Zupa z gruszek i cukinii

Zupa z gruszek i cukinii
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.50)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 3 łyżki masła lub oliwy z pierwszego tloczenia
  • albo masło i oliwa pół na pół
  • 1 średnia marchewka
  • obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 średnia cebula
  • obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 średni ziemniak
  • najlepiej o wysokiej zawartości skrobi (ziemniak mączysty)
  • obrany i pokrojony w kostkę
  • ½ łyżeczki świeżego tymianku lub szczypta suszonego
  • sól i czarny pieprz
  • 4 średnie cukinie pokrojone w kostkę
  • 2 średnio dojrzałe (ale twarde) gruszki
  • obrane
  • pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę
  • 4 szklanki wywaru z kurczaka lub wywaru warzywnego
  • albo wody
  • listki mięty do przybrania (niekoniecznie)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać masło, oliwę. Kiedy masło się roztopi, a oliwa będzie gorąca, obsmażyć marchewkę, cebulę, ziemniaka i tymianek, dodać sporą szczyptę soli i pieprzu. Od czasu do czasu zamieszać, zmniejszyć ogień, żeby warzywa się nie przypaliły. Kiedy cebula zmięknie, po ok. 5 minutach, dodać cukinię i dusić, aż wszystkie warzywa będą miękkie, ok. 10 - 15 minut. Dodać gruszki i dusić, aż zmiękną, ok. 5 minut. Wlać wywar lub wodę, doprowadzić do wrzenia, spróbować i doprawić. Ostudzić, zmiksować na puree. Zupę podawać zimną lub gorącą. Można przybrać listkami mięty.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA