Zupa z confit z bobem w stylu Francoise

Zupa z confit z bobem w stylu Francoise
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 79)
Trudność:
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
12

Składniki:

  • 6 udek kaczych w tłuszczu

  • 200 g gr wieprzowiny w tłuszczu
  • 1 surowa szynka ok. 150 g
  • 4 marchwie
  • 2 rzepy
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1 por
  • 4 - 6 ząbków czosnku
  • 1 bukiet ziół
  • 6 - 12 dużych jędrnych ziemniaków
  • 1,5 kg obranego bobu

  • Farsz:

  • 500 g mięsa na kiełbasę z Tuluzy
  • 1 jajo
  • 100 gr miąższu chleba czerstwego
  • 1 plaster surowej szynki - ok 5 cm grubości
  • 1 pęczek siekanej pietruszki
  • 1/4 główki świeżego czosnku lub 2 ząbki czosnku suszonego
Do podania:
  • cienkie kromki czerstwego pieczywa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Tłuszcz z mięsa w tłuszczu należy stopić na patelni, skórą do dołu. Przygotuj farsz: posiekaj czosnek. W dużym talerzu wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i ugnieć je, żeby powstała półkula (łatwiejsza do obróbki niż dysk). Dociśnij i odłóż w chłodne miejsce.
2. Obierz marchewki i przekrój na pól wzdłuż, potem znów na dwa. Obierz rzepę i pokój na 4 części. Obierz pora i przekrój, żeby go oczyścić. Obierz czosnek. Umyj warzywa. Dodaj bukiet ziół. Weź duży garnek, ułóż w nim warzywa i mięso w tłuszczu. Dodaj pęczek ziół, szybkę, wieprzowinę w tłuszczu i bób. Zalej woda i zagotuj.
3. Podgrzej tłuszcz z mięsa w tłuszczu i ułóż farsz na patelni. Podsmaż 2-3 minuty z każdej strony. Przełóż do garnka. Przykryj garnek i gotuj przez 2 godziny. 3 minuty przed końcem gotowania dodaj obrane ziemniaki.
4. Zupę podaje się dwustopniowo: bulion na kromkach chleba i mięso z warzywami.

Rada Julie
Françoise dodaje świeże masło. W tej krainie niczego się nie boją!
Zupę można jeść na zimno.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA