Zupa z pasternaku i karczochów jerozolimskich z kompotem z cebuli

Zupa z pasternaku i karczochów jerozolimskich z kompotem z cebuli
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Na kolacji u arystokracji (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Czas przygotowania:
1 godzina

Przepis


Kompot z cebuli
odrobina oliwy z oliwek
25g masła
1 łyżka brązowego cukru
4-5 cebul, pokrojonych w cienkie plastry
odrobina octu balsamicznego

Zupa
1 łyżka oliwy z oliwek
15g masła
1 grubo posiekana cebula
2 łyżki świeżego tymianku
2 ząbki czosnku
675g karczochów jerozolimskich, obranych, pokrojonych i trzymanych w zakwaszonej wodzie
675g pasternaku, obranego i pokrojonego
2 łyżki płynnego miodu
850ml wywaru drobiowego (lub warzywnego)
sól i świeżo mielony czarny pieprz
220ml śmietany kremówki (48%)

Przybranie
50g crème fraîche
świeża trybula

Przygotowanie
Najpierw kompot. Podgrzej na dużej patelni oliwę, masło i cukier. Dodaj cebulę i ocet balsamiczny. Smaż, aż cebula zrumieni się, a ocet zredukuje. Robienie zupy zacznij od podgrzania w garnku oliwy i masła. Dodaj cebulę, tymianek, czosnek, karczochy, pasternak, miód i smaż, aż lekko się zrumienią, mieszając od czasu do czasu. Wlej wywar i doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż warzywa przestaną być surowe, około 10 minut. Zdejmij garnek z ognia. Dopraw solą, pieprzem i wmieszaj śmietanę. Gdy lekko przestygnie, ostrożnie przelej zupę do miksera i zmiksuj na gładko. Na środku każdego talerza umieść łyżkę kompotu z cebuli. Nalej zupę dookoła cebuli, a następnie dodaj przybranie z łyżeczki crème fraîche i gałązki trybuli.

© James Martin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

terina 7 lat temu

Kompot ??? to po prostu smażona cebula z innymi dodatkami ... napewno smaczna :)

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE