Zupa ze świeżego szpinaku

Zupa ze świeżego szpinaku
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Opłucz liście szpinaku, oderwij łodygi. W garnku doprowadź do wrzenia wywar warzywny. Wrzuć liście na dwie minuty, gotuj na silnym ogniu, mieszając. Gdy zmiękną, zdejmij z ognia i odcedź. Szpinak musi teraz całkowicie wystygnąć. Do garnka wrzuć ziemniak, cebulę i nieco masła. Usmaż, aż cebula zmięknie. Wlej 1 litr wywaru, w którym gotowałeś szpinak. Dolej do warzyw, doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 10 - 15 minut i też wystudź. Dorzucić szpinak do wywaru. Przelej do miksera. Zmiksuj zimny wywar i szpinak, a otrzymasz gęsty płyn. Podgrzej w garnku. Dodaj świeżo startą gałkę muszkatołową i crème frâiche. Nie mieszaj dokładnie, aby było widać białe smugi. Przelej na talerze.
Można też zdjąć garnek ognia i zmiksować ręcznym blenderem, aż na wierzchu powstanie apetyczna pianka. Podawaj z placuszkami z koziego sera, papryki i dymki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA