Zupa piwno-cheddarowa

Zupa piwno-cheddarowa
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.127)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • 1/2 szklanki masła
  • 2 małe cebule
  • obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 marchewka
  • obrana i pokrojona w kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pokrojone w kostkę
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 1/2 szklanki ciemnego piwa
  • 1 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka 36% śmietany
  • 2 szklanki startego sera cheddar
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • kilka kropli sosu Worcestershire

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Masło stopić w garnku. Dodać cebule i smażyć, aż się zrumienią. Dodać marchewkę i selera, smażyć jeszcze kilka minut. Wmieszać mąkę i kontynuować gotowanie przez kilka kolejnych minut. Wlać piwo, bulion i śmietanę, gotować na małym ogniu do czasu, aż zupa zgęstnieje, około 5 minut. Dodać starty ser, sól, pieprz i sos Worcestershire, dokładnie wymieszać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA