Zupa z ciecierzycy i chorizo

Zupa z ciecierzycy i chorizo
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 2.80
Seria kulinarna:
Mali producenci wchodzą na rynek (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • 225 g suchej ciecierzycy
  • łyżka oleju
  • 125 g chorizo
  • pokrojonego w niewielkie kawałki
  • 3 ząbki czosnku
  • posiekane
  • ½ cebuli
  • nabite czterema goździkami
  • 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • sól i świeżo mielony pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ciecierzycę namoczyć na noc. Odcedzić, przepłukać. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć chorizo do momentu, kiedy zacznie być chrupiące. Włożyć ciecierzycę, smażyć przez 3 minuty. Dodać czosnek, cebulę i kolendrę. Zalać wodą tak, by zakryła wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Co jakiś czas dolewać wody, tak, by przykrywała ciecierzycę. Wyjąć cebulę, przyprawić solą i pieprzem. Połowę ciecierzycy zmiksować w blenderze, włożyć do zupy, podgrzać. Zupę podawać posypaną prażonymi płatkami migdałów, polaną odrobiną oliwy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA