Zupa z ciecierzycy i prawdziwków

Zupa z ciecierzycy i prawdziwków
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Włoskie przepisy z River Cafe (odc.11)
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • ½ kg ugotowanej ciecierzycy
  • garść suszonych prawdziwków w plasterkach
  • zalanych wrzątkiem
  • oliwa
  • czerwona cebula
  • posiekana
  • 1 łodyga selera naciowego
  • posiekana
  • 3 anchois
  • garść natki pietruszki o płaskich liściach
  • drobno posiekanej
  • 1 suszona chili
  • pęczek boćwiny łodygi odkrojone od liści
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Zagotuj garnek wrzątku. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę i seler naciowy. Dodaj anchois, przemieszaj, a gdy się rozpadną, wrzuć natkę pietruszki oraz łodygi boćwiny. Odciśnij wodę z grzybów, pokrój je na spore kawałki i dodaj do warzyw, a następnie włóż do rondla 3 duże łyżki ciecierzycy. Przemieszaj i dolej do rondla przez sitko wywar z grzybów. Zblanszuj liście boćwiny w zagotowanym wrzątku przez 2 min. Zmiksuj pozostałą ciecierzycę. Odcedź boćwinę w durszlaku i grubo pokrój. Dodaj 2 duże łyżki zmiksowanej ciecierzycy. Dopraw do smaku i wymieszaj.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE