Zupa z małży

Zupa z małży
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 46)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka mielonego kminu
  • łyżeczka mielonej kurkumy
  • łyżeczka sproszkowanego chili
  • pół łyżeczki imbiru w proszku
  • pół łyżeczki szafranu
  • 2-4 łyżeczki oliwy
  • posiekana cebula
  • posiekana biała część pora
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 małe bulwy kopru włoskiego
  • pół filiżanki wina
  • pół litra bulionu rybnego
  • łyżeczka świeżego tymianku
  • puszka pomidorów
  • 16 małży
  • 2 błękitne kraby
  • 8 krewetek
  • sól
  • cytryna
  • pół filiżanki natki pietruszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kolendrę, kmin, chili, imbir, szafran i kurkumę uprażyć na oliwie. Dodać cebulę, por i czosnek. Podsmażyć i dołożyć posiekany koper włoski. Wlać wino i bulion. Dodać pomidory i tymianek. Gotować przez 5 minut, aż płyn lekko odparuje. Dołożyć małże i kraby. Gotować, aż muszle się otworzą. Kraby wyjąć i oczyścić z mięsa. Tuż przed podaniem dodać krewetki i mięso krabów. Przyprawić solą do smaku. Podawać z cząstkami cytryny i pietruszką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA