Zupa z groszku i smażony dorsz z prażonym sezamem

Zupa z groszku i smażony dorsz z prażonym sezamem
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Zupy

Przepis



Składniki zupy:
600 ml wody lub wywaru warzywnego
450 g łuskanego groszku
sól, pieprz i cukier
100 ml kremówki

Składniki dania z ryby:
4 filety z dorsza po 100g
mąka do oprószenia
sól i pieprz
1 łyżka stołowa oleju roślinnego
kawałek masła
1 łyżka stołowa nasion sezamu
nieco oleju sezamowego

Przygotowanie zupy:
Doprowadź do wrzenia wodę lub wywar. Dorzuć łuskany groszek. Doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 5 min, aż zmięknie. Dokładnie zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Przecedź. Dolej kremówkę i na małym ogniu doprowadź do wrzenia.

Przygotowanie dorsza:
Oprósz mąką skórę ryby. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż filety skórą do dołu przez 4 minuty. Przewróć i smaż 2 minuty. Dorzuć kawałek masła. Na suchej patelni upraż nasiona sezamu. Do miseczki włóż kawałek ryby, dolej ostrożnie zupę. Rybę posyp prażonym sezamem. Zupę polej olejem sezamowym.

© Gary Rhodes

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE