Zupa z dyni

Zupa z dyni
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Dwie puszyste damy (odc.20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Dania z dyni
Kuchnia świata:
Kuchnia karaibska

Przepis

Składniki
1 duża cebula, posiekana
1 zmiażdżony ząbek czosnku
3 obrane i pokrojone szalotki
1 strączek ostrej chili (scotch bonnet)
olej albo oliwa
1 pokrojona w kostkę pierś kurczaka
1 pokrojone w kostkę udo kurczaka
900 ml bulionu drobiowego
1 dynia o wadze ok. 1 kg, obrana, pozbawiona pestek, pokrojona w 2,5-cm kostkę i upieczona
świeży tymianek
sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie
Usmaż na małej ilości oleju cebulę, czosnek, szalotki i chili, aż zmiękną. Dodaj pokrojone mięso kurczaka i lekko podsmaż. Wlej bulion drobiowy, dodaj upieczoną dynię, tymianek, sól oraz pieprz i gotuj na małym ogniu przez ok. ½ godziny. Zmiksuj na bardzo gładkie puree. Podaj zupę na gorąco lub na zimno z kleksem śmietany lub/i posiekanym szczypiorkiem. Równie smaczna z kawałkami chleba lub bagietki.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE