Zupa rakowa

Zupa rakowa
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotowanie:

Skladniki:
raki całe w zalewie mrożone 2 kg
wino białe 0,7 litra
masło 600 g
cebula 3 szt
czosnek 1 główka
koncentrat pomidorowy 100 ml
serek kremowy zagrodowy 0,5 kg
chleb tostowy 1 opakowanie
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
koperek 1 pęczek

Przygotowanie:
Raki obierz, wyjmij szyjki rakowe i odłóż. Głowy, szczypce i pancerze raków zmiel w maszynce na grubych oczkach. W rondlu rozpuść masło i zeszklij na nim cebulę i czosnek, dodaj zmielone raki i praż do momentu aż masa zacznie się przysmażać na brązowo. Dodaj koncentrat pomidorowy smaż jeszcze chwilę i dodaj białe wino. Zdeglasowaną masę przełóż do szybkowaru dodaj wody lub bulionu rybnego i gotuj ok 30 minut. Wywar przecedź przez gazę, dodaj kilka kromek chleba tostowego bez skórki i gotuj do momentu aż chleb namięknie. Zmiksuj wszystko na gładką zupę. W piecu opiecz cienkie kromki chleba. Na powstałe tosty nałóż część serka kremowego i szyjki rakowe wymieszane z siekanym szczypiorkiem. W gorącą zupę wkręć pozostały serek kremowy i podaj z tostami.

© Adam Chrząstowski

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE