oglądaj również w


(Jamie's Family Christmas), seria poradnikowa, Wlk. Brytania, 2010, 5 x 30

Jamie Oliver w nowym, świątecznym programie pokaże, jak bez stresu przebrnąć przez przygotowania do rodzinnych uroczystości. Gospodarz zdradzi kilka tajemnic dotyczących przygotowywania świątecznych potraw.

Seria została nakręcona w domu Jamiego w Essex. W programie udział wzięła rodzina i przyjaciele kucharza, którzy dzielą się z widzami pysznymi przepisami: od soczystego indyka, poprzez różnego rodzaju farsze i sosy, idealnie przyrządzone warzywa, lekkie posiłki i desery, aż po pomysłowe receptury na wykorzystanie pozostałości ze świątecznego stołu. Jamie pokaże, że wyśmienite potrawy można przygotować bez zbędnych nerwów, nawet dzień przed Wigilią. A czekając na przyjazd gości można pozwolić sobie na chwilę relaksu. Dodatkową atrakcją poszczególnych odcinków będzie udział specjalnych gości.

Jamie Oliver jest zafascynowany zdrową kuchnią i walczy z fast foodami i "śmieciowym jedzeniem" przekonując, że wcale nie trzeba być doświadczonym kucharzem spędzającym całe dnie w kuchni, żeby przygotować coś smacznego. Najlepszym dowodem na słuszność tego twierdzenia jest ogromna popularność programów Jamiego i wydawanych przez niego książek z przepisami. Oliver ma dziś status gwiazdy nie tylko w rodzimej Wielkiej Brytanii, na każdym kroku towarzyszą mu fotoreporterzy, a fani z niecierpliwością czekają na każdą następną serię telewizyjną z jego udziałem.

Wielokrotnie otrzymywał za swoje programy nagrody, m.in. prestiżową nagrodę BAFTA w 2001 i 2006 roku. W 1999 roku został zaproszony na Downing Street, by ugotować obiad dla premiera Wielkiej Brytanii i 20 ministrów. Ma swoje stałe rubryki w kilku poczytnych gazetach, m.in. w sobotnim "Times Magazine". W Polsce programy Jamiego Olivera można oglądać na antenie Kuchni.tv.



gospodarz programu: Jamie Oliver

Wszystkie serie tego programu obejrzysz na nc+

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

GieKa 5 lat temu

Osoba ustalająca daty emisji i powtórek musi bardzo nie lubi widzów. Wszystkie odcinki "Rodzinne Święta Jamiego" miały po 3 emisji. Wszystkie za wyjątkiem odcinka 5, ten pokazano tylko raz. Co ciekawe było to 24 grudnia o 15:45. W wielu domach już zasiadano do kolacji ew. przygotowania do niej wchodziły w punkt kulminacyjny. Idealna pora na jedyną emisję.

snorkmaiden 5 lat temu

wolę choćby trzynastu jamiech dziennie niż kuroniów, jakbubiaka, agatę, babeczki wigilijne, okrasę, trymbulaki i inne stwory... co jedno to bardziej drewniane, a już najgorsi są ci "na luzie", brrr

Jamie_w_spodnicy 6 lat temu

To jest fantastyczny program i mam nadzieję, że wraz z innymi świątecznymi programami Jamiego pojawi się na antenie kuchni w grudniu : )

ursi5 7 lat temu

Bardzo lubię programy z tym świetnym kucharzem i showmanem, ale swoją drogą chciałabym zobaczyć więcej programów ze świetnymi francuskimi kucharzami. Myślę, że wówczas propozycji kulinarnych byłoby więcej i z całkiem innej beczki.

magnolia 7 lat temu

Ja uważam, że zdarzają się czasem bardzo podobne przepisy u paru osób. I nie chodzi o zrzynanie, tylko o preferowanie danych połączeń smakowych.

kamil 7 lat temu

wydaje mi się, ze niektórzy przeginają z tym zżynaniem. Teoretycznie możliwości łączenia produktów, ich obróbki i sposobu podania są nieograniczone. Ale praktycznie, gdy mamy naprawdę wielu telewizyjnych kucharzy i autorów książek, to trudno jest zrobić coś, czego nikt inny, nigdzie na świecie już nie przygotował w podobny sposób.

dębowakuchnia 7 lat temu

[quote LunaP napisała 25.12.2010 21:20]
Nie wydaje mi się, żeby ktoś z kogoś żywcem ściągał - to trochę tak, jakbyś zarzuciła Kuroniom, że zerżnęli z Łebkowskiego przepis na ruskie pierogi i kutię. Na ile sposobów potrafisz zrobić barszczyk czy kapustę z grzybami, żeby nikt ci nie zarzucił zżynania z innego kucharza?
Trochę obiektywizmu i dystansu poproszę.
[/quote]
nie chodzi mi na ile sposobów można zrobić tradycyjny przepis, ale o jego formę, a tu możliwosci są przeogromne:) a jak widze u Jamiegi i Nigelli migdały zawijane w szynkę parmeńską z dodatkiem tych samych elementów to dla mnie jest to zrzynanie :) jest coś takiego jak inspirowanie sie czyimś przepisem, i coś takiego jak jego wierne kopiowanie. jak kopiujemy to mówimy o tym, to cytujemy a nie podpisujemy sie na siłe swoim imieniem...tylko o to mi chodziło...a dystans i obiektywizm mam, dlatego o tym pisze....pozdr

marghe 7 lat temu

[quote kamil napisał 23.12.2010 17:06]
marghe, przesadzasz trochę. Programów z Jamiem nie dosyć, że nie ma codziennie w kuchni.tv, to jak już się coś trafi danego dnia to raptem jest pół godziny.
Lepiej, że kuchnia.tv pokazuje faceta, który o gotowaniu wie wszystko, a do tego jest normalny, a nie nadęty, niż parę innych gwiazdeczek, które nadają się do gotowania na wesele w remisie, a nie do telewizji.
[/quote]

Kamilu, pozwolisz, że będę miała swoje zdanie?
Dziękuję.

MaxRedaktor 7 lat temu

[quote kamil napisał 23.12.2010 17:06]
Programów z Jamiem nie dosyć, że nie ma codziennie w kuchni.tv, to jak już się coś trafi danego dnia to raptem jest pół godziny.
[/quote]

Hm, to chyba oglądamy inną kuchnię tv. W tym tygodniu Jamie jest nawet dwa razy dziennie :)

LunaP 7 lat temu

Nie wydaje mi się, żeby ktoś z kogoś żywcem ściągał - to trochę tak, jakbyś zarzuciła Kuroniom, że zerżnęli z Łebkowskiego przepis na ruskie pierogi i kutię.
Pokazywane przez Jamiego, Nigellę i dziesiątki innych telewizyjnych brytyjskich kucharzy potrawy są tradycyjnymi w kuchni angielskiej i każda pani domu na Boże Narodzenie robi indyka, pieczone ziemniaczki, brukselkę czy puding. I każdy kucharz ma swoje pomysły, jak te tradycyjne potrawy zrobić po swojemu. Ale jak bardzo można zmienić przepis? Na ile sposobów potrafisz zrobić barszczyk czy kapustę z grzybami, żeby nikt ci nie zarzucił zżynania z innego kucharza?
Trochę obiektywizmu i dystansu poproszę.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE