Zupa z kokosem i makaronem

Zupa z kokosem i makaronem
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Składniki:

  • 500 g makaronu ryżowego nitki
  • ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
  • 200 g mięsa kurczaka
  • pokrojonego na plastry
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 400 g pędów bambusa z puszki
  • 1 łodyga trawy cytrynowej zawiązana w węzeł
  • 4 liście limonki kaffir
  • 4 plastry świeżego galangalu
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 800 ml wody
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • sól do smaku
  • 1 szklanka pokrojonego serca banana
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • pokrojona na cztery części
  • 2 gałązki kolendry
  • do przybrania
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 1 łyżka posiekanej dymki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Czosnek zrumienić na oleju, w garnku. Dodać kurczaka i mieszając, usmażyć. Dodać czerwoną pastę curry, pędy bambusa, trawę cytrynową, liście limonki i galangal. Mieszać 1-2 minut. Wlać mleczko kokosowe i doprowadzić do wrzenia. Dodać wodę, zagotować i zostawić na dużym ogniu na 5-10 minut.
Dodać sos rybny i sól do smaku. Mieszając, usmażyć do miękkości pokrojone na plasterki serce banana z łodygą trawy cytrynowej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA