Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Przystawka z cukinii >

Uwielbiam wszelkiego rodzaju potrafi z wykorzystaniem cukinii. Dodatkowo jest to bardzo zdrowe...

temptinglook, 14.12.2017 | czytaj dalej


Pomoc w organizacji eventu >

Hej! organizuję imprezę kulturalno-sportową i poszukuję firmy, która pomoże mi w...

jasang, 14.12.2017 | czytaj dalej


Wasze ulubione herbaty >

Mi w ostatnim czasie najbardziej smakuje herbata https://moyamatcha.com. Ma charakterystyczny, ciekawy aromat,...

Kambelina, 14.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2010, wpisów: 30162
najnowszy wpis: 14.12.2017 19:27

Mamy 27397 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Alkohole domowe. (szybkie)

Ela LISA

postów: 1956

04.05.2009 13:16

Ciekawe,trzeba bedzie pomyslec i cos wpisac.

migotka333

postów: 1184

31.08.2008 07:32

Pewnie, że spróbuję... tylko ten SERNIK chciałam zrobić na Święta. I jakby nie wyszło, to będzie wsypa :-)

Chenia

postów: 459

30.08.2008 11:26

Migotka a co Ci szkodzi spróbować :-)
Minutka na pewno wypróbuję :-)

migotka333

postów: 1184

15.08.2008 15:56

Czy mogę dać takiego domowego Bailey's-a do sernika (Anny Olson),a orginalnie powinnam Irish Cream?

minutka

postów: 1250

15.08.2008 14:44

Polecam łatwą do zrobienia kawówkę:

KAWÓWKA
Do termosa 0,75 l wlać szklankę kawy (z 2-3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, może być też z ekspresu). Zagotować szklankę wody z 0,5 laski wanilii (znajomy uznał, że może być też cukier waniliowy), dosypać 1,5 szklanki cukru, a gdy się rozpuści, wlać do termosa z kawą. Zamknąć termos i odstawić na 6 godzin. Potem przelać do dużej butelki i zalać szklanką spirytusu 90%. Zakorkować. Pozostawić na 10 dni w ciemnym miejscu, mieszając zawartość kilka razy dziennie.

To o wiele prostszy przepis niż ten, jaki swego czasu krążył po Warszawie (w którym trzeba było umieszczać ziarna kawy w cytrynie wiszacej w gąsiorze). Poza tym efekt mało tego, że szybszy to i o wiele smaczniejszy.

post edytowany 1 raz, ostatnio 28.04.2009 20:35

andzia

postów: 1

11.01.2008 09:32

gdzie znajde przepis na sheridansa?

Chenia

postów: 459

17.05.2007 23:25

Przepis robi furorę u moich znajomych. Rozpijam naród jak nic...

Chenia

postów: 459

17.05.2007 15:29

To jest za dobre! Nie ma najmniejszych szans na przeleżenie w lodówce aż 3 miesiące :-))))

jacek1f

postów: 2296

17.05.2007 07:53

Odpowiem od razu na częste pytanie (choć niezrozumiałe dla mnie :--)))

Jak długo można trzymać?
Ano, w lodówce to i ze 3 miesiace. Ale po co?
:-)

Chenia

postów: 459

16.05.2007 22:59

No więc zrobiłam... pyszności, zamiast kremówki dodałam UHTej 18%. Dawno nie piłam oryginału, więc trudno mi porównywać... Faktycznie lepiej dodać alkoholu mniej niż 1/2 litra, chyba że macie mocne głowy :-))))))

Chenia

postów: 459

16.05.2007 19:41

Dzisiaj już widziałam gdzieś na forum ten przepis. Tak się fajnie składa, że akurat mam ugotowaną puchę słodkiego mleka skondensowanego, którą zawsze trzymam na wszelki wypadek (do wafli dla niespodziewanych gości :-)). Pędzę zaraz na aerobik, ale potem... dam znać wieczorem jak wyszło :-) Dzięki

jacek1f

postów: 2296

16.05.2007 15:55

mam Baileysa, moze byc?

1/4-1/2 l wódki(według preferencji co do zawartości promilii,ja daję raczej 1/4)
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego- gotować zamknietą puszkę do 3 godzin
1/2 szkl. śmietany kremówki(ostatnio dałam mleko i taki wariant wolę)
trochę cukru pudru(niekoniecznie)
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Zimny karmel przełożyć do miski, miksować z alkoholem,cukrem pudrem, dodać
rozpuszczoną w minimalnej ilosci wody kawę, śmietankę(mleko).

szybko łatwo i przyjemnie - tylko mleko SŁODZONE... bo z niesłodzonego nic nie wychodzi:-)))

Znika błyskawicznie.

Chenia

postów: 459

16.05.2007 14:45

Przepis na sheridansa please!!!!!!!!!!!!!!!!

LUTRA

postów: 3

15.01.2007 19:59

Goga, oto przepis na kukułeczkę:

Składniki:
- 1/2 l wódki 40%,
- 1/2 kg kukułek.

Sposób przyrządzenia:
Kukułki najlepiej rozgnieść tłuczkiem. Następnie wsypać do butelki z wódką. Potrząsać, aż kukułki się rozpuszczą. To trochę potrwa, więc trzeba albo mieć cierpliwość albo siłę w rękach.
Można dodać likeru czekoladowego lub kakaowego. Dobrze jest odstawić trunek na 2 tygodnie, bo wtedy lepiej przejdzie. U mnie tyle nie wytrzyma ;-) Na prawdę dobre, szczególnie na imprezach. Życzę smacznego!

Goga

postów: 38

11.01.2007 20:04

Ula proszę podaj przepis na sheridansa i kukułeczkę

Regina

postów: 11

11.01.2007 05:45

Miodówka

0,5 kg miodu wielokwiatowego
5-8 ziarenek ziela angielskiego
Mała paczka cukru wanilinowego
0,5 łyżeczki gałki muszkatowej
0,5 łyżeczki cynamonu
1 l spirytusu
600 ml wody
Skórka z 1 pomarańczy - pokrojona w paseczki
Przygotować miód do koloru brązowego, dodać pozostałe przyprawy, bez skórki pomarańczy, oraz wodę. Zagotować a potem schłodzić. Dodać spirytus i skórkę. Wlać do butelek. Po 24 godz. Przecedzić.
Ta miodówka jest naprawdę rewelacyjna i nadaje się do picia od razu.

Regina

postów: 11

11.01.2007 05:44

LIKIER ŚMIETANOWY
0,5 l mleka lub śmietanki, 0,5 kg cukru, 0,5 laski wanilii, 1 cytryna pokrojona w plasterki pozbawiona pestek, 0,5 l spirytusu.
Wlać śmietankę, dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia, dodać spreparowaną cytrynę, laskę wanilii przekrojoną wzdłuż, na koniec wlać spirytus. Można dodać 200 ml rumu złocistego. Przez 4 tygodnie codziennie wstrząsnąć. Następne dwa tygodnie pozostawić w spokoju.. Potem zlać jak wino. Pozostały serek przefiltrować przez watę i gazę.

ŻENICHA
KILOGRAM LEKKO ZMROŻONYCH OWOCÓW DZIKIEJ RÓŻY LEKKO NAKŁUĆ, WSYPAĆ DO GĄSIORKA, ZALAĆ 0.75 L SPIRYTUSU, DODAĆ 6 GOŹDZIKÓW, TOREBKĘ RUMIANKU, TOREBKĘ MIĘTY PIEPRZOWEJ. NA 5 TYGODNI POZOSTAWIĆ W CIEPŁYM MIEJSCU. GĄSIOREM WSTRZĄSAĆ CODZIENNIE. PO TYM CZASIE ZLAĆ, Z OWOCÓW WYCISNĄĆ SOK, POŁĄCZYĆ Z NALEWKĄ.0,5 L MIODU ZAGOTOWAĆ Z 0,5 L WODY , OSTUDZIĆ DODAĆ 0,5 L WÓDKI. POŁĄCZYĆ Z NALEWKĄ. ODSTAWIĆ NA 3 MIESIĄCE.

Pigwówka na miodzie.
1 kg kwaśnych owoców krajowej pigwy pozbawić pestek, pokroić, zalać wódką 40% zrobioną ze spirytusu. Po 3 tyg. Zlać alkohol, owoce zasypać szklanką cukru, poczekać az zrobi się syrop. Syrop zlać połączyć z nalewką, dodać 4 łyżki płynnego miodu lipowego lub akacjowego, 0,5 łyżeczki korzenia arcydzięgla, 2 kawałki skórki pomarańczy obranej tak by nie było białego miąższu, sok z połowy pomarańczy i 50 ml rumu. Odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie nalewkę przefiltrować. Zlać do butelek, pozwolić dojrzewać 3 miesiące.

Goga

postów: 38

03.01.2007 20:21

Podaj proszę przepis na porterówkę, kukułeczkę i sheridansa

Ula

postów: 8

03.01.2007 03:34

Pysznoty, takie pyszne jak, np. tzw. ajerkoniak, porterówka, kukułeczka, sheridans, pigwóweczka. Ciągle robię na rodzinne imprezy i ciągle mało.
Nalewki, na które trzeba czekać, ok. 1/2 roku, nie wchodzą w grę, chodzi o fajne, szybkie i pyszate wódeczki dla kobitek !!!