Zupa laksa

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kulinarne safari (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia malajska
Przygotowanie:
Pasta przyprawowa:
4-5 posiekanych szalotek
6-7 posiekanych ząbków czosnku
kawałek imbiru wielkości kciuka, obrany i posiekany
1 świeża czerwona papryczka chili (może być więcej)
1 łyżka suszonych krewetek
½ filiżanki wody
Wywar:
12 krewetek
4 łyżki oleju
180 ml pasty laksa
1 litr rosołu z kurczaka
1 puszka śmietanki kokosowej
pulpety rybne
smażone tofu
1 łyżeczka cukru
sos rybny
sól do smaku
sok z 1 limonki
Dodatki:
makaron ryżowy
makaron jajeczny
kawałki gotowanego mięsa kurczaka (na przykład z rosołu)
kiełki fasoli
posiekany szczypior
pokrojona papryczka chili
natka kolendry
smażone szalotki
cząstki świeżej limonki
Przygotowanie:
Szalotki, czosnek, imbir, chili, suszone krewetki i wodę zmiksować na pastę. Odstawić.
Obrać krewetki, odłożyć mięso. Rozgrzać olej w dużym rondlu i smażyć skorupki krewetek przez minutę, póki nie staną się czerwone. Wyjąć. Dodać pastę z przypraw, smażyć przez minutę, dodać pastę laksa. Smażyć 2 minuty. Wlać rosół. Zagotować, dodać śmietankę kokosową. Warto zostawić chwilę na wolnym ogniu dla wzbogacenia smaku. Dodać pulpety rybne i tofu. Dodać cukier, sos rybny i sól – do smaku. Wycisnąć sok z limonki. Sparzyć makaron ryżowy i jajeczny wrzątkiem, rozłożyć do miseczek. Wrzucić mięso krewetek do tej samej wody. Nalać rosół do miseczek z makaronem i nałożyć Dodatki: kurczaka, krewetki, kiełki. Przybrać szczypiorkiem, chili, kolendrą i smażonym szalotkami. Polać sokiem z limonki.
Opracowano na podstawie programu „Kulinarne safari”.
Kuchnia malajska
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze