Zupa z kurczaka z trawą cytrynową

Zupa z kurczaka z trawą cytrynową
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Ainsley Harriott

Seria kulinarna:
Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.11)
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
  • kilka garści posiekanej dymki
  • kilka listków limonki kafir (do kupienia w sklepach z żywnością orientalną)
  • 2 kawałki trawy cytrynowej
  • kawałek świeżego imbiru
  • kilka ząbków czosnku
  • strączek świeżej papryczki chili
  • 1 ½ litra gorącej wody
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • sok z połowy limonki
  • świeża kolendra do dekoracji
  • ewentualnie: olej aromatyzowany chili

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ściągnąć skórę z udek. Udka włożyć do garnka. Ułożyć na nich kawałki trawy cytrynowej, zmiażdżonej wałkiem, imbir pokrojony w plasterki (nie trzeba go obierać), ząbki czosnku, zgniecione listki limonki kafir i pokrojoną papryczkę chili. Wlać wodę, zagotować, a następnie zmniejszyć płomień i gotować przez pół godziny na wolnym ogniu. W czasie gotowania zupę należy odszumować—łyżką cedzakową zebrać z powierzchni pianę i oczka tłuszczu. Kiedy mięso zmięknie, zupę odcedzić przez sito do drugiego garnka. Obrać udka z mięsa, kawałki mięsa włożyć z powrotem do zupy. Wlać sos sojowy i sok z limonki, wsypać posiekaną dymkę. Można przed podaniem skropić olejem aromatyzowanym chili. Podawać udekorowaną listkami kolendry.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA