Zupa rybna

Zupa rybna
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Przepis

Zupa rybna

Składniki:
1 niewielka ryba (np. skorpena)
2 kg mieszanki filetów ryb i owoców morza (np. żabnicy, okonia morskiego, krewetek i przegrzebków)
8 łyżek oliwy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 chilli
½ łyżeczki nasion fenkułu
125 ml czerwonego wina
2 puszki krojonych pomidorów (à 400 g)
1 pęczek natki pietruszki
sól i świeżo zmielony pieprz
6-8 kromek chleba
oliwa

Przygotowanie:

Rybę wypatroszyć i umyć. Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki. Czosnek obrać. Chilli przekroić wzdłuż i posiekać. Natkę grubo posiekać. W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i 1 zgnieciony ząbek czosnku, zamieszać i smażyć 1-2 minuty. Dorzucić chilli i nasiona fenkułu, zamieszać, chwilę smażyć razem. Wlać wino, dodać pomidory i ok. pół litra wody. Włożyć rybę i wrzucić natkę. Gotować ok. 15 minut, aż ryba będzie miękka. Wyjąć rybę z wywaru i obrać mięso z ości. Filety ryb pokroić na kawałki. Doprawić wywar solą i pieprzem. Po kolei wkładać rybę i owoce morza, zaczynając od tych, które gotują się najdłużej (żabnica, okoń morski, krewetki, mięso skorpeny, przegrzebki). Gotować kilka minut, aż ryby będą miękkie. Kromki chleba podpiec w tosterze, natrzeć pozostałym ząbkiem czosnku, skropić oliwą i położyć na dnie talerzy. Wlać zupę i podawać.



 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE