Zupa rybna z makaronem sojowym na sposób tajski

Oceń przepis:
Przygotował:
Vienio
- Seria kulinarna:
- Ślinotok (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
- 1,5 l bulionu warzywnego z przewagą pora
- 400 g fileta z białej białej ryby
- puszka mleka kokosowego
- limonka
- pół opakowania makaronu sojowego albo ryżowego
- łyżka pasty tom yum
- liście kafir
- trawa cytrynowa
- świeża kolendra
- imbir
- sos rybny
- sos sojowy
Przygotowanie:
W rondelku smażymy na odrobinie oleju imbir i trawę cytrynową. Dodajemy łyżkę pasty tom yum.
Makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą z kranu i odstawiamy.
Do rondla wlewamy wcześniej przygotowany bulion (porowy). Dodajemy liście kafir.
Dodajemy mleko kokosowe.
Kroimy rybę w kostkę. Dodajemy do smaku sos rybny.
Sok z limonki wlewamy powoli próbując, żeby smaki ostry i kwaśny się zbalansowały.
Dodajemy sos sojowy.
Makaron uprzednio namoczony w gorącej wodzie ląduje w zupie.
Dodajemy kolendrę i chilli do smaku.
Makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą z kranu i odstawiamy.
Do rondla wlewamy wcześniej przygotowany bulion (porowy). Dodajemy liście kafir.
Dodajemy mleko kokosowe.
Kroimy rybę w kostkę. Dodajemy do smaku sos rybny.
Sok z limonki wlewamy powoli próbując, żeby smaki ostry i kwaśny się zbalansowały.
Dodajemy sos sojowy.
Makaron uprzednio namoczony w gorącej wodzie ląduje w zupie.
Dodajemy kolendrę i chilli do smaku.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania z ryb
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze