmietanę. Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki i układamy na wierzch, wszystko posypujemy pokrojonym szczypiorkiem a następnie żółtym serem. Ziemniaki ugniatamy na pure, dodajemy odrobinę masła, mleka i białego pieprzu i rozsmarowujemy na górze naczynia łyżką, aby powstała równomierna warstwa ok. 1-1,5 cm grubości. Widelcem drapiemy całą powierzchnię, dzięki temu ona będzie bardziej chrupka. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200°C na ½ godziny, aż góra będzie zarumieniona.