Zupa-krem z porów i ziemniaków

Zupa-krem z porów i ziemniaków
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Julia i Jacques gotują w domu
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 3 szklanki pokrojonych na plasterki porów białej i zielonej części
  • 3 szklanki obranych i grubo pokrojonych ziemniaków
  • 6 szklanek wody
  • 1½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki gęstej
  • tłustej śmietany kremówki
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/3 szklanki posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wodę wlać do dużego garnka o grubym dnie. Wrzucić ziemniaki i pory. Posolić. Doprowadzić do wrzenia na ostrym ogniu. Częściowo przykryć, zmniejszyć płomień i 20-30 minut gotować do miękkości na małym ogniu. Sprawdzić smak. Utrzeć na puree ręcznym mikserem lub partiami w malakserze. Domieszać słodką śmietanę i przed podaniem podgrzać. Podawać zupę z łyżką kwaśnej śmietany i przybraną posiekanym szczypiorkiem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE