Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej


Meble z Ikei >

Jeżeli chodzi o jakość wykonania mebli i wytrzymałość materiałów to z czystym...

Katulla, 19.10.2017 | czytaj dalej


jakie meble do kuchni >

Najlepiej wybrac meble na wymiar, wtedy bedzie wszystko idealnie do siebie pasowac....

piotr_e, 18.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29952
najnowszy wpis: 19.10.2017 14:59

Mamy 27174 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Amore Pomidore :)

Goga

postów: 38

01.07.2007 22:37

Pyszna sałatka. Dobra do mięska z grila ale ja robię sos ze śmietany pół na pół z majonezem i dodaję do tego czosnek. Naprawdę polecam. Smacznego.

jaagniuk

postów: 5

01.07.2007 07:38

Hej ponownie.

Furrorę w towarzystwie zrobi a pewno następująca sałatka:

4-5 pomidorów
kubek kwaśnej gęstej śmietany18%
żłóty ser (20 dag)
czosnek - 3 ząbki
sól, pieprz

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki (nalepiej - w ósemki). Kubeczek gęstej śmietany (18%) wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
Następnie wziąć miskę (dobrze jeśli jes szklana - ładnie wygląda z zewnątrz) i układać warstwami. Najpierw - pomidory, na to posypać żółty ser, polać smietaną.i ponownie - pomidory, żółty ser i polać śmietaną. Na ogół 3 warstwy z tego wychodzą. Dobrze zostawić na godzinkę, żeby się czosnej przegryzł. Salatka prosta i przepyszna, polecam, szczególnie z białym pieczywem.

Ilość składników - podałam orientacyjnie, ale na ogół robię według upodobania.

Smacznego.

lili

postów: 20

29.06.2007 19:29

o widzisz Jacek nie czytalam twojego wczesniejszego (24 .06) pomyslu na pomidory no i prawie cie powtorzylam tyle ze moje sa bez cukru musze tego sprobowac.sorry ale nie zawsze mam czas zeby wszystko tu przeczytac.wpadam i wypadam.dzisiaj z pomidorami tylko troche bo u mnie chili con carne.

jacek1f

postów: 2296

29.06.2007 17:32

o tak właśnie!

lili

postów: 20

29.06.2007 16:38

a ja robie takie Male pomidorki a wlasciwie takie srednie nie te najmniejsze koktajlowe tylko takie z zielonymi galazkami ukladam w naczyniu na oliwie z oliwek posypuje gruboziarnista sola pieprzem swiezymi listkami bazyli i kilkoma pokrojonymi zabkami czosnku.wstawiam do piekarnika na 15 min .podaje do mies albo jako oddzielne danie w tapas.Najlepsze jak dla mnie z pieczona jagniecina.

kiwi

postów: 234

27.06.2007 23:29

Uwielbiam takie oto kanapki, bardzo proste:
Białe pieczywo (wyjatkowo w moim przypadku)
ser-krem pleśniowy
na to plasterki pomidora
na to sól czosnkowa i pieprz

marieta5

postów: 495

27.06.2007 22:54

Też, ale dawno robiłam takie pomidorki, ale nie wg ich przepisu, sa rzeczywiście przepyszne :D

Marlej

postów: 202

27.06.2007 22:05

Ostatnio robiłam w/g pomysłu Kręglickich plastry pomidora pieczone z fetą skropione oliwą, sól,pieprz a na koniec przybrane listkiem bazylii- też super i szybkie :))

jacek1f

postów: 2296

25.06.2007 18:33

Bede sie upieral, ze jesli Grecy pieką swoje piekne pomidory i nadziewaja na ten przyklad w calym sezonie, to u nas tym bardziej warto - nawet teraz...
:-))

Ale jest to czas - rzeczywiscie - na sałatke mojego Wujka Syryjczyka:
2-3 duuuuże piekne pękające pomidory w plastry solidne - 1-1,5 cm;
ukladamy na duzym talerzu obok siebie i posypujemy drobno siekaną cebulką;
teraz solimy, piperzymi i UWAGA - solidnie posypujemy cukrem;
Na koniec - najważniejsze - dobry ocet winny i solidnie skrapiamy każdy plaster osobno.
Do lodówki na minimum 5 godzin.

Podajemy z lodówki - sa lekko zamarynowane - pychota jako dodatek do wszytskiego.

marieta5

postów: 495

25.06.2007 16:02

O tej porze roku pomidorki są wspaniałe i na pewno godne wykorzystania!

Chenia

postów: 459

25.06.2007 14:29

Teraz można już trafić na tak pyszne okazy, że szkoda je z czymkolwiek łączyć :-), ale mozzarelka zagaszcza w lodówce i pyszne sałatki są w zasięgu ręki i brzuszka :-)))

jacek1f

postów: 2296

25.06.2007 13:41

malinowe,
truskawkowe,
cherry
- wszytskie w rozmiarach "koktajlowych" tzw krzaczkowe - są słodkie i aromatyczne.
Ale piecyk dodaje im smaku.

marieta5

postów: 495

25.06.2007 13:12

No małe to może tak, ewentualnie ;)

jacek1f

postów: 2296

25.06.2007 09:40

Poza sezonem male pomidorki trzeba kupowac. I zaswsze super jest turbo piecykowe wlaczyc....:-)

marieta5

postów: 495

25.06.2007 03:05

O każdej porze roku? No coś Ty Jacek, ja bym tego pryskanego świństwa w zimię do ust nie wzięła.

jacek1f

postów: 2296

24.06.2007 09:51

Zawsze, o kazdej porze roku - teraz w sezonie naj naj nja - jesli nie uzywamy do surowej salatki pomidorow warto dodac im smaku piecykowo.
Grube plastry, lub cwiartki w naczyniu żaro, oliwą skropione i psypane sola, pieprzem i cukrem - 15 minut zeby wzmocnic je, lub 30 minut zeby upiec - w 220 st.

marieta5

postów: 495

24.06.2007 01:43

Ale zaraz, zaraz;-)
Właśnie znalazłam ciekawy przepis na faszerowane pomidorki, muszę wykorzystać, bo się bardzo apetycznie zapowiada!!!

Nadziewane pomidory (porcja na 6 osób)

-6 dużych pomidorów
-1 1/2 szklanki ugotowanego długoziarnistego ryżu (2/3 szklanki surowego)
-2 łyżki posiekanej bazylii
-1/4 szklanki oliwy z oliwek
-4 filety anchois, osaczone i posiekane
-2 zmiażdżone ząbki czosnku
-cukier
-świeżo zmielony czarny pieprz

1) Odcinamy górną część z pomidorów i odkładamy na bok.
Łyżeczką wybieramy miąższ, zostawiając dość grube ścianki.
Siekamy miąższ i mieszamy z resztą składników, doprawiając solą i pieprzem.
2)Wkładamy pomidory do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą i nadziewamy ryżem wymieszanym z filetami anchois, czosnkiem, bazylią, cukrem i pieprzem.
Przykrywamy, odciętymi wcześniej, górnymi częściami pomidorów.
3) Pieczemy przez 15 min w temperaturze 190°C od czasu do czasu polewając wypływającym sokiem.
4) Podajemy gorące lub letnie.

Podobno (bo sama JESZCZE nie wypróbowywałam) PYCHA!!!

marieta5

postów: 495

24.06.2007 01:33

Mmmmm... tak, bazylia, pomidorki i mozarella to świetne połączenie, uwielbiam je jeść ot tak skropione złotą oliwą... Aż się rozmarzyłam :) No ja za bardzo od siebie nie mogę nic polecić bo się na kuchni nie znam, nie eksperymentuję dużo z pomidorkami... Po prostu kanapki - uwielbiam grzanki z pomidorami i z rukolą, sosy pomidorowe ze świeżych, soczystych pomidorów, czasem dodaje koktajlowe do ryby, czy do sałatek. Zawsze dodają smaku i urozmaicają nawet najbardziej mdłe danie ;-)

jaagniuk

postów: 5

23.06.2007 22:41

Witam wszystkich.
Ponieważ mamy już sezon na nasze rodzime pomidory, pełne smaku i soczystości, zapraszam do wymieniania się przepisami na dania z tych właśnie owoców.

Oto moje ulubione (choć pewnie oklepane):

CARPACCIO Z POMIDORÓW I MOZZARELLI
składniki na 1 porcję:

2 duże soczyste pomidory (jeśli malinowe - będzie smaczniej)
opakowanie mozzarelli w zalewie (100 - 125 g)
ocet jabłkowy
świeża bazylia
sól, pieprz
oliwki

Pomidory parzymy przez chwilę we wrzątku, obieramy ze skórki, a następnie kroimy w plastry (grubość wedle upodobań). Mozzarellę odsączamy z zalewy, a następnie również kroimy w pasterki. Oba składniki umieszczamy na przemian wokół dużego płaskiego talerza. Z powodów estetycznych dobrze jest, gdy plastrów pomidora wyjdzie nam tyle samo, co plastrów sera.
Całość polewiamy octem (jeśli ktoś woli bardziej kaloryczną wersję - polecam oliwę z oliwek), przyprawiamy, a na koniec posypujemy sporą ilością posiekanej świeżej bazylii. Na żrodku , także ze względów estetycznych, umieszczamy kilka oliwek i sieposiekane listki bazylii.

Danie prezentuje się oszałamiająco i łatwo się od niego uzależnić. Świetny jest do niego biały świeży chleb - zagryzamy nim pomidorki, a na koniec wycieramy to, co pozostało na talerzu.

Smacznego :)