Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27177 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Programy kuchni+

FORUM kuchnia+ Adam w sieci: patenty i triki

więcej >>

bmp55

postów: 6

19.09.2014 19:07

Drogi Panie Adamie,

W 8 odcinku demonstruje Pan jak przyrządzić hamburgera z wołowiny. Nie podaje Pan jednak z jakiej części. Byłbym wdzięczny za wskazówkę.

Hania_SN

postów: 5

29.04.2013 22:30

Drogi Panie Adamie,

Będę bardzo wdzięczna za podowiedź jak najlepiej przygotować pieczeń cielęcą w duchu staropolskim, tak by nie była ani mdła, ani twarda jak podeszwa. Kiedy należy solić mięso: przed, czy po upieczeniu?

Serdecznie pozdrawiam

osid

postów: 53

02.01.2013 15:20

betaniko
było już kilka razy na forum !! w Polsce ciężko jest dostać dobrą wołowinę bo hodujemy rasy mleczne a nie mięsne a z mlecznej nie zrobisz dobrej pieczeni czy steku !!
proponuję poszukać wołowiny z Argentyny czy Teksasu, jest w macro i selgros-ie, poza tym małe specjalistyczne sklepy mięsne lub dobre DELI.
ale wołowina bedzie tak jak piszesz albo mięciutka i różowa w środku albo wysmażona - twarda i gumowa !! jak nie lubisz tatara i surowego mięsa to odpuść sobie wołowinę ;) dla mnie osobiście jedzenie wołowiny w stopniu wyższym niż "średnio wysmażona" mija się kompletnie z celem.

post edytowany 2 razy, ostatnio 02.01.2013 15:23

betanika

postów: 1

01.01.2013 20:53

Panie Adamie. Oglądałam niejeden Pana przepis na wyśmienitą wołowinę. I zawsze to jest wołowina lekko krwista, ma taki różowy kolor, który dla mnie nie jest do przyjęcia. Mam niestety jeden problem. Nie lubię krwistej wołowiny. A ta dobrze wysmażona zawsze wychodzi mi gumowata i twarda. Nawet w restauracjach (dobrych) jak proszę o stek wołowy zawsze jest twardy albo cieknący różowym płynem. Proszę o jakiś dobry przepis na pieczeń wołową, która nie miałaby różowego koloru a jednocześnie byłaby miękka. Mój mąż od dawna próbuję przygotować dla mnie taką pieczeń i zawsze wychodzi mu zbyt twarda. Pomocy! Czy to jest w ogóle możliwe? Czy do tego nadaje się tylko polędwica wołowa? Mąż uwielbia rostbef i chciałby go tak przyrządzić abym i ja była zadowolona z niego. Ostatni próbował piec go - zgodnie z Pana zaleceniem - długi i w niskiej temperaturze. Efekt jest ciągle ten sam.
Pozdrawiam.

ET80pl

postów: 1

20.12.2012 16:58

Wszystko fajnie i elegancko w Panskim programie. Przepisy ktore Pan prezentuje i prowadzenie programu naprawde mi sie podoba. Jest tylko jedno male "ale" Bardzo prosze o zdjecie zegarka gdy pracuje Pan z potrawami w kuchni. Rozprasza mnie on i jak na moje oko to kompletnie mi tam nie pasuje. Oczywiscie zrobi Pan jak zechce ale to tylko moja opinia. Program i tak bede dalej ogladal :) Pozdrawiam

VANbrutus

postów: 6

17.12.2012 00:53

kowboy napisał 15.06.2012 17:02:
Witam.
Panie Adamie bardzo praszę o przepis na danie dla kulturystów ktory zawiera bardzo duzą ilosc białka dziękuje i pozdrawiam.

Kowboy
tak podpowiem ze warto zwrocic uwage na kuchnie mexykanska-- fasola do wszystkiego... strasznie silne chlopaki tam zyja :)

VANbrutus

postów: 6

17.12.2012 00:51

paula7878 napisała 02.12.2012 17:20:
Witam .Panie Adamie mam maly problem nigdy w zyciu nie gotowalam Krewetek a syn od ponad 2 lat mi zyc nie daje w waszych programach tak zachwycace sie nad nimi ,ale ja jako mieso żerca az ciarek dostaje na mysl ze miala bym je w rekach miec
;p Bogata to ja nie jestem wiec Prosze o jakis tani przepis :) Klaniam sie Paulina z warszawy
najprosciej- omlet z krewetkami i boczniakiem :) przepyszne polaczenie..
ponadto z klasykow - koktaj z krewetkami w sosie 1000 island,
pizza z owocami mozna, i wszelkie dania na woku... :)
krewetka kocha czosnek i chili to warto zapamietac :)
w Szwecji czesto robi sie sos z krewetkami do ryb na parze ...a nawet do mies... udanej zabawy :)

VANbrutus

postów: 6

17.12.2012 00:46

Szanowny Panie Adamie,
-- czy dodawanie skorki cytrusow do potraw nie jest szkodliwe ?-- nawet po dokladnym wyszorowaniu i wyparzeniu wrzatkiem nie usuniemy konserwantow i grzybobojczych substancji, ktorej zdarzyly gleboko wniknac w skorke. Dlaczego jest to szeroko propagowane w programach kulinarnych i nikt nie ostrzega przed toxycznoscia, alergenami i nie przypomina o prawidlowym przygotowaniem cytrusa? Ponadto nikt nie namawia do uzycia ekologicznych produktow... by the way-- gdzie w Warszwie mozna kupic ekologiczne cytrusy? w koncu warszawa to nie California i raczej nie bedzie lokalnych produktow.../ szegolnie zima / :)
dziekuje i pozdrawiam
/ ja staram sie jesc produkty sezonowe i lokalne- czy to Szwecja, Hiszpania , USA czy Polska- do czego GORACO namawiam wszyskich fanow GOTOWANIA/

post edytowany 1 raz, ostatnio 17.12.2012 00:51

paula7878

postów: 1

02.12.2012 17:20

Witam .Panie Adamie mam maly problem nigdy w zyciu nie gotowalam Krewetek a syn od ponad 2 lat mi zyc nie daje w waszych programach tak zachwycace sie nad nimi ,ale ja jako mieso żerca az ciarek dostaje na mysl ze miala bym je w rekach miec
;p Bogata to ja nie jestem wiec Prosze o jakis tani przepis :) Klaniam sie Paulina z warszawy

annaw78

postów: 1

05.11.2012 16:26

Fajny program,ale pan kamerzysta uprzejmie proszony jest o filmowanie z wysokosci jak w ruch ida wysokie garnki(zawsze pieknie błyszczące),bo nie widac zawartosci. Dziekuje

Nenu

postów: 1

27.10.2012 16:49

Witam Panie Adamie.
Pamiętam z dzieciństwa połączenie smaku kaczki ( chyba smażona) z płatkami róży ( chyba placuszki). Próbowałam różnych kombinacji, ale wciąż mi umyka słodycz którą pamiętam. Może Pan coś podpowie

Nenu

Ali84

postów: 1

27.09.2012 15:54

Witam :) Panie Adamie, bardzo prosze o odpowiedz na pytanie: czy sandacza z kulebiaka mozna zastapc jakas inna ryba? Jesli tak to jaka i czy ewentualni moze byc mrozona? Z gory dziekuje i pozdrawiam

kowboy

postów: 1

15.06.2012 17:02

Witam.
Panie Adamie bardzo praszę o przepis na danie dla kulturystów ktory zawiera bardzo duzą ilosc białka dziękuje i pozdrawiam.

Kowboy

zetka

postów: 1

14.06.2012 21:26

Witam,

Panie Adamie proszę o przepis na prawdziwy argentyński sos chimichurii,
przepisy które podają w necie odbiegają od tego co serwują w Argentynie.

pozdrawiam

Zetka

kamilsakalus

postów: 29

14.06.2012 16:48

a pewnie, że robi różnicę. Bo jemy najpierw oczami.

Gonzo

postów: 103

14.06.2012 00:08

Przy okazji, dzięki programom kuchni tv nauczyłam się obwiązywać mięso, czego wcześniej nie robiłam i to był błąd, bo nie uwierzycie jaką różnicę robi właściwe ukształtowanie mięsa.

post edytowany 1 raz, ostatnio 14.06.2012 13:43

Gonzo

postów: 103

13.06.2012 23:46

Kawał mięsa krój w poprzek włókien, a jeśli chcesz mieć ksztaltne kawałki to pokrojone plastry obowiąz bawelnianym (lnianym) sznurkiem kształtując koliste plastry.

kamilsakalus

postów: 29

13.06.2012 23:25

myszsza - jesteś pewnie doświadczonym kucharzem, więc nie masz problemu w wykrojeniem steka. Ale ktoś, kto nie gotuje, ma problem. I to nie jest takie wcale proste, by wycięte mięso miało kształt i nie wyglądały jak jakieś skrawki odrywane od skóry.

myszsza

postów: 251

13.06.2012 21:47

W przepisie jest napisane, że 60 stopni, jakoś zabrakło umiejętności czytania? Zaroiło się w tym temacie od dość niemądrych postów jednowpisowych forumowiczów, ciekawe czemu? canea, klysiek, meVa15 (z resztek ugotuj bulion, a antrykot przykrój na kształt serduszka).
Czekam na post: Panie Adamie, jak najlepiej pokroić szczypiorek? Bo można wzdłuż i w poprzek. A co zrobić z tymi małymi cebulkami na końcu? Jak je można wykorzystać?

post edytowany 1 raz, ostatnio 13.06.2012 21:54

canea

postów: 2

13.06.2012 18:25

fajnie Pan opisał jak zrobić pierś z indyka - z użyciem termometru - tylko chyba umknęłło do jakiej temperatury piec :_)

myszsza

postów: 251

12.06.2012 23:29

Masz internet, masz przepis. Nie bajeruj.

klysiek

postów: 1

12.06.2012 17:51

Witam Panie Adamie!
Chciałam zapytać o przepis na "sos duński". Jest on dodawany do hod-dogów na stacjach benzynowych. Pisze na nim, że jest to sos majonezowy z piklami, aczkolwiek nigdzie nie mogę znaleźć przepisu jak sama zrobić taki sos.
Proszę o odpowiedź,
Pozdrawiam :)

meVa15

postów: 1

16.03.2012 21:34

Witam,
Mam problem techniczny - nie wiem jak wyciąć porządny stek z antrykota z dużego kawałka z kośćmi, chciałabym żeby stek jakoś przyzwoicie wyglądał na talerzu. Czy można jakoś wykorzystać resztki mięsa i kości? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam

mikołaj

postów: 1

06.02.2012 15:32

Panie Adamie.
Oglądam pana praogram i musze powiedzieć ze jest bardzo interesujacy. Ale mam pytanie. Jak zrobić obiad dla moich rodziców tak aby był smaczny i romantyczny. Pozdrawiam Pana i wszystkich oglądających. Gdyby Pan nie mógł pokazać tego w telewizji proszę przesłać przepis na e-mail: [email protected]

Paweł_Kucharz

postów: 3

29.09.2011 14:23

Witam serdecznie Panie Adamie,

Jeśli to możliwe prosiłbym o wytłumaczenie w programie jak rozpoznać, które mule kupione jako żywe nie nadają się do spożycia.
Uwielbiam mule pod różnymi postaciami, ale najbardziej te w białym winie z cebulką, czosnkiem, pietruszką, chili i śmietanką. Najlepsze są do tego przepisu mule żywe, które ostatnio bardzo łatwo dostać w hipermarketach i nie tylko, ale za każdym razem bardzo mocno zastanawiam się czy na pewno pozbyłem się wszystkich martwych zwierzątek.
Nie wiem też czy mule kupione jako mrożone, które nie otworzyły się przy duszeniu należy wyrzucić.

Proszę o pomoc.

Helena1

postów: 3

20.09.2011 18:09

Witam Państwa

Przykro mi bardzo , ze rejestr przepisów nie obejmuje całości prezentowanego materiału. Szkoda, bo nie zapamieta sie tego wszystkiego.
Oglądając dzisiaj "Na słodko: gorzka czekolada" - Anny Olson , znalazlam tylkon przepis na tartę.
Czy nie ma mozliwości umieszczenia całego prezentowanego materiału?
Ponadto pisząc
tytul nie widze Anny Olson, ani tematu na słodko.
Dziekuję i pozdrawiam

Helena Dobber