Zupa z szynki i groszku

Zupa z szynki i groszku
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Uczty z Jamesem Martinem (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Składniki:

  • duży kawałek masła
  • 1 cebula
  • drobno pokrojona
  • 3 ząbki czosnku
  • pokrojone w cienkie płatki
  • ¼ pora
  • drobno pokrojonego
  • ½ kopru włoskiego
  • drobno pokrojonego
  • 400 g gotowanej szynki
  • pokrojonej w kostkę
  • 250 ml białego wina
  • 1,5 l wywaru drobiowego
  • 600 g mrożonego
  • zielonego groszku
  • 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanych liści mięty
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej masło w dużym rondlu. Na małym ogniu smaż cebulę, czosnek, por i koper włoski przez 10-15 minut, aż będą miękkie i złociste. Dodaj szynkę, białe wino i wywar. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz i gotuj przez 8-10 minut. Wrzuć mrożony groszek i świeże zioła. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Podawaj.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE