Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Przepisy na swieta >

Dla mnie w święta obowiązkowo musi być bigos i tradycyjna polska sałatka...

temptinglook, 17.12.2017 | czytaj dalej


Sieć nowych restauracji >

Z racji, że planuję otworzyć niebawem nową restaurację poszukuję ku temu lokale,...

Karpatk67a, 17.12.2017 | czytaj dalej


lampa loft >

można ledowe właśnie oświetlenie umieścić pod wiszącymi szafkami. Ładnie oświetlają blaty. Też...

klarcik, 16.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2012, wpisów: 30167
najnowszy wpis: 17.12.2017 20:30

Mamy 27420 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Programy kuchni+

FORUM kuchnia+ Adam po pracy 3

więcej >>

Kajak

postów: 4

16.05.2014 17:46

Mi bardzo przypadł do gustu ten program i zgadzam się, że kucharz dobry.

__________________
Praca na wakacje - porady dla osób poszukujących pracy na wakacje

BM402

postów: 8

16.04.2013 22:04

Witam.Moim zdaniem,dobry kucharz potrafi zadowolic szersza rzesze zjadaczy,nie tylko tych co maja grube portfele.

kuba sbl

postów: 7

29.03.2011 19:15

rewelacja
dobre przepisy dobry prowadzacy

ursi5

postów: 219

02.01.2011 15:36

Ja także jak większość forumowiczów jestem pełna uznania dla wiedzy, umiejętności P. Adama i ogólnej chęci przekazania tego wszystkiego widzom.

riolcia

postów: 14

02.01.2011 14:50

Dla mnie widać braki pana Adama na każdym kroku. Pamiętam jak w którymś odcinku ubijał najpierw jakąś masę, a później tymi samymi ubrudzonymi końcówkami miksera ubijał pianę z białek. Dawno nie oglądałam więc może doszedł do wprawy ;o)

arek3210

postów: 4

23.12.2010 22:56

Adam pełen luz potrafi się wysłowić i gotować piątka z plusem

iworomo

postów: 3

06.10.2010 19:41

Bardzo zrównoważony, nie rżnie pajaca, bez apaszki i okularów na głowie, wyrazisty, słowem gość!

hanouk

postów: 21

05.10.2010 18:34

Uwielbiam ten program , wszystkie kolejne części , Pana Adana także niezaleznie od koloru swetra ktory ma na sobie . Jest fachowy, normalny nie nadety , widac że umie gotowac i sprawia mu to frajde , jeden z wybijajacych sie polskich pprogramów o gotowaniu. Prowadzący niczego nie udaje , nie lazsuje siebie tylko gotuje i świetnie o tym mówi. Pozdrawiam Panie Adamie - tak trzymać

k.tyczynski

postów: 81

30.08.2010 15:24

Ale po co komuś zmieniać ubranie, może on czuje się dobrze w tym, w czym występuje...

kris ulung

postów: 6

30.08.2010 01:56

No i teraz powinna pojawić się Ela Lisa, go on!!!

560705

postów: 35

29.08.2010 16:31

admin napisał 11.03.2010 12:13:
Witam
Przypominam, że prywatne wiadomości, jak sama nazwa wskazuje, służą do komunikowania się między sobą prywatnie a nie na forum, również po to aby wyjaśnić sobie pewne niewygodne kwestie. Bardzo Was proszę trzymajmy się tematu jaki jest poruszany w danym pokoju bez prywatnych analiz i tych wzajemnych zjadliwości.

dziękuję
pozdrawiam
No nareszcie jakaś reakcja. Wchodzę na forum tematyczne (chodzi w tym przypadku o program "Adam..." i widzę bitwę słowna między forumowiczami, wzajemne wycieczko ad personam. Jeszcze chwila a wkręcicie w swoje "argumenty" Kaczyńskiego, Niesiołowskiego, Palikota i Kurskiego. Polskie piekło. Nawet tu. Przecież każdy ma prawo mieć swoje zdanie na temat programu i nie należy kogoś obrażać za to tylko ze mamy inny pogląd.

Jeśli chodzi o program (bo to jest temat a nie czy ktoś jest głupi czy mądry) to m.zd. zaczął się słabo. Ale jest widoczna progresja. Prezentacje są prawdziwe a kamerzysta wraz z montażystą w ograniczonym wymiarze inscenizują i przycinają. Może tylko, Panie Adamie powinien Pan zrezygnować z tych pulowerków i koszul, oraz spodni w "kancik" na rzecz czegoś luźniejszego albo profesjonalnego ubioru kucharza. Prezentowane dania i myki techniczne są dla mnie inspiracją a nie dosłowną receptą. M.zd. to jedna z lepszych polskich produkcji. Jak ktoś tu już powiedział bez zadęcia, z udziałem prawdziwego szefa (a nie tych co to ładnie się uśmiechają i nic nie potrafią - "gotować każdy może..."). Pan Adam oprócz tego, że umie gotować to także umie mówić po polsku - nie słyszałem u Niego "umią" czy "poszłem", nie używa słów bez związku jak np "rubaszna ryba (czy coś takiego - Łapetyt). Nie nudzi, ze coś "jest zdrowe" a coś nie. Solidny program (i kucharz), ale ma jeszcze duży potencjał.

emiliaw

postów: 8

18.08.2010 14:46

Lubie ten program Pan Adam to taki ciepły misiek :)) bardzo urocza persona i sympatyczny mężczyzna, szkoda że jego dania są takie maciupkie.. a produkty które wykorzystuje... drogie....

gacek

postów: 1

04.06.2010 01:12

Brawo Admin!!
Należy dyscyplinować niesfornych użytkowników.
A gwoli wesołości:
Czy wiecie jaka jest etymologia imienia "Adam" -
Ewa powiedziała doń: Zjedz jabłko, a dam ...
i tak już zostało

snoozy

postów: 2419

12.03.2010 18:34

Bardzo dobry przykład i w dodatku kto go wymyślił :-))))))

bigmaciek

postów: 114

12.03.2010 16:30

snoozy napisał 12.03.2010 09:55:
Kuchnia włoska uznawana jest za kuchnie prostą w wykonaniu i taka jest.Bardzo mnie to interesowało dlaczego tak jest,ze wystarczy smieszac proste składniki, dodac i gotowe.Odpowiedzi było wiele ale jedna wspólna-zwyczajny brak czasu.Nie bieda, nie lenistwo.Brak czasu.
Otóż to Czego przykladem jest np. spaghetti alla puttanesca.

snoozy

postów: 2419

12.03.2010 09:55

Kuchnia włoska uznawana jest za kuchnie prostą w wykonaniu i taka jest.Bardzo mnie to interesowało dlaczego tak jest,ze wystarczy smieszac proste składniki, dodac i gotowe.Odpowiedzi było wiele ale jedna wspólna-zwyczajny brak czasu.Nie bieda, nie lenistwo.Brak czasu.
W naszej kuchni jest wiele takich potraw, które z powszechnie stosowanych zanikły a teraz pojawiły się w restauracjach jako wykwintne dania.I dobrze,ze tak jest bo widać,że ktoś o nich pamięta i nie daje zapomnieć.
Choć P.Adama nie oglądam bo nadzwyczajnie nie przykuwa mnie do TV z różnych powodów to jednego nie moge mu zarzucić-pokazuje polską kuchnie dawną w nowych odsłonach.To,że ją troche zmienia to jest jego sprawa ale pokazuje wiele zapomnianych dań i to mi się bardzo podoba.

Ela LISA

postów: 1956

12.03.2010 06:26

Snoozy,wszystko ,poznej zmienia sie w tradycje. Jednak ta kuchnia, wyszla z biedy.
Ja tez znalam i bardzo bogatych Wlochow,ktorzy jedli tak jak wszyscy. Czasami jednak, jakies potrawy,mnie osobiscie powalaly. wlasnie tym,ze byly czyms niesamowicie ubogim. To co bylo pokazywane w programach kulinarnych, czy filmach, nijak sie mialo , do zycia wsrod nich. Co nie znaczy, ze mi tej kuchni, czasami, lub bardzo czesto nie brakuje. Uwazam, ze jest to ( ogolnie z calych Wloch ) rewelacyjna kuchnia.

marghe

postów: 356

11.03.2010 23:14

snoozy napisał 11.03.2010 22:57:
.Czy to jest bieda?Zdecydowanie nie.To jest TRADYCJA!!!!!!
Bingo.

snoozy

postów: 2419

11.03.2010 22:57

Kuchnia południa Włoch zawsze była inna niż północy co nie znaczy,że gorsza.Najfajniejsze jest to,ze takie potrawy serwowane są teraz w renomowanych restauracjach jako jedne z ekskluziw dań.Tak samo jest w naszych restauracjach (pewnie u P.Adama też) i bardzo dobrze.Czy sbrofadej jest zupą ludzi ubogich?zdecydowanie tak ale co z tego.Jest rewelacyjną zupą i cała północ Włoch ją je.
Znam wilu Włochów, których stac na jedzenie takich rzeczy jakim się niektórym nie śni a wolą zjeśc napakowaną chlebem zupe czy makaron pici z podsmarzanym chlebem jako sos.Czy to jest bieda?Zdecydowanie nie.To jest TRADYCJA!!!!!!

marghe

postów: 356

11.03.2010 22:39

Brak mi słów.
Stawianie znaku równości między biedą a analfabetyzmem to już naprawdę dno.
Wybaczcie słownictwo ale tego się nie da inaczej określić.
Czy na forum jest funkcja "ignoruj"?
Bo szkoda nerwów

ps. Też mieszkałam iks lat we Włoszech.. zero analfabetów..

post edytowany 1 raz, ostatnio 11.03.2010 22:40

Ela LISA

postów: 1956

11.03.2010 21:57

Caer, tak wlasnie, analfabetow. Mieszkalam tam przez pare lat. Na jednej ulicy, byly ich setkli. Jeszcze bym starala sie to zrozumiec, gdyby to byly, tylko osoby , w wieku ok 100 lat. Moze bieda bym to tlumaczyla,ciezka praca od dziecka, itd. Ale to byli ludzie od 10 do 4o lat ( Na peczki) Cala reszta, jeszcze ponad ten wiek. Paro letnie dzieci, pracowaly w kawiarniach , po nocach, roznoszac ludzom kawe, i sprzatajac.
Dlaczego mieszaja makaron, z sosem w garnku ? Latwiej bylo obdzielic kilkanascie osob, mala iloscia jezenia, mieszajac wszystko razem. Uczciwie po rowno.
Gdybys wiedziala, jak robia pulpety, to bys sie zalamala.
30 dag miesa, wielki rozmoczony bochen chleba,pelno chleba suchego( tartego,) jajka, parmezan, natka, posiekany czosnek, sol, i pieprz. Pozniej, jeszcze raz, gruba warstwa tartego chleba, i smazymy. Ta kuchnia, czasami zaskakuje staszliwa bieda.Jest smaczna, ale na poludniu gdzie bylam, biedna.

Hors Dewre

postów: 30

11.03.2010 19:52

z tego co sie orientuje, to p. Adama nie ma w pracy w poniedziałki i niedziele, tak przynajmniej było jakis czas temu.

w sumie to zawsze można go zapytac np tu http://blog.ancora-restaurant.com, czytam regularnie i widze ze odpowiada na pytania

Donkacper - i daj znac jak było, dawno nie odwiedzałem tego miejsca

No i czy zamawiałes wino, a moze siłą wciskają, do kugla ;D

caer

postów: 194

11.03.2010 19:02

tylko mu tego wątku nie pokazuj bo się chłop załamie :P
no i wyrazy szacunku przekaż oczywiście :) Coraz fajniej się ten Pan Adam usmiecha, pomijając już świetne przepisy

post edytowany 1 raz, ostatnio 11.03.2010 19:05

migotka333

postów: 1184

11.03.2010 18:54

pozdrów, pozdrów...kawał dobrej roboty odwala w swoich programch
:-)

caer

postów: 194

11.03.2010 18:53

a ja bym właśnie proponowała wogole zakończyć już cała dyskusję. Wcale nie jest śmieszniej tylko coraz smutniej

wróćmy do jedzenia :)
tej np. tarty ziemnaczano porowej. Bardzo poważnie się do niej przymierzam. z tym że zrobię włańie tartę, nie tartinki.

a propos własnie mi sie przypomniał przepis na tartę z ziemniakami
lece do wątku o tartach
ziuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

:)

ania7403

postów: 63

11.03.2010 18:50

ja już raz pisałam ale się powtórzę: tak, sos jest rewelacyjny.
Donkacper, jak akurat uda Ci się spotkać Pana adama, to go pozdrów pewnie od 99% forumowiczów :)

donkacper

postów: 26

11.03.2010 18:43

Nie caer niech brnie dalej, błagam, robi się coraz weselej !

A co do sumika, to także robiłem ten sos, co prawda wykorzystany do innej potrawy, ale rewelacyjny!

I tak w ogóle to jutro wyjazd do Krakowa, już nie mogę się doczekać wizyty u Pana Adama !

post edytowany 1 raz, ostatnio 11.03.2010 18:45

caer

postów: 194

11.03.2010 18:23

Ela LISA napisała 11.03.2010 18:07:
Nigdy tez nie twierdzilam ze Wlosi gotowac nie potrafia. Co do tego ze jest tam bardzo wielu analfabetow, potwierdzam.
analfabetów????
Ela daj juz spokój na litość boską

Ela LISA

postów: 1956

11.03.2010 18:07

Nigdy tez nie twierdzilam ze Wlosi gotowac nie potrafia. Co do tego ze jest tam bardzo wielu analfabetow, potwierdzam.

Ela LISA

postów: 1956

11.03.2010 18:06

Adam tez czasami, pokazuje cos, co mnie interesuje. Kiedys zrobil rewelacyjny schab.Ostatnio troc. Nie jestem ciagle tylko na nie, czesto i na tak.Poprostu, nie wszystko dla mnie jest zawsze super. To wszystko.

marghe

postów: 356

11.03.2010 18:02

Ela LISA napisała 11.03.2010 10:28:
Tak jak przy mieszaniu makaronu z sosem.Jezeli u mnie dziecko, bedzie chcialo dostac sos na makaronie, to go dostanie. U innych pojdzie glodne spac.
Dawno się tak nie ubawiłam.

Zapachniało Orwellem. Równi i równiejsi

snoozy

postów: 2419

11.03.2010 17:28

Ja nie oglądam programu i problem z oceną mam z głowy.Wyluzujcie troche :-)

caer

postów: 194

11.03.2010 15:50

a ja sumika zrobiłam :) mniam (znaczy tilapie bo miałam akurat :)
i koperek na wierzch mniam
a do tego puree z ziemniaków i pietruszki
mniam, że tak sie powtórzę

bigmaciek

postów: 114

11.03.2010 15:22

donkacper: to dziecko z sosem to nawiazanie do dyskusji o programie Mamaryla. Była tam scena kiedy dziecko p. Maryli polało makaron (spaghetti) sosem, czego zdaniem wielu forumowiczów nie powinno mieć miejsca zwłaszcza w programie o kuchni włoskiej. Na co Ela wyskoczyła, że w kuchni, szczegolnie włoskiej, wszystko wolno (no, powiedzmy prawie wszystko) a w ogóle czego się wszyscy czepiaja bo p. Maryla prowadzi program nie nt kuchni włoskiej tylko nt wariacji tej kuchni i w ogóle nie ma tematu. A poza tym same ochy i achy nt. prowadzącej a ci co się jej czepiają to nic nie rozumiejace prostaki. Nie dostrzegają tego talentu co Ela dotrzega. Szczytem było stwierdzenie, że Włosi to sami analfabeci, gotować nie potrafią, makaronu na talerzu wymieszac nie umieją, a my jesteśmy w Polsce w której panują inne zwyczaje i żaden Włoch nie będzie nam tu podskakiwał. Coś w tym stylu. Poziom dyskusji podobny jak tu. I poziom hipokryzji również jak w tym przykładzie :

"Donkacper.
Nie mam pretensji o wino do posilku.
Ale ja, wypilabym jednak wino, po plackach i kuglu."

To o co chodzi w końcu z tym winem? Można go wypić do tego kugla czy placka czy nie? Czy p. Adam jest w końcu cacy czy be?

11.03.2010 12:13

 

Witam
Przypominam, że prywatne wiadomości, jak sama nazwa wskazuje, służą do komunikowania się między sobą prywatnie a nie na forum, również po to aby wyjaśnić sobie pewne niewygodne kwestie. Bardzo Was proszę trzymajmy się tematu jaki jest poruszany w danym pokoju bez prywatnych analiz i tych wzajemnych zjadliwości.

dziękuję
pozdrawiam

Ela LISA

postów: 1956

11.03.2010 10:53

A jeszcze cos, wczoraj kupilam pierwszy raz - Piekna TV,co prawda numer 11, ale okazalo sie, ze w srodku, sa przeisy z KUCHNI TV. W tym numerze dwa Adama i jeden Lapetyta.
Jezeli ktos zbiera przepisy, to warto sobie kupic te gazete. Ilustracje i przepis. Przegapilam wczesniejsze, bo nie wiedzialam, ze tam pojawiaja sie przepisy z programow Kuchni TV.

Ela LISA

postów: 1956

11.03.2010 10:28

Donkacper.
Nie mam pretensji o wino do posilku.
Ale ja, wypilabym jednak wino, po plackach i kuglu.
Szkoda mi zycia na szpanerstwo i pokazowki.
Mozna po te placki, pic i szampana. Za 1000 zl. Za mniej mogloby byc zenujace ,a za wiecej przesada. Tylko po co. Ostatecznie pod bliny z kawiorm, jedni pija schlodzona wodke , inni szampana.
Ja pod placki, wole gesty kefir, sorowke z kiszonej kapusty, cukier, lub smietane.Moze byc tez, gulasz miesny. Wole tak. mysle ze w wiekszosci domow, jednak tak sie je wlasnie jada.
Co do kugla. Nie odpowiada mi.Gdyby na gorze, Adam polozyl chociaz, pore wiorkow czegos tlustego, ok. Na dole, masa mogla zostac tym kurczakiem lekko natluszczona.Ale gora, jak dla mnie, jest gumowata.Nie zostala,odpowiednio przygotowana.Ale to jest moja opinia.Ty mozesz miec swoja. Tak jak przy mieszaniu makaronu z sosem.Jezeli u mnie dziecko, bedzie chcialo dostac sos na makaronie, to go dostanie. U innych pojdzie glodne spac.

donkacper

postów: 26

11.03.2010 07:58

Czyli tak jak myślałem, żadnego wyjaśnienia tej krytyki nie będzie. Skoro coś piszesz i jak ciągle twierdzisz wynika to z twojej wiedzy, doświadczenia itd. to chyba powinno pojawić się jakieś uzasadnienie, a tymczasem po raz kolejny okazuje się, że z niczego to nie wynika poza twoim przekonaniem, że tak właśnie ma być.
Jeszcze w nawiązaniu do, że Adam "przekręca" tradycyjne potrawy i w przeciwieństwie do Mammatyli nie informuje o tym. Jak większość twoich postów również i ten składa się w 100 % z kompletnych bzdur, gratuluje. Dokładnie pamiętam jak Adam już na samym początku swoich programów przedstawiał formułę, mówiąc że INSPIRACJĄ dla niego jest kuchnia polska. Praktycznie przy każdej potrawie mówi też, że będzie to coś troszkę innego, albo coś bardziej na jego sposób. I bardzo dobrze, nie bardzo rozumiem jak inaczej miałby wyglądać taki program, dokładne naśladowanie, krok po kroku tak jak robiła to babcia czy ciocia. Co to w ogóle za bzdury ?
A wino???? Adam jak widać wino lubi, najwyraźniej trochę się na winie zna (polecam kartę win w jego restauracji) więc czemu nie? Poza tym, po raz kolejny już powtarzam, to nie Adam wymyślił podawanie win do posiłku!!!! Czep się tego co wpadł na ten pomysł.

Ela LISA

postów: 1956

10.03.2010 22:12

Jak masz ochote, pij wino. Ja Tobie nie zabraniam.

Ela LISA

postów: 1956

10.03.2010 22:11

Bee Jay. Masz racje ze to zwykla babka ziemniaczana. Co do smazenia na teflonowej patelni, tez cos takiego robilam. Kiedy robilam jakies diety, i udawalam sama przed soba, ze sie odchudze. Zwyczajnie jednak, nie bylo to zbyt smaczne, chociaz z cala pewnoscia zdrowsze. Co do kugla, tez wole zeberka, kurczaka wedzonoge, moze , ale z dodatkiem, jeszcze jakiegos innego miesa. Adam smazac placki ziemniaczane, nie dodawal na patenie, zadnego tluszczu.

donkacper

postów: 26

10.03.2010 22:05

A ja nadal czekam na wyjasnienie dlaczego mial nie proponowac wina... Bo Tobie sie to nie podoba Ela? I juz? Skoro sie tak madrzysz to wyjasnij nam to prosze, ja plackow nie probowalem, za to bardzo interesuje mnie ten wlasnie temat

BeeJay

postów: 51

10.03.2010 22:00

Nie wiem o co tyle wojny i złośliwych postów. Dla mnie ten cały kugiel to zwykła babka ziemniaczana (tak zresztą definiuje go moja książka kucharska), u mnie w domu robiona albo sama, albo z dodatkiem np mielonego mięsa. Wersja z wędzonym kurczakiem też może być ciekawa, może kiedyś spróbuję (choć pewnie wolałbym wymienione przez p. Adama wędzone żeberka). :D
Co do placków z teflonowej patelni. To smażę je często, gdy robię to osobiście, podobnie placki z jabłkami - bo po prostu nie ociekają tłuszczem, choć i tak by dobrze się smażyły trzeba trochę oleju dodać. Trudno też o wspaniałą brązową chrupiącą skórkę.

Ela LISA

postów: 1956

10.03.2010 21:43

Raczej nie.

marghe

postów: 356

10.03.2010 21:37

Ela LISA napisała 10.03.2010 06:23:
Obrazacie sie wszyscy sami. Ja czegos takiego ,nie robie.
Ty sama sobie wystawiasz laurkę. Swoimi postami.

Ela LISA

postów: 1956

10.03.2010 21:36

Donkaper, to raczej nikt z Was, nie wszedl do zwyklej dyskusji.Nie sprawdzil nawet, czy chociaz czesciowo, nie mam racji. Ani nawet tego, czy placki ziemniaczane z patelni teflonowej bez tluszczu, zeczywiscie Was smakuja.Nie uwazam nikogo za glupiego. Zreszta kazdy, robi z siebie , sam osobe, ograniczona umyslowo. Ktos napisal, ze bronilam Maryli.Tak, bo nawet wtedy, kiedy robila jakies improwizacje, zawsze informowala kazdego.Tam i tam, robia to tak. Ja zrobie tak ,zmienie to i tamto .Kogos takiego, mozna szanowac. Masz tez wybor .Wiesz jaki. Tak byc powinno.
Mozna tez zrobic bigos z tofu. Dlaczego nie. Ale wyjasnij komus, ze to nie jest prawdziwy bigos. Smalec z planty z granulatem sojowym. Tez mozna.Tylko nie kazdy ,to z apetytem zje.

donkacper

postów: 26

10.03.2010 09:00

Nadal nie wiem co jest złego w podaniu wina do kugla, Ela nie raczyła nam tego wyjasnić, pewnie i tak za głupi jesteśmy żeby zrozumieć....

kobieta37

postów: 8

10.03.2010 06:34

Aaaaa czyli forum to miejsce dlatych co często wchodzą!Brawo.A skąd Pani wie,czy nie czytałam innych postów,a czytałam.NIKT prócz Pani nie obraża tu innych forumowiczów.Także bardzo proszę o poskromienie swojej agresji,bo to nie miejsce na takie pogadanki.Powodzenia!

Ela LISA

postów: 1956

10.03.2010 06:32

Nie zgadzam sie z tym.Kurczaka wedzonego, dla smaku, mozesz dodac. Ale nie tylko. Tradycja ,czasami jest wartoscia, ktorej nie trzeba zmieniac. Tym bardziej, ze wersji kugla jest wiele. Z cala pewnoscia, nie jest dietetyczny. Co do przepisu, to moze i u Was w domu, ktos kiedys go robil.Jezeli tak, to przypomnijcie sobie jego smak. Albo zapytajcie babci, czy jakies cioci. Co do plackow ziemniaczanych Adama, to je zrob, a potem pisz. Nie wszystko, co wychodzi z jego reki, jest smaczne.
Do kugla, mogl sobie to wino darowac.Przynajmniej raz.

Przeczytajcie, a potem pomyslcie, czy kogos czyms takim obrazilam.Zostalo to usuniete. Pozniej poczytajcie wlasne posty

Ela LISA

postów: 1956

10.03.2010 06:27

Kobieto 37, forum ,to tez nie miejsce dla osob, ktore wchodza na nie pare razy,tylko po to, zeby, zeby sie pobawic. Prosze tez poczytac, posty innych osob.Pozniej pomyslec.

Ela LISA

postów: 1956

10.03.2010 06:23

Dalej zachwycajcie sie Adamem. Obrazacie sie wszyscy sami. Ja czegos takiego ,nie robie.

donkacper

postów: 26

09.03.2010 22:27

Proszę więc oświecić nas wielce szanowna Ela Liso, co też powinniśmy sprawdzić i co wiedzieć aby tak jak ty krytykować kucharza za zaproponowanie wina, które według niego pasuje do danej potrawy. Po raz kolejny okazało się, że na forum siedzi tylko "ciemnota" bez żadnego pojęcia, z wyjątkiem oczywiście Ciebie, wszystko wiedzącej, najmądrzejszej, mającej odpowiedź na wszystko. Po raz kolejny pytam: Gdzie jest twój własny, autorski program o gotowaniu? Czemu to Kuchnia.TV do tej pory nie dostrzegła Twego OGROMNEGO talentu oraz wiedzy??? Jak oni w ogóle śmieli pominąć Cię przy okazji planowania ostatniej ramówki tej stacji?!?

Co by kto nie napisał to zawsze pojawia się krytyka z Twojej strony, wszystkim powinny podobać się tylko te programy, które Ty w całej swej łaskawości tolerujesz, nie zastanawia Cię nigdy czemu z pośród tak dużego grona osób niby to Ty zawsze masz rację? ja bym to przemyślał, najlepiej gdzieś w zaciszu.

kobieta37

postów: 8

09.03.2010 22:06

Kugiel super,zrobiłam w/g przepisu....brawo p.Adamie!!!!
p.s pani Elu,proszę nie obrażać forumowiczów!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ela LISA
postów: 1910

09.03.2010 21:52

Wiecie co, wszyscy, macie malo do powiedzenia, jezeli chodzi o kuchnie.Nawet Wam sie nie chce,sprawdzic tego, czy to o czym pisze, ma sens.To ze robicie sobie zarty, czy nagonke na mnie, i zglaszacie do usuniecia, grzeczne posty, swiadczy o tym, kim jestescie. Tyle.

lekka przesada chyba.To forum,a nie portal do wyrażania swoich daleko idących flustracji....

Ela LISA

postów: 1956

09.03.2010 21:52

Wiecie co, wszyscy, macie malo do powiedzenia, jezeli chodzi o kuchnie.Nawet Wam sie nie chce,sprawdzic tego, czy to o czym pisze, ma sens.To ze robicie sobie zarty, czy nagonke na mnie, i zglaszacie do usuniecia, grzeczne posty, swiadczy o tym, kim jestescie. Tyle.

donkacper

postów: 26

09.03.2010 19:33

No coś nie ma szczęścia Pan Adam, co on biedny teraz pocznie po tym jak Ela dokładnie zdemaskowała jego brak wiedzy, doświadczenia i co tu dużo mówić, także dobrego smaku. Biedny on, biedny, co teraz począć, zamknąć knajpkę, noże sprzedać, zająć się czymś łatwiejszym i nie rzucającym się w oczy.... Strzeżcie się, strzeżcie, drodzy kucharze gniewu Ela Lisy !!!! Wino do kugla, toż to cham i prostak!!! Co za zwyczaje?!?

A tak w ogóle Ela, to chyba już gdzieś pisałem, że nie mogę już czytać twoich mądrości, cóż, podtrzymuję. Zniknij siło nieczysta! Buu! :)

Bigmaciek: Dzięki za przypomnienie tonu wypowiedzi Eli, teraz ja będę "tępić" ale nie Pana Adama bynajmniej....

bigmaciek

postów: 114

09.03.2010 16:43

Ela LISA napisała 08.03.2010 22:44:
Nie zgadzam sie z tym.Kurczaka wedzonego, dla smaku, mozesz dodac. Ale nie tylko. Tradycja ,czasami jest wartoscia, ktorej nie trzeba zmieniac. Tym bardziej, ze wersji kugla jest wiele. Z cala pewnoscia, nie jest dietetyczny. Co do przepisu, to moze i u Was w domu, ktos kiedys go robil.Jezeli tak, to przypomnijcie sobie jego smak. Albo zapytajcie babci, czy jakies cioci. Co do plackow ziemniaczanych Adama, to je zrob, a potem pisz. Nie wszystko, co wychodzi z jego reki, jest smaczne.
Do kugla, mogl sobie to wino darowac.Przynajmniej raz.
Aż sie prosi w tym miejscu dodać zaciełość p. Elilisy w obronie niejakiej Mamaryli, której "program nie jest programem ściśle trzymającej się kuchni włoskiej. Raczej wariacją nt. kuchni włoskiej. Luzik." P. Adam ma mniej szczęscia. On powinien sie ścicle trzymać tego co mówia bacie czy ciocie. Szczególnie tych z rodziny p. Eli. Do tego "nie ma rozumu, jest mdły i ciapowaty, taki muminek bez wyrazu. (A Eli) robi się mdło i kośc (jej) w gardle staje (chyba na jego widok?). Dlatego go tępię." To sa dosłowne określenia p. Eli nt p. Adama w innych dyskusjach.

Widelec

postów: 41

09.03.2010 01:14

Super odpowiedź Hors

Hors Dewre

postów: 30

08.03.2010 23:49

O, moja ulubiona elalisa wróciła na swój ukochany hejterski watek!

ela, bądźmy szczerzy. Wszystko, co robił Adam, robił źle. Nie tak jak u ciebie w domu. Nie tak ty to robisz. Po prostu źle robił. Inaczej niż ty i twoja rodzina. Po prostu on nie ma rozumu w głowie. Tak jak ty i twoja rodzina. I jeszcze wino do kugla. U ciebie tak nigdy. Nikt. Pod żadnym pozorem. Bez rozumu.

Szczerze cie całuje :D

Ela LISA

postów: 1956

08.03.2010 22:48

Jesze cos. Moze i w przepisie, z poprzednich czesci Adama, jest olej, ale Adam, placki smazyl na patelni teflonowej , bez tluszczu. Takie placki, sa gumowate, i malo smaczne. Co do mnie, to lubie je i z cebula i bez. Sam , tez jedz je tak, jak Ci smakuja. Popytaj jednak wczesniej kogos, jak to czy owo, powinno byc zrobione.
Nie wymadrzam sie. Stwierdzam fakt.

Ela LISA

postów: 1956

08.03.2010 22:44

Nie zgadzam sie z tym.Kurczaka wedzonego, dla smaku, mozesz dodac. Ale nie tylko. Tradycja ,czasami jest wartoscia, ktorej nie trzeba zmieniac. Tym bardziej, ze wersji kugla jest wiele. Z cala pewnoscia, nie jest dietetyczny. Co do przepisu, to moze i u Was w domu, ktos kiedys go robil.Jezeli tak, to przypomnijcie sobie jego smak. Albo zapytajcie babci, czy jakies cioci. Co do plackow ziemniaczanych Adama, to je zrob, a potem pisz. Nie wszystko, co wychodzi z jego reki, jest smaczne.
Do kugla, mogl sobie to wino darowac.Przynajmniej raz.

ania7403

postów: 63

08.03.2010 20:29

IggyPop napisał 08.03.2010 19:22:
A teraz we mnie wal. Wszystko zniosę :)
Ależ się uśmiałam..... :) To było niezłe :)

IggyPop

postów: 27

08.03.2010 19:22

Ela LISA napisała 08.03.2010 08:03:
W ostatnim odcinku,prezentowano Kugiel lub Kugel
Co moge dodac od siebie .Do farszu ziemniaczanego, powinno sie dodac, duzo tlustego miesa. Mozna dodac kielbase. Smak kugla, bierze sie wlasnie z tluszczu , skwarek.Po kiego grzyba, robic suchego gniota?
Zmiany zmianami, ale powinno sie robic cos takiego ,poprawnie.
Tak jak z plackami ziemniaczanymi, proponowanymi, przez Adama.
Ziemniaki, kawal cebuli, pozniej na patelni teflonowej bez tluszczu.Kto ma rozum, czegos takiego nie zrobi. Takie placki, nie maja smaku i sa gumowate.
Ciekawy przepis na grawlax. Ale, czy do tego kugla, bez tluszczu, przynajmiej raz , Adam nie mogl obejsc sie bez wina ?
Koleżanko.
Trudno wprost znieść Twoje wymądrzanie.
O ile wiem pan Adam nie zaprezentował kugla babcinego, ale go uwspółcześnił.
Jeżeli jadłaś kiedykolwiek kurczaka wędzonego, ale wydaje mi się że nie, to wiesz, że nie jest to suchy wiór.
Poza tym, o ile widzę, on nic nie robi niepoprawnie. Wprost przeciwnie, widać, jego fachowość. W zmianach widzisz niepoprawność? Jakaś bzdura.
A placki ziemniaczane każdy robi jak chce. Ja np nie znoszę ich z cebulą. Lubię tylko starte ziemniaki z jajkiem, mąką i solą. Ale nie kieruję słów potępienia do wielbicieli cebuli i innych dodatków w plackach, ani do tych którzy z zasady smażą bez tłuszczu.
No i nawet w przepisie podany jest olej do smażenia. Zanim coś napiszesz (między wierszami oskarżając o brak rozumu, co jest żenujące) - sprawdź.

I zrób w końcu ten swój program, o którym pisałaś krytykując Po-smak Turcji.

A teraz we mnie wal. Wszystko zniosę :)

caer

postów: 194

08.03.2010 19:20

Zwróć uwagę, że pan Adam użył kurczaka wędzonego, który jest dość tłusty a warstwy ziemniaków są niezbyt grube. Moim zdaniem wystarczy a i aromat wędzonki jest. Nie musi wszystko pływac w tłuszczu.
Oczywiście zawsze jeśli się chce można zrobić wersję tradycyjną. To zamo z plackaami ziemniaczanymi. Lubię i takie i takie. Te smazone na małej ilości tłuszczu są bardziej delikatne, nadaja się do komponowania innych dań. I mają smak.
Uwagi na temat braku rozumu jak zwykle nie na miejscu, aczkolwiek bardzo typowe w twoim przypadku.
Co do wina.. widocznie nie chce i chwała mu za to.

Ela LISA

postów: 1956

08.03.2010 08:03

W ostatnim odcinku,prezentowano Kugiel lub Kugel
Sama nie wiem, ktora z nazwa jest poprawna. U mnie w rodzinie, pyszny kugel, lub kugiel, robila babcia. Tez , raz w prodzizu, raz w piekarniku .
Co moge dodac od siebie .Do farszu ziemniaczanego, powinno sie dodac, duzo tlustego miesa. Mozna dodac kielbase. Smak kugla, bierze sie wlasnie z tluszczu , skwarek.Po kiego grzyba, robic suchego gniota?
Zmiany zmianami, ale powinno sie robic cos takiego ,poprawnie.
Tak jak z plackami ziemniaczanymi, proponowanymi, przez Adama.
Ziemniaki, kawal cebuli, pozniej na patelni teflonowej bez tluszczu.Kto ma rozum, czegos takiego nie zrobi. Takie placki, nie maja smaku i sa gumowate.
Ciekawy przepis na grawlax. Ale, czy do tego kugla, bez tluszczu, przynajmiej raz , Adam nie mogl obejsc sie bez wina ?

k.tyczynski

postów: 81

07.03.2010 11:41

marghe napisała 26.02.2010 10:13:
Poszukaj innego wątku o p. Adamie. Niestety tam znajdziesz inne glosy niż tu.
Wg mnie to jeden z lepszych polskich programów.
Tak trzymać
Dokładnie, a Pan Adam już od kilku lat robi w TV, więc nie rozumiem tamtych głosów, że jest nieobyty z kamerą. On chyba zaczynał w Alfabecie kulinarnym [...], jaki ma styl bycia, to jest jego sprawa. Stare polskie przepisy w nowoczesnym wydaniu, tak się powinno teraz gotować, a nie "schabowy" z piersi z kurczaka i rozgotowane ziemniaki na domowym stole :D

nowlod

postów: 1

07.03.2010 09:08

Pan Adam świetnie prezentuje swoje potrawy. Jak będę w Krakowie na pewno pójdę do niego coś zjeść

lamcia

postów: 65

26.02.2010 13:47

Ja niestety z braku czasu nie oglądałam tak regularnie tych programów. Ale przeglądając przepisy znalazłam wiele fajnych do wypróbowania dań.

I oczywiście teraz nadrobiłam 3 serię pana Adama, którą zamierzam oglądać.

marghe

postów: 356

26.02.2010 10:13

Malutka napisała 25.02.2010 21:23:
Aż dziw, że tutaj są same pochwały i jak dotąd nie ma wpisów tych co to wszystko wiedzą lepiej i sami by lepszy program zrobili ;)
Poszukaj innego wątku o p. Adamie. Niestety tam znajdziesz inne glosy niż tu.
Wg mnie to jeden z lepszych polskich programów.
Tak trzymać

jacek1f

postów: 2296

25.02.2010 21:28

jak powiedział Iggy - fachowiec to fachowiec.

"Facet to fachowiec, a nie farbowany lis :).."

tak 3mać

Malutka

postów: 16

25.02.2010 21:23

Jak czytam wpisy pod innymi polskimi programami to mi się trochę słabo robi: "...Przykaza niechlujny, Kręglicka sztuczna a Prange Barczyński znów sztucznie wyluzowany, Brygida jakby czytała z kartki, Maryla udaje że się zna na włoskiej kuchni a Pan Adam za mało się uśmiecha..." tak źle i tak niedobrze... Aż dziw, że tutaj są same pochwały i jak dotąd nie ma wpisów tych co to wszystko wiedzą lepiej i sami by lepszy program zrobili ;)

Sama bardzo lubię wszystkie serie Pana Adama. I wcale mi nie przeszkadza, że nie ma przyklejonego uśmiechu. Jest za to profesjonalizm i duuuuży spokój. Brawo!!

creazy chef

postów: 44

25.02.2010 20:53

Zgadzam się z przedmówcą,pan Adam coraz lepiej oswaja się z kamera i to widać...,Przepisy też coraz ciekawsze,od dawna oglądam ten program i jest super.Niech żyje Polska i jej profesjonaliści...,brawo Adam

IggyPop

postów: 27

25.02.2010 20:20

Program bardzo mi się podoba. Facet to fachowiec, a nie farbowany lis :)
Widać, że coraz lepiej radzi sobie przed kamerą.
Ma fajne, proste przepisy. SUPER

marghe

postów: 356

24.02.2010 13:01

Też mnie zainteresował ów sos :)
Zamierzam go niebawem popełnić. Może niekoniecznie do suma

lamcia

postów: 65

24.02.2010 12:04

hmm..sos ogórkowo-koperkowy, brzmi smakowicie. Też sobie zapisałam i wypróbuje. Uwielbiam takie wskazówki. Dzięki migotka333

Dzidka

postów: 33

24.02.2010 10:50

Brawo, panie Adamie! Kolejna seria zaczęła się smakowicie.
I znów jest lepiej - taka tendencja "wzrostowa" z serii na serię. Oby tak zostało - coraz wiekszy luz, uśmiech i bezpretensjonalność. I ciekawe przepisy.

migotka333

postów: 1184

24.02.2010 08:08

również do ryby (najlepiej z grilla) robię:

SOS OGÓRKOWO - KOPERKOWY

pół szklanki majonezu,
pół szklanki kwaśnej śmietany,
pół szklanki starkowanych ogórków kiszonych (odsączonych),
szczypta pieprzu cayenne,
pieprz czarny,
3 łyżki posiekanego koperku.

Wymieszaj majonez ze śmietaną i ogórkami. Dodaj koperek, dopraw do smaku.
Pychotka :-D

lamcia

postów: 65

24.02.2010 01:23

W tym tygodniu zrobię, na pewno. I napisze jak mi wyszło.

Dziękuje za opinię aniu7403

ania7403

postów: 63

24.02.2010 01:01

Lamcia, próbuj, naprawdę jest świetny!

lamcia

postów: 65

24.02.2010 00:50

Jak już są pierwsze pozytywne opinie, chyba też będę musiała wypróbować ten sosik. Zapisuje do zrobienia.

ania7403

postów: 63

24.02.2010 00:44

Zrobiłam dzisiaj ten sos ogórkowy ale nie do suma lecz do filetów z dorsza. Sos jest świetny, jeżeli lubi się kwaśne smaki :), fantastycznie ożywia smak ryby. Fakt, że użyłam do niego ogórków, które wygrzebałam w piwnicy u dziadka, kwasy niemiłosierne :)
Następnym razem dodam ich trochę mniej i troszkę może rozrzedzę kwas z ogórków :)
Polecam :)

kropo

postów: 1

23.02.2010 20:58

Bardzo lubię ten spokojny program bez zadęcia. I przepisy są smakowite.

ania7403

postów: 63

23.02.2010 00:32

caer napisała 22.02.2010 23:53:
ah ten sum pod sosem ogórkowym musi być fenomenalny. Bardzo mi się spodobał ten przepis.
Bardzo jestem ciekawa tego sosu, zapowiada się świetnie. A ja uwielbiam kiszone ogórki :)

caer

postów: 194

23.02.2010 00:31

sum jest tłusty, potrafi byc mdły, to niełatwa ryba do przygotowania (imho). Połączenie jej z kwaskowym sosem - potwierdza moje uznanie dla profesjonalizmu prowadzącego :)
Rolada też niczego sobie.
A czekolada i wiśnie... no coż... nie oprę sie nie oprę :)
Świetny odcinek!

a propos przypomniał mi się sum korego kiedyś przytargał tatko do domu prosto z Wisły... Powiem tyle.. do wanny się prawie nie zmieścił... w łazience masakra była... Sceny jak z Tarantino. Bydle wielkie uhhhh
Ten tu to jakis maleńki taki siakiś, musi chorował w dzieciństwe :))))

lamcia

postów: 65

23.02.2010 00:09

tez wlasnie ogladalam:-). Spodobala mi sie takze ta rolada z indyka, chyba na weekend bede robic...

post edytowany 2 razy, ostatnio 23.02.2010 00:18

caer

postów: 194

22.02.2010 23:53

ah ten sum pod sosem ogórkowym musi być fenomenalny. Bardzo mi się spodobał ten przepis.

IggyPop

postów: 27

20.02.2010 19:49

Jestem bardzo ciekaw trzeciej części i trzymam kciuki za pana Adama.