Zupa ze szpinaku i tangerynek

Zupa ze szpinaku i tangerynek
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Coxon gotuje dla afrykańskich królów (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia afrykańska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Składniki:
1,5 l wywaru drobiowego
75 g żółtego, łuskanego grochu (namoczonego)
25 g masła
100 g dymki
1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
225 g świeżego, posiekanego szpinaku
60 g posiekanej natki
50 g posiekanej kolendry
skórka starta z 2 i sok wyciśnięty z 3 tangerynek
30 g zmielonego ryżu
150 ml zimnej wody
sól i pieprz

Do podania:
225g naturalnego jogurtu greckiego, śmietany lub crème fraîche
świeża kolendra

Przygotowanie:
W garnku zagotuj wywar drobiowy. Dodaj groch, gotuj przez 10 minut. Na patelni roztop masło dorzuć dymkę, smaż na małym ogniu przez 5 minut. Dodaj kurkumę, smaż przez chwilę, dodaj całość do wywaru z groszkiem. Dorzuć pozostałe składniki. Dolej zimną wodę. Przykryj i gotuj przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Spróbuj, dopraw solą i pieprzem. Można podawać z jogurtem greckim i kolendrą.

Opracowano na podstawie „Coxon gotuje dla afrykańskich królów”, odc. 2

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA