Słownik

Pieprz


Jest to chyba najbardziej popularna przyprawa, bez której nie można wyobrazić sobie sztuki kulinarnej. Pochodzi z Azji, a dokładnie z Indii. Rozpowszechniony został przez kupców arabskich. Kiedyś uznawany był za złoto wśród przypraw i określał zamożność kupców nim handlujących. Pieprz ma wiele odmian. Istnieje pieprz czarny, biały, zielony oraz czerowny. Najbardziej ostry jest czarny. Czerwony i zielony są łagodnymi odmianami i często można je spotkać w postaci całych marynowanych ziaren. Jego zastowosanie kulinarne jest nieograniczone. Przyspiesza trawienie, działa dezynfekująco i przeczyszczająco. W średniowieczu była to przyprawa królów i magnatów. Płacono za niego czystym złotem. Dziś na szeroką skalę uprawia się go głównie na Archipelagu Malajskim. W naszej części świata najbardziej popularne są ziarna tej przyprawy.
Często używamy go także w postaci sproszkowanej, choć jego ziarna rozdrobnione w moździerzu są po stokroć bardziej aromatyczne.

Wróć do listy haseł

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE