Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Witam >

Czesc!

kamilawroc, 21.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

To bedzie zdecydowanie dobry wybor.

kamilawroc, 21.10.2017 | czytaj dalej


Grill elektryczny >

Grill elektryczny to świetny pomysł ja taki kupiłam sobie w tym roku...

kuchareczka2, 21.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1975, wpisów: 29958
najnowszy wpis: 21.10.2017 23:10

Mamy 27179 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Kącik zdrowia

FORUM kuchnia+ "NABIAŁ" SOJOWY

jacek1f

postów: 2296

29.03.2010 09:30

moze tak:

domowe tofu

Ale ostroznie z zachwytami nad soja....

haniakan

postów: 16

27.03.2010 21:08

o jej znalazłam dzięki mam jestesci super

haniakan

postów: 16

27.03.2010 21:05

kochani jestescie wspaniali ,jak tak bardzo lubię soje ,Wasze przepisy sa super ,a może macie mili panstwo przepis jak zrobić serek tofu proszę .

KATARZYNKA

postów: 760

29.05.2009 10:04

Dzięki, jesteś nieoceniony. :-)))

snoozy

postów: 2419

29.05.2009 09:56

Ja dodaje pół szklanki na cały chleb.Okare tylko susze i nic więcej nie robie

KATARZYNKA

postów: 760

29.05.2009 09:30

Pomysł z wypiekiem chleba chyba najbardziej mi odpowiada. Ale powiedz mi ile mogę maxymalnie dodać tej okary na np.500 g mąki? I czy trzeba ją jakoś wstępnie przygotować?

snoozy

postów: 2419

28.05.2009 20:21

Jako dodatek do wypiekanego chleba i prażone jako posypka do sałatek

KATARZYNKA

postów: 760

28.05.2009 15:18

Chyba to okara... Tylko do ciastek można to wykorzystać, czy do innych rzeczy też? Zawsze to wyrzucałam, bo nie wiedziałam co mam dokładnie z tym zrobić, a nie lubię marnotrawstwa.

snoozy

postów: 2419

28.05.2009 12:06

Czy chodzi Ci o okare?Ja dodaje ją do ciastek zbozowych i nadaje im super smak.Dodałem kiedys do musli ale niezbyt mi pasowła

KATARZYNKA

postów: 760

28.05.2009 10:20

Pawełku, mam do Ciebie pytanie. Czy wykorzystujesz do czegoś soję (tą pozostałość która nazywa się chyba - makruchami sojowymi) która zostaje po zrobieniu mleka? Kiedyś słyszałam, że coś z nich można zrobić. Ale co? Masz jakieś doświadczenie z tym związane?

snoozy

postów: 2419

26.04.2009 16:29

Zrobie to na 100%.

KATARZYNKA

postów: 760

26.04.2009 14:09

Ale Pawle one nie są moje. Pisałam Ci, że robiłam je tylko raz i nigdy ich nie ulepszałam wg. własnego smaku. Może na początek zrobisz połowę porcji, wtedy w razie gdyby Ci nie smakowało chociaż mniej się zmarnuje. Albo sam je "podrasujesz"? Podziel się wtedy nową recepturą.

snoozy

postów: 2419

26.04.2009 08:30

No to mam co robic przez najbliższe dni.Bardzo dziękuje za te przepisy, bo często mam gości wegetariańskich i musze zabłysnąc czyms nowym.Proponuje prowadzącym z Atelier Smaku by też spróbowali Twoich przepisów

KATARZYNKA

postów: 760

25.04.2009 13:57

"GRANOLA"

3 szklanki pokrojonego w kostkę razowego chleba
1/2 szklanki orzechów lub wiórek kokosowych
1/2 szklanki soku jabłkowego
1/4 szklanki rodzynek

Wymieszać wszystko oprócz rodzynek.
Piec w temp. 200'C przez 15 minut.
Odstawić blachę w ciepłe miejsce, aż chleb będzie suchy, a następnie dodać rodzynki. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.

KATARZYNKA

postów: 760

25.04.2009 13:47

"CRUMB CRUST"

3 szklanki granoli (przepis wyżej)
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki oleju
4 łyżki wody
2 łyżeczki miodu

Granolę zmielić w maszynce do mięsa, lub malakserze. Wymieszać z resztą składników.

Można też to upiec samodzielnie w formie 25x25 cm przez 30 minut.

KATARZYNKA

postów: 760

25.04.2009 13:39

"SERNIK Z TOFU"

1 porcja crumb crust (Co to? Przepis wyżej)
4 szklanki tofu
2/3 szklanki miodu
1/2 szklanki oleju
1/4 szklanki soku ananasowego
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki skórki z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
1 1/2 łyżeczki soli

Crumb crust wyłożyć na blachę wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Pozostałe składniki zmiksować na gładką masę i wyłożyć na ciasto.

Piec ok. 30-40 minut.

KATARZYNKA

postów: 760

25.04.2009 13:20

"SERNIK TOFU"

250 g tofu
1/4 szklanki soku owocowego
3/4 szklanki miodu
4 krople aromatu waniliowego
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1/4 łyżeczki cynamonu
2 łyżki maki ziemniaczanej

Wszystko zmiksować na gładką masę. Włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem (może być olej) i wyspanej mąką o rozmiarach 20x20 cm.

Piec w temp. 200'C ok. 45 minut.

KATARZYNKA

postów: 760

25.04.2009 13:07

"CIASTO SEROWE Z TOFU"

Ciasto
50 g maki pszennej razowej
50 g płatków owsianych
50 g masła
2 łyżeczki przecieru z jabłek i gruszek

Masa "serowa"
594 g jedwabistego tofu
4 dojrzałe banany
skórka i sok z jednej pomarańczy

Mąkę wymieszać z płatkami, dodać masło i przecier. Całość wymieszać. Jeżeli ciasto będzie za suche, dodać odrobinę zimnej wody. Do okrągłej, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy wyłożyć ciasto i podpiec 10 minut w temp. 180'C.
Zmiksować tofu, banany, sok i skórkę pomarańczową na gładką masę. Wyłożyć na ciasto.

Piec w temp. 180'C ok. 45 minut, aż się zsiądzie.

snoozy

postów: 2419

25.04.2009 12:25

Jasne,ze chce.Bardzo poprosze

KATARZYNKA

postów: 760

25.04.2009 12:15

Przepisy mam chyba nawet ze trzy. Ale czy takie dobre? Może to dlatego, że jak jadłam sernik z tofu to jednak zawsze podświadome spodziewałam się smaku sernika tradycyjnego? Każdy z nich robiłam tylko raz, więc nie popracowałam sama nad nimi. Ale jeżeli mimo to chcesz, to daj znać. Może Ty będziesz miał bardziej otwarty "umysł i smak". :-)

snoozy

postów: 2419

25.04.2009 11:21

A czy masz może przepis na dobry "sernik" z tofu?Ja kiedys próbowałem ale wyszedł do bani.

KATARZYNKA

postów: 760

25.04.2009 10:49

Pawle, kimś lepszym od Ciebie raczej bym siebie nie nazwała. A co do mrożenia ziaren, to słyszałam taką opinię, że mleko zyskuje inny, lepszy (podobno) smak. Ponieważ jednak do wszelkich mrożonek podejście mam raczej niechętne, więc zawsze sobie mówię - następnym razem. Ale może w końcu się przemóc (chociaż raz), a później wymienimy wrażenia.

snoozy

postów: 2419

24.04.2009 17:56

Jak to dobrze,że ktoś jest lepszy ode mnie i ma głowę na karku.Masz rację w 100% z tym 3-krotnym spryskiwaniem zimną wodą.Co do mreżenia soi nie wiedziałem ale dzieki za info.Zrobie tak nastepnym razem.

KATARZYNKA

postów: 760

24.04.2009 16:10

Pawle, pozwól, że dorzucę swoje trzy grosze co do wyrobu mleka sojowego. Mianowicie w momencie gdy mleko zaczyna się gotować i podnosić do góry należy je spryskać zimną wodą, aby opadła tak jak piszesz. Dorzucę tylko, że do tego trzeba doprowadzić trzy razy. Mniej więcej pokrywa się to z podaną przez Ciebie minutą gotowania, jednak mleko nie zawsze odpowiednio szybko wrze, a ważne jest aby wszystkie toksyny w okrywach na pewno uległy rozkładowi. Ale ja Ci tego nie muszę przecież powtarzać. :-)

Ps. Podobno mleko smakuje lepiej gdy namoczone ziarna soi się zamrozi. Próbowałeś?

snoozy

postów: 2419

23.04.2009 16:30

Przez kilka lat byłem wegetarianinem i choc juz to mineło, to ciągle wracam do potraw z soi.Warunki do "uprawiania" wegetarianizmu kilka lat temu były do bani.Nic nie było w sklepach, więc sam wiele rzeczy robiłem.Podziele się z Wami trzema sposobami na soję a dokladniej na jej "nabiał".Może komuś się przyda.

MLEKO SOJOWE
0,5 kg soi

Soję przepłukac i zalac na noc zimną wodą .
Odlac wodę i jeszcze raz przepłukac
Namoczone ziarna zmiksowac w malakserze na papkę (ziarna sojowe mierzyc szklankami i na każdą szklanke dodac szklanke wody)
Połączyc papkę z wodą
W garnku zagotowac 10 szklanek wody i dodac papkę sojową.
W trakcie gotowania trzeba uważac bo może wykipiec (jak zacznie to wytsrczy dodac trochę zimnej wody)
Gotowac ok minuty.
Całośc przecedzic przez gazę
Powstały płyn jest mlekiem sojowym

JOGURT SOJOWY

1 litr mleka sojowego
5 łyżek jogurtu naturalnego
do smaku-cukier, owoce, soki itp

Mleko sojowe podgrzewamy do temp ok 40-45 stopni
Dodac jogurt naturalny i wymieszac .
Całośc przelac do ciepłego termosu (ja wlewam na chwile ciepłą wodę do środka i wylewam)
Termos zamykam na kilka godzin a w zasadzie do czasu aż jogurt się zetnie
Jogurt przelewam do naczynia i wstawiam do lodówki-jest wtedy gęściejszy
Na koniec dodaję owoce i sok

TOFU

2 litry mleka sojowego
sok z 3 cytryn

Mleko sojowe zagotowac
Dodac sok z cytryny.Odstawic do zsiądnięcia i dodac jeszcze troche soku.
Całośc przecedzic przez sitko a pożniej przez gazę
Jeżeli tofu ma byc twarde to obciązam go małym garnkiem z wodą lub czyms innym.Jeśli ma byc miekkie to niec nie robie

Jogurt i tofu robi się z tego mleka,które się samemu robi bo wychodzi go pare litrów i trzeba jakoś zużyc "-)

post edytowany 1 raz, ostatnio 23.04.2009 16:31