Zupa z szynki i warzyw

Zupa z szynki i warzyw
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:



Szynka
900 g surowego bekonu lub szynki wędzonej
1 cebula
2 marchewki
1 por
2 łodygi selera naciowego
25 g masła
1 gałązka tymianku
1 liść laurowy
2,25 litra bulionu z kurczaka

Zupa
450 g marchwi
2 cebule
6 łodyg selera naciowego
450 g brukwi
450 g pasternaku
100 g masła
50 ml oliwy
1 ząbek czosnku
50 g pęczaku
sól i pieprz

Przygotować szynkę
Mięso namoczyć w zimnej wodzie na 24 godziny. Obrać cebulę i marchew, oczyścić i umyć por. Pokroić warzywa w kawałki wielkości 1 cm. Stopić masło i zeszklić na nim warzywa (ok. 5 minut). Dodać przyprawy, zamieszać i gotować pod przykryciem aż warzywa lekko zmiękną. Wlać bulion z kurczaka i doprowadzić do wrzenia. Włożyć szynkę lub bekon i ponownie doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować 45 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Wyjąć mięso i pokroić w kostkę wielkości 1 cm. Przecedzić płyn przez sito.

Przygotować zupę
Obrać warzywa i pokroić w kostkę wielkości 1 cm, pasternak i brukiew włożyć do osobnej miski. W dużym rondlu rozgrzać oliwę i stopić masło. Wrzucić marchew, cebulę i seler, dodać zmiażdżony czosnek, zamieszać i gotować pod przykryciem 2 – 3 minuty. Wsypać pęczak i gotować kolejne 2 – 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Wlać płyn z gotowania mięsa i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut, aż marchew będzie miękka. Dodać brukiew, pasternak i mięso, doprawić solą i pieprzem, zamieszać i gotować jeszcze 10 minut.

© Gary Rhodes

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA