Zupa z topinamburów

Zupa z topinamburów
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Manic Organic (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
6

Przepis


Chipsy:
4 wyszorowane ekologiczne topinambury
2 szklanki oleju roślinnego

Zupa:
60 g masła
½ szklanki posiekanej cebuli
1 por, posiekana biała część
3 pokrojone w kostkę pasternaki
½ szklanki pokrojonego w kostkę selera
1 kg wyszorowanych i pokrojonych w plastry topinamburów
1½ l bulionu z kurczaka
sól i pieprz

Chipsy:
Rozgrzać we frytkownicy olej. Topinambury pokroić w cienkie plastry przy pomocy szatkownicy i smażyć małymi porcjami na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Nie przykrywać. Odstawić.

Zupa:
W garnku rozgrzać na średnim ogniu masło. Wrzucić cebulę, pora, pasternak i seler. Doprawić solą i pieprzem i dusić, aż warzywa zmiękną. Nie rumienić. Gdy warzywa zmiękną dodać topinambury i bulion i zagotować. Gotować, aż topinambury będą miękkie. Zdjąć z ognia i zmiksować. Jeśli zupa jest za gęsta, dodać bulionu. Doprawić do smaku. Zupę podawać posypaną chipsami z topinamburów.


© Antony John

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE